Καταναλωτές Οικονομία

«Δεν αγοράζω τίποτα»: Πώς 5 εκατ. άνθρωποι προσπαθούν να αντιμετωπίσουν την ακρίβεια

Ο πληθωρισμός αυτή τη στιγμή πλήττει όλη τη Δύση, και στις δύο πλευρές του Ατλαντικού
Ακούστε το άρθρο

Ο πληθωρισμός αυτή τη στιγμή πλήττει όλη τη Δύση, και στις δύο πλευρές του Ατλαντικού. Μόνο στις ΗΠΑ, για παράδειγμα, τον προηγούμενο μήνα οι αυξήσεις τιμών έφθασαν το 7%, η μεγαλύτερη άνοδος των τελευταίων 40 ετών.

Μέσα σε αυτό το πλαίσιο, εκατομμύρια άνθρωποι έχουν λανσάρει ένα νέο καταναλωτικό κίνημα, το οποίο επιχειρεί να καταπολεμήσει τον πληθωρισμό, κάνοντας το εξής απλό: Δεν αγοράζουν τίποτα. Ή τουλάχιστον αυτό προσπαθούν να κάνουν.

Ο Sevan Tavoukdjian, ένας 34χρονος ηθοποιός, νοίκιασε ένα νέο διαμέρισμα στη Νέα Υόρκη μόλις τον προηγούμενο μήνα. Όταν αντιλήφθηκε πόσα χρήματα χρειαζόταν, προκειμένου να αγοράσει τα απαραίτητα, τότε πραγματικά σοκαρίστηκε.

Έτσι, επέλεξε να απευθυνθεί στην ομάδα «Buy Nothing» (αγόρασε… τίποτα) του Facebook, μέσω της οποίας εκατομμύρια καταναλωτές χαρίζουν ό,τι δεν χρειάζονται.

Στη συγκεκριμένα ομάδα συμμετέχουν περισσότερα από 5,3 εκατ. άτομα, από όλο τον κόσμο, προσφέροντας καθημερινά έως και 20.000 διαφορετικά αντικείμενα. Ο αριθμός δε, των ημερήσιων αναρτήσεων αυξάνεται κατά περίπου 15% το τελευταίο τρίμηνο, δείγμα της ολοένα και μεγαλύτερης απήχησης της πρωτοβουλίας.

«Θα ήθελα πάρα πολύ να αγοράσω μια καινούρια πολυθρόνα. Αλλά οι τιμές είναι απαγορευτικές. Επομένως, όχι, δεν θα αγοράσω» δηλώνει ο 34χρονος, μιλώντας στο BBC.

Μια μέση οικογένεια στις ΗΠΑ κλήθηκε να δαπανήσει το 2021 τουλάχιστον 3.500 δολάρια περισσότερα σε σχέση με το 2020 προκειμένου να αγοράσει τα ίδια αγαθά και τις ίδιες υπηρεσίες. Το κόστος κατοικίας, ενδεικτικά, αυξήθηκε κατά 4,2%, ο λογαριασμός τροφίμων εκτινάχθηκε κατά 6,3% και οι τιμές των ρούχων ανέβηκαν κατά 5,8%. Τα έπιπλα δε, είδαν τη μεγαλύτερη άνοδο, η οποία ξεπέρασε το 17%.

Την ίδια ώρα, οι μισθοί δεν ακολούθησαν τον ίδιο ανοδικό ρυθμό, με αποτέλεσμα τα νοικοκυριά να υποστούν αισθητή μείωση της αγοραστικής ικανότητας.

Οι αναταράξεις στις εφοδιαστικές αλυσίδες, οι ελλείψεις βασικών αγαθών αλλά και το υψηλό ενεργειακό κόστος αποτελούν τους βασικούς παράγοντες εκτροχιασμού των τιμών σε όλο τον κόσμο. Όμως, το χειρότερο είναι ότι φως στο τούνελ δεν αναμένεται άμεσα, παρά τις περί αντιθέτου διαβεβαιώσεις κυβερνήσεων και κεντρικών τραπεζών.

moneyreview.gr (με πληροφορίες από BBC)

Όλη η επικαιρότητα