Ηλεία

«Δεν αρκεί ένα νοσοκομείο στην Ηλεία…» – Πραγματοποιήθηκε χθες η Γ.Σ. στο Νοσοκομείο Αμαλιάδας

Το αποτέλεσμα των επαφών των θεσμικών φορέων του νομού με την ηγεσία του υπουργείου Υγείας θα αναμένουν μέχρι το τέλος της εβδομάδας  στο νοσοκομείο Αμαλιάδας για να καθορίσουν την στάση που θα κρατήσουν το επόμενο διάστημα, σχετικά με τις μετακινήσεις προσωπικού προς το νοσοκομείο Πύργου και το αίτημα αναβάθμισης του σε βάθος χρόνου, σύμφωνα με την απόφαση που ελήφθη κατά την χθεσινή γενική συνέλευση που συγκάλεσε το Σωματείο Εργαζομένων Νοσοκομείου Αμαλιάδας.

Την ερχόμενη Δευτέρα θα πραγματοποιηθεί κοινή Γενική Συνέλευση του Σωματείου Εργαζομένων και του Συλλόγου Ιατρών και εκεί θα ληφθούν αποφάσεις είτε για συνάντηση με την ηγεσία του υπουργείου Υγείας, είτε για δυναμικές κινητοποιήσεις. Από την Δευτέρα, πάντως, ο νεοεκλεγείς δήμαρχος Ήλιδας Γιάννης Λυμπέρης, ο οποίος βρίσκεται στην Αθήνα, έχει επαφές  με στελέχη του υπουργείου Υγείας, τις οποίες, όπως δήλωσε στην εφ. «Πατρίς» θα συνεχίσει και σήμερα.

Πάντως, όλοι συμφώνησαν ότι θα πρέπει να σταματήσει η διασύνδεση των δύο νοσηλευτικών ιδρυμάτων, διότι έως σήμερα μόνο αρνητικά αποτελέσματα έχει να δώσει και να επανέλθει το καθεστώς αυτόνομης λειτουργίας, με την στελέχωση του απαραίτητου ιατρικού και νοσηλευτικού προσωπικού και εξοπλισμού.

«Δεν αιφνιδιαστήκαμε από τις εξελίξεις»

Κατά την εισήγηση του, ο πρόεδρος του Σωματείου Εργαζομένων Σωκράτης Σωτηρόπουλος τόνισε ότι οι εργαζόμενοι δεν αιφνιδιάστηκαν από τις εξελίξεις, λέγοντας ότι εδώ και αρκετό διάστημα είχαν προειδοποιήσει ότι προετοιμάζεται «επιθετική» ενέργεια, όπως χαρακτηριστικά είπε από την διοίκηση του Γενικού Νοσοκομείου Ηλείας.

Ζήτησε δε, να υπάρξει ραντεβού με την ηγεσία του υπουργείου Υγείας τις αμέσως επόμενες μέρες και από εκεί και ύστερα αναλόγως τις απαντήσεις που θα δοθούν, να κινηθούν, με γνώμονα την εύρυθμη λειτουργία του νοσηλευτικού ιδρύματος.

Παράλληλα, είπε ότι θα πρέπει να ερωτηθούν οι πολίτες εάν πραγματικά εξυπηρετούνται πλήρως από το νοσοκομείο του Πύργου, ενώ επεσήμανε ότι ένα νοσοκομείο δεν επαρκεί για τις ανάγκες ολόκληρου του νομού.

«Διεκδικούμε άμεση συνάντηση με την νέα πολιτική ηγεσία του υπουργείου και ήδη μια επιτροπή κάνει επαφές και περιμένουμε αποτελέσματα. Ζητάμε να ακούσουμε πρόταση πως θα δουλέψουν τα νοσοκομεία και να δεσμευτούν για όσα ειπωθούν. Εμείς θέλουμε αυτόνομη λειτουργία του νοσοκομείου.

Η διοίκηση του Γενικού Νοσοκομείου Ηλείας έχει δείξει δείγματα γραφής. Θέλουμε επιτάχυνση των διαδικασιών πρόσληψης προσωπικού, για να μπορέσουμε να έχουμε τον ρόλο μας στη νέα εποχή», δήλωσε ο κ. Σωτηρόπουλος.

«Παίρνουν αλλοπρόσαλλες αποφάσεις…»

Στην συνέλευση συμμετείχε και ο πρόεδρος της ΠΟΕΔΗΝ Μιχάλης Γιαννάκος, ο οποίος ξεκαθάρισε ότι στόχος είναι η στήριξη της αυτόνομης λειτουργίας των νοσοκομείων.

«Δυστυχώς, παρότι και η προηγούμενη κυβέρνηση δεσμεύονταν για το μη κλείσιμο του νοσοκομείου, δεν έγινε καμία προσπάθεια και ενέργεια προς αυτή την κατεύθυνση. Δυστυχώς, τον τελευταίο 1,5 χρόνο, ατόνησαν και οι διεκδικήσεις των τοπικών φορέων», είπε ο κ. Γιαννάκος.

Αναφερόμενος στις αποφάσεις του Δ.Σ. του Γενικού Νοσοκομείου Ηλείας τόνισε χαρακτηριστικά: «Το προσωπικό σίγουρα δεν επαρκεί. Απαιτείται λοιπόν η πρόσληψη προσωπικού. Δυστυχώς έχουμε διοικήσεις ΥΠΕ και νοσοκομείων που αυτή τη στιγμή είναι υπό ατμό και παίρνουν αλλοπρόσαλλες αποφάσεις. Πως ένας διοικητής που δεν ξέρει το μέλλον του, παίρνει αποφάσεις που διαλύουν, που κλείνουν ένα νοσοκομείο; Τα νοσοκομεία χρειάζονται έναν υγειονομικό σχεδιασμό για να λειτουργήσουν. Έρχεται λοιπόν ο κ. Διαμαντόπουλος και κλείνει την πιο βασική, την πιο νευραλγική κλινική. Και αμέσως μετά έρχεται με απόφαση να κλείσει και ένα μέρος των ΤΕΠ με την Μαιευτική…».

Ο κ. Γιαννάκος κατέστησε σαφές ότι η ΠΟΕΔΗΝ στηρίζει την εύρυθμη λειτουργία του νοσοκομείου Πύργου, όχι όμως αυτό να είναι εις βάρος των όμορων νοσηλευτικών ιδρυμάτων.  Καταλήγοντας είπε ότι οι απαντήσεις της ηγεσίας του υπουργείου θα πρέπει να άμεσες, καλώντας όλους τους φορείς να κινητοποιηθούν και να βρίσκονται σε ετοιμότητα για την δημιουργία ενός αγωνιστικού «μετώπου».

 

«Να ακουστεί η αγωνία των εργαζομένων»

Στη συνέχεια μίλησε ο γενικός σύμβουλος της ΠΟΕΔΗΝ Χρήστος Σουγλέρης, ο οποίος αρχικά στάθηκε στις δεσμεύσεις της προηγούμενης κυβέρνησης ότι το νοσοκομείο Αμαλιάδας όχι μόνο δεν θα κλείσει, αλλά θα αναβαθμιστεί με προσωπικό, κατηγορώντας τον διοικητή του Γενικού Νοσοκομείου Ηλείας κ. Διαμαντόπουλο: «Ένας διοικητής, που μέχρι σήμερα δεν τον είχαμε ακούσει, είναι λαλίστατος και λέει τα δικά του, χωρίς πριν να έχει κάνει τίποτα προς μια θετική κατεύθυνση.

Παίρνει αποφάσεις που δεν καταλαβαίνουμε. Πως τις παίρνει; Σε συνεργασία με την 6η ΥΠΕ; Η  οποία κι αυτή έχει μεγάλη ευθύνη. Το υπουργείο πρέπει να ακούσει την αγωνία των εργαζομένων και του κόσμου», δήλωσε.

Ο πρώην πρόεδρος του Σωματείου Εργαζομένων Βασίλης Μιχαλόπουλος πρότεινε άμεσα να γίνουν κινητοποιήσεις, αφού προηγηθεί τις επόμενες μέρες σύσκεψη φορέων για την οργάνωση τους. Είπε δε, ότι η κατάσταση που έχει διαμορφωθεί δεν αντιμετωπίζεται με διάλογο.

«Λύσεις υπάρχουν…»

Από την πλευρά του ο διοικητής του νοσοκομείου Αμαλιάδας Γιάννης Χουζούρης πρότεινε την άμεση προκήρυξη θέσεων διευθυντών – συντονιστών και ιδιωτών γιατρών με «μπλοκάκι», ως προσωρινή λύση η τελευταία, για την εξυπηρέτηση των πολιτών, μέχρι να προκηρυχθούν θέσεις για ιατρικό και νοσηλευτικό προσωπικό.

«Λύσεις υπάρχουν χωρίς να κλείσει καμία παθολογική. Να μας δώσουν ένα εύλογο χρονικό διάστημα και να «τρέξουν» οι διαδικασίες για ιδιώτες γιατρούς με μπλοκάκι. Εγώ θα είναι πλάι σας και αρωγός σε ότι αποφασίσετε», διεμήνυσε ο κ. Χουζούρης.

«Η αυτοτέλεια χάθηκε με την διασύνδεση»

Στη συνέχεια το λόγο πήρε ο δήμαρχος Ήλιδας Χρήστος Χριστοδουλόπουλος, ο οποίος απευθυνόμενος στους εργαζόμενους είπε ότι το νοσοκομείο «στέκεται» χάρη στην αυταπάρνησή τους: «Δεν είναι δυνατό ένας απερχόμενος διοικητής να θέλει να δεσμεύσει ένα νοσοκομείο με μια απόφαση. Αυτή η διοίκηση ξέραμε από την αρχή ότι ήθελε να κλείσει το νοσοκομείο, ίσως από τις πιέσεις που δέχονταν.  Γιατί δεν φέρνουν γιατρούς από άλλα νοσοκομεία για τις εφημερίες;

Δεν πρόκειται να δεχτώ να λειτουργεί όπως λειτουργεί ή να κλείσει το νοσοκομείο Αμαλιάδας. Θα είμαι πάντα υπέρ της ανεξαρτητοποίησής του. Με την διασύνδεση που έγινε, το νοσοκομείο έχασε την αυτοτέλεια του», επεσήμανε. Τέλος, ο δήμαρχος Ήλιδας είπε ότι μια επιτροπή θα πρέπει να συναντηθεί με τον υπουργό Υγείας, ο οποίος θα πρέπει να δώσει λύσεις. Στην περίπτωση που θα συμφωνήσει με τις αποφάσεις της διοίκησης του Γενικού Νοσοκομείου Ηλείας, θα πρέπει να γίνουν κινητοποιήσεις.

Ακολούθησαν προτάσεις από δημοτικούς συμβούλους και γιατρούς, προς την κατεύθυνση της αναβάθμισης και της αυτόνομης λειτουργίας του νοσοκομείου. Οι οριστικές αποφάσεις, πάντως, αναμένεται να ληφθούν στην γενική συνέλευση την ερχόμενη Δευτέρα.

Όλη η επικαιρότητα