Ελλάδα

Δεμένα τα πλοία στα λιμάνια το Σαββατοκύριακο

16940_ph1.jpg
Ακούστε το άρθρο

Άκαρπη απέβη η συνάντηση του υπουργού Ναυτιλίας και Αιγαίου Κωστή Μουσουρούλη με την Πανελλήνια Ναυτική Ομοσπονδία ώστε να βρεθεί η χρυσή τομή και να λήξει η απεργία των ναυτεργατών. Η συνάντηση έγινε μετά από επιστολή που έστειλε χθες το βράδυ ο υπουργός στην Ομοσπονδία.

Ο υπουργός σύμφωνα με πληροφορίες σε κάθε αίτημα της Ομοσπονδίας απαντούσε ότι δεν μπορεί να ικανοποιήσει κανένα από αυτά.

«Τότε γιατί μας φώναξε να συζητήσουμε;» λέγανε τα μέλη της Εκτελεστικής Επιτροπής της ΠΝΟ η οποία συνεδρίασε το μεσημέρι και αποφάσισε νέα 48ωρη απεργία από τις 06.00 το πρωϊ του Σαββάτου έως τις 06.00 το πρωϊ της Δευτέρας.

Αργά το μεσημέρι η ΠΝΟ εξέδωσε την ακόλουθη ανακοίνωση:

‘Η Διοίκηση της ΠΝΟ κατά την σημερινή συνεδρίασή της, ασχολήθηκε με την συνάντηση που προηγήθηκε, το πρωί με τον Υπουργό Ναυτιλίας και Αιγαίου, ύστερα από πρόσκλησή του.

Η Διοίκηση ομόφωνα διαπίστωσε ότι η συνάντηση αυτή απέβη άκαρπη, μια και βρέθηκε μπροστά στην αδιαλλαξία του Υπουργού, που επέμεινε στο γνωστό σχέδιο Νόμου για την ανασυγκρότηση του ΥΝΑ και άλλες διατάξεις που παρουσίασε.

Ύστερα από αυτά, η Διοίκηση της Ομοσπονδίας και αφού εξέτασε όλες τις εξελίξεις που υπάρχουν, αποφάσισε με μυστική ψηφοφορία την συνέχιση της απεργίας με 48ωρη Πανελλαδική απεργία σε όλες τις κατηγορίες πλοίων από το Σάββατο 2 Φεβρουαρίου 2013 και ώρα 06.00 και με προοπτική περαιτέρω κλιμάκωσής της.

Όπως είναι γνωστό από το από 24-01-2013 Δελτίο Τύπου της ΠΝΟ, το παραπάνω σχέδιο Νόμου αποτελεί ταφόπλακα σε ό,τι έχει απομείνει για τους Έλληνες ναυτεργάτες, ιδιαίτερα για εκείνους που απασχολούνται στην επιβατηγό ναυτιλία.

Το Σχέδιο αυτό ουσιαστικά καταργεί εκ βάθρων το ισχύον θεσμικό πλαίσιο, που αφορά, μεταξύ άλλων, τις οργανικές συνθέσεις των πλοίων και την δεκάμηνη απασχόληση στην Ακτοπλοΐα, ενώ προκειμένου για τα ποντοπόρα φορτηγά πλοία, κατεδαφίζει τον θεσμό της Συλλογικής Σύμβασης Εργασίας, μια και εισάγεται στο χώρο της ναυτικής εργασίας η διαδικασία σύναψης ατομικών συμβάσεων εργασίας, που θα καταρτίζονται μεταξύ του πλοιοκτήτη και του Έλληνα ναυτικού για ναυτολόγηση σε θέση κατώτερου πληρώματος.

Τα αιτήματα της Ομοσπονδίας περιλαμβάνουν, μεταξύ άλλων την υπογραφή Συλλογικών Συμβάσεων Εργασίας για όλες τις κατηγορίες πλοίων καθώς και την εφαρμογή τους, την αποκατάσταση της άδικης φορολόγησης των Ελλήνων ναυτεργατών, την αποκατάσταση των αδικιών που έγιναν στις συντάξεις των απομάχων, κυρίων και επικουρικών, την επαναφορά των παροχών του Οίκου Ναύτου προς τους ναυτεργάτες και τις οικογένειές τους στο φυσικό τους φορέα, τον Οίκο Ναύτου και άλλα.

Η Διοίκηση αποφάσισε επίσης την πραγματοποίηση νέας συγκέντρωσης των ναυτεργατών το Σάββατο και την Κυριακή 2 και 3 Φεβρουαρίου, αντίστοιχα, και ώρα 12.00 στον Άγιο Διονύσιο στον Πειραιά.

Οι Έλληνες ναυτεργάτες, συσπειρωμένοι σαν μια γροθιά κάτω από την καθοδήγηση της ανώτατης συνδικαλιστικής οργάνωσής τους, της Πανελλήνιας Ναυτικής Ομοσπονδίας, δίνουν τον αγώνα τους για τα δίκαια, συνταγματικά κατοχυρωμένα και αυτονόητα δικαιώματά τους, που η σημερινή τρικομματική Κυβέρνηση επιδιώκει να αφανίσει, οδηγώντας τους Έλληνες ναυτεργάτες, εν ενεργεία και συνταξιούχους, στην εξαθλίωση με αποτέλεσμα την περιθωριοποίησή τους.

Η Ομοσπονδία ζητάει την κατανόηση των φίλων επιβατών για την ταλαιπωρία που υφίστανται, για την οποία, όμως οι μόνοι που δεν ευθύνονται είναι οι Έλληνες ναυτεργάτες’.

Το διεκδικητικό πλαίσιο της απεργίας των ναυτεργατών περιλαμβάνει τα παρακάτω αιτήματα:

? Άμεση ανάκληση του παραπάνω νομοσχεδίου

? Επαναφορά των εργασιακών και κοινωνικοασφαλιστικών δικαιωμάτων των ναυτεργατών στο προ των Μνημονίων και των σχετικών Εφαρμοστικών Νόμων καθεστώς.

? Υπογραφή Συλλογικών Συμβάσεων Εργασίας για όλες τις κατηγορίες πλοίων

? Εφαρμογή των Συλλογικών Συμβάσεων Εργασίας και της κείμενης νομοθεσίας

? Άμεση εξόφληση δεδουλευμένων αποδοχών και αναδρομικών πολλών μηνών στα πληρώματα επιβατηγών πλοίων, ιδιαίτερα εκείνων της Ακτοπλοΐας

? Άμεση αντιμετώπιση της όξυνσης της ανεργίας στους Έλληνες ναυτεργάτες, καταπολέμηση της λεγόμενης «μαύρης» εργασίας, που ανέρχεται στο 50% του συνόλου των εργαζομένων και ανταπόκριση επιτέλους του Γραφείου Εύρεσης Ναυτικής Εργασίας (ΓΕΝΕ) στο ρόλο για τον οποίον ιδρύθηκε

? Επαναφορά των παροχών του Οίκου Ναύτου προς τους ναυτεργάτες και τις οικογένειές τους στο φυσικό τους φορέα, τον Οίκο Ναύτου, ώστε να σταματήσει η απαράδεκτη και ταπεινωτική ταλαιπωρία των ναυτεργατών, εν ενεργεία και συνταξιούχων, από τον ΕΟΠΥΥ για την προμήθεια των φαρμάκων τους».

Όλη η επικαιρότητα