Life Υγεία

«Δεν μπορώ απόψε έχω πονοκέφαλο»: Κι όμως η ερωτική πράξη θεωρείται το καλύτερο αναλγητικό

Επιστήμονες του Πανεπιστημίου του Μίνστερ στη Γερμανία, μελέτησαν περισσότερα από 800 άτομα που έπασχαν από ημικρανία καθώς και 200 πάσχοντες από αθροιστική κεφαλαλγία.
Ακούστε το άρθρο

«Αγάπη μου δεν μπορώ απόψε έχω πονοκέφαλο!».

Mια φράση που αποτελεί την πιο κοινή δικαιολογία των γυναικών, όταν θέλουν να αποφύγουν την σεξουαλική πράξη. Πρόσφατη μελέτη, όμως, έρχεται να την καταρρίψει, καθώς αναφέρει ότι το σεξ δρα ως αναλγητικό για τον πονοκέφαλο και τις ημικρανίες.

Επιστήμονες του Πανεπιστημίου του Μίνστερ στη Γερμανία, μελέτησαν περισσότερα από 800 άτομα που έπασχαν από ημικρανία καθώς και 200 πάσχοντες από αθροιστική κεφαλαλγία. Οι συμμετέχοντες κλήθηκαν να απαντήσουν σε ειδικό ερωτηματολόγιο.

Μεταξύ των ερωτήσεων περιλαμβάνονταν το αν οι πάσχοντες είχαν σεξουαλική δραστηριότητα κατά τη διάρκεια κρίσης πονοκεφάλου καθώς και το τι επίδραση είχε το σεξ στην ένταση του πονοκεφάλου.

Περισσότεροι από το ένα τρίτο των πασχόντων από ημικρανίες απάντησαν ότι είχαν σεξουαλική εμπειρία κατά τη διάρκεια κρίσης πονοκεφάλου. Ποσοστό άνω του του 50%, ανέφερε πάντως, πως υπήρξε βελτίωση των συμπτωμάτων τους.

Σχεδόν τρεις στους τέσσερις δήλωσαν πως βίωσαν μέτρια ως και πλήρη ανακούφιση από τον πονοκέφαλο, ενώ το 1/3 ανέφερε επιδείνωση των συμπτωμάτων του.
Από τους πάσχοντες από αθροιστική κεφαλαλγία σχεδόν το ένα τρίτο δήλωσε πως είχε σεξουαλική εμπειρία κατά τη διάρκεια κρίσης πονοκεφάλου –  το 37% εξ αυτών ανέφερε βελτίωση της κατάστασής του.

Ποσοστό μεγαλύτερο του 90% δήλωσε πως ένιωσε ήπια ή και πλήρη ανακούφιση από τον πονοκέφαλο, ενώ το 50% ανέφερε πως τα συμπτώματα επιδεινώθηκαν.

Όπως εξήγησαν οι ερευνητές, το σεξ προκαλεί την έκλυση ενδορφινών, των φυσικών παυσίπονων του οργανισμού, γεγονός που μπορεί να μειώσει την ένταση του πονοκεφάλου ή και να τον εξαφανίσει.

Related image

Οι πονοκέφαλοι εξαιτίας του σεξ 

Οι σεξουαλικοί πονοκέφαλοι είναι είδος κεφαλαλγίας που σχετίζεται με τη σεξουαλική δραστηριότητα και μπορεί να εκδηλωθεί στη διάρκεια του σεξ, του οργασμού ή της αυτοϊκανοποίησης.

Οι σεξουαλικοί πονοκέφαλοι είναι πιο συχνοί στους άνδρες με αναλογία 5 προς 1 και συνήθως εμφανίζονται σε ηλικίες 30-40 ετών. Το ιστορικό ημικρανιών, υπέρτασης αλλά και η παχυσαρκία μπορεί να επιβαρύνουν την κατάσταση.

Τις περισσότερες φορές ο πονοκέφαλος εκδηλώνεται απότομα κατά τον οργασμό και γίνεται αισθητός ως έντονος και διαπεραστικός πόνος.

Συνήθως διαρκεί από λίγα λεπτά έως και 6 ώρες και σε σπάνιες περιπτώσεις έχει αναφερθεί διάρκεια 2-4 ημερών.

Η ένταση του πόνου κορυφώνεται στα πρώτα 5 λεπτά και μετά αρχίζει να φθίνει.

Η αιτία των πονοκεφάλων αυτών δεν έχει έως σήμερα αποσαφηνιστεί, αλλά ενδέχεται να σχετίζονται με σπασμούς των αιμοφόρων αγγείων στο κεφάλι.
Οι σεξουαλικοί πονοκέφαλοι συνήθως υποχωρούν από μόνοι τους, αλλά σε περίπτωση που έχουν μεγάλη διάρκεια ο γιατρός μπορεί να προτείνει κάποια φαρμακευτική αγωγή για καθημερινή χρήση ή για χρήση μόνο πριν από τη σεξουαλική επαφή.

via

Όλη η επικαιρότητα