Αχαϊα Ηλεία

«Δεν είμαι δολοφόνος»: Απολογήθηκε στο ΜΟΔ Ηλείας ο κατηγορούμενος για την δολοφονία του Μάριου Μετάι

Στις 30 Μαΐου με την πρόταση της Εισαγγελέως η συνέχεια της δίκης
Ακούστε το άρθρο

Με την απολογία του 27χρονου κατηγορούμενου για ανθρωποκτονία, ο οποίος είναι ήδη προφυλακισμένος, καθώς και τις απολογίες των υπόλοιπων τριών κατηγορουμένων συνεχίστηκε χθες στην αίθουσα του μικτού ορκωτού Δικαστηρίου Ηλείας, η δίκη για την αιματηρή συμπλοκή και την δολοφονία του Μάριου Μετάι, στις 25 Ιανουαρίου 2021 στην Πάτρα.

Η δίκη, η οποία ξεκίνησε στις 21 μαρτίου 2022, φθάνει προς το τέλος της, αφού μετά τις καταθέσεις των μαρτύρων και τις απολογίες των κατηγορουμένων, απομένει η πρόταση της Εισαγγελέως και οι αγορεύσεις των συνηγόρων πολιτικής αγωγής και υπεράσπισης, που θα πραγματοποιηθούν την Δευτέρα 30 Μαΐου, όταν και θα συνεχιστεί η διαδικασία.

Στο εδώλιο κάθονται τέσσερις κατηγορούμενοι που βαρύνονται κατά περίπτωση με τα αδικήματα της ανθρωποκτονίας από πρόθεση σε ήρεμη ψυχική κατάσταση και της συνέργειας στην πράξη, της βαριάς σκοπούμενης σωματικής βλάβης και της συνέργειας στην πράξη, της συμπλοκής, της επικίνδυνης σωματικής βλάβης, της παράνομης οπλοφορίας και οπλοχρησίας, των άσκοπων πυροβολισμών, της οπλοκατοχής και της κατοχής ναρκωτικών ουσιών για ιδία χρήση.

«Ήταν ατύχημα»

«Ήταν ατύχημα. Δέχομαι ότι οπλοφορούσα παράνομα, αλλά δεν δέχομαι την ανθρωποκτονία. Βρέθηκα σε μια φασαρία με ανθρώπους που δεν έχω καμία σχέση. Δεν είμαι δολοφόνος. Δεν σκότωσα κανέναν. το μόνο που ήθελα ήταν να προστατέψω την ζωή μου».

Αυτά υποστήριξε μεταξύ άλλων κατά την διάρκεια της απολογίας του ενώπιον της έδρας του μοΔ Ηλείας ο 27χρονος που κατηγορείται για την δολοφονία του Μάριου Μετάι, επαναλαμβάνοντας συνεχώς ότι δεν είναι πληρωμένος δολοφόνος, όπως τον αποκαλούν και ότι δεν έχει κάνει κακό ποτέ σε κανέναν. Ξεκινώντας την απολογία του ο 27χρονος είπε ότι δεν είχε καμία σχέση με τον θανόντα, ούτε με την παρέα του, ενώ περιέγραψε την ημέρα της συμπλοκής, λέγοντας πως έκανε απλά βόλτες στην Πάτρα με τον δεύτερο κατηγορούμενο, συνοδηγό του Smart, όταν το όχημα του Μάριο Μετάι του έκλεισε ξαφνικά τον δρόμο και τότε ξεκίνησαν να χτυπούν τον συνοδηγό του Smart με ένα κατσαβίδι, ενώ ο Μετάι, σύμφωνα με τον 27χρονο κινήθηκε απειλητικά κρατώντας κατσαβίδι προς το μέρος του.

Ο 27χρονος παραδέχθηκε ότι πυροβόλησε δύο φορές στον αέρα για εκφοβισμό. «μετά τον δεύτερο πυροβολισμό ο μάριος που είχε κάνει πίσω, έρχεται ξανά κατά πάνω μου. Κρατούσε στο δεξί του χέρι ένα κατσαβίδι και ήταν έτοιμος να με χτυπήσει στην καρδιά. τον χτύπησα με το δεξί μου χέρι κρατώντας το όπλο μου. Όλα έγιναν σε κλάσματα δευτερολέπτου. Δεν αντιλήφθηκα ούτε την λάμψη του όπλου, ούτε τα αίματα. το όπλο εκπυρσοκρότησε».

Όταν ρωτήθηκε από την Πρόεδρο για το πως προμηθεύτηκε το όπλο και αν ήξερε να το χειρίζεται, ο 27χρονος α.μ απάντησε ότι το αγόρασε 200 ευρώ από έναν Ρομά που του είχε πουλήσει κάνναβη και ότι δεν γνώριζε τα όπλα, παρά μόνο από τις κινηματογραφικές ταινίες. Ερωτηθείς για ποιο λόγο αγόρασε το όπλο υποστήριξε ότι ζούσε σε μια επικίνδυνη γειτονία της Πάτρας και το είχε πάνω του απλά για εκφοβισμό.

«Στην συνέχεια πέταξα το όπλο στην θάλασσα γιατί είχα πανικοβληθεί. Φοβήθηκα τους αστυνομικούς, αφού είχα πυροβολήσει δύο φορές στον αέρα. Δεν σκέφτηκα ότι είχα κάνει κάποιο κακό. μετά πήγα στο σπίτι της γιαγιάς ενός φίλου μου, η οποία έχει πεθάνει. μετά από πέντε ημέρας παραδόθηκα στην αστυνομία» υποστήριξε ο 27χρονος. Όσον αφορά την γνωριμία του με τον συνοδηγό του Smart ισχυρίστηκε ότι γνωρίζονταν μόνο ένα μήνα.

«Δεν έχω καταλάβει τι έγινε»

Κατά την απολογία του ο 31χρονος κατηγορούμενος για συνέργεια σε ανθρωποκτονία από πρόθεση, που ήταν συνοδηγός του Smart το βράδυ της αιματηρής συμπλοκής που στοίχισε την ζωή του Μάριου Μετάι, υπο- στήριξε ότι δεν γνώριζε τον λόγο για τον οποίο δέχθηκαν επίθεση από τον θανόντα και την παρέα του, καθώς δεν είχαν κάποιες διαφορές κατά τον παρελθόν, ενώ κατέθεσε ότι γνώριζε φυσιογνωμικά μόνο τον αδερφό του Μάριου.

«Δεν έχω καταλάβει ακόμα τι έγινε εκείνη την ημέρα. Έγινε ένας καβγάς με άτομα που δεν γνωρίζαμε και δεν είχαμε δια- φορές. Δεν γνώριζα ότι ο α.μ είχε το όπλο μαζί του όταν βγή- καμε βόλτα. Ξαφνικά είδαμε ένα αμάξι να μας κλείνει τον δρόμο. βγήκε ένας, έσπασε το τζάμι του συνοδηγού όπου καθόμουν και άρχισε να με χτυπά με τον κατσαβίδι στο κεφάλι. μετά τον δεύτερο πυροβολισμό, βγήκα από το όχημα και άρχισα να τρέχω» είπε ο 31χρονος.

Υποστήριξαν το αντίθετο

Αντίθετα με τους ισχυρισμούς των δύο κατηγορουμένων, ο αδελφός του Μάριου και επίσης κατηγορούμενος στην ίδια υπόθεση για βαριά σκοπούμενη σωματική βλάβη, περιέγραψε ότι κατά το παρελθόν είχαν προ- ηγηθεί επεισόδια μεταξύ του ίδιου, του Μάριου και του 31χρονου κατηγορούμενου, με το πρώτο από αυτά όπως είπε να σημειώνεται σε νυχτερινό μα- γαζί της Πάτρας, όπου εργαζόταν ως βοηθός σερβιτόρου ο αδελφός του Μάριου.

Περιέγραψε ακόμα ένα σκηνικό έντασης, όπου ο 31χρονος μ.σ τον είχε μαχαιρώσει τον οκτώ- βριο του 2020 στα πόδια έξω από μια κρεπερί της Πάτρας, διαψεύδοντας ουσιαστικά τους ισχυρισμούς του 31χρονου σχετικά με το αν γνωρίζονταν κατά τον παρελθόν ή όχι. αναφορικά με το βράδυ της συμπλοκής, υποστήριξε ότι ο 31χρονος τον χτύπησε στο κφάλι με μια μεταλλική ράβδο και στη συνέχεια ξέσπασε σε κλάματα όταν περιέγραψε την στιγμή που αντίκρισε τον αδελφό του πεσμένο στο οδόστρωμα. «Είδαμε τον αδερφό μου με μια σφαίρα στο κεφάλι, μέσα σε μια λίμνη αίματος. Φώναζα συνέχεια για βοήθεια και κάλεσα ασθενοφόρο. Ήθελα μόνο να ζήσει ο αδερφός μου και τίποτα άλλο. Δεν είχε πειράξει κανέναν» είπε ο αδελφός του Μάριου.

Όσον αφορά την απολογία του τέταρτου κατηγορούμενου για απλή συνέργεια, ισχυρίστηκε ότι είχε ελάχιστη έως μηδαμινή συμμετοχή στο αιματηρό επεισόδιο και ότι προσπαθούσε να κατευνάσει τα πνεύματα, κάτι που επιβεβαιώνεται και από τις καταθέσεις των μαρτύρων.

Όλη η επικαιρότητα