Αρθρογραφία

Δεν είμαστε Δυτικοελλαδίτες

Άρθρο του Αθ. Κατσίμπελη.
Ακούστε το άρθρο

Ο βουλευτής Ηλείας και πρώην Υπουργός κ.Κώστας Τζαβάρας έθεσε μια ουσιαστική πρόταση στον Πρωθυπουργό κατά την επίσκεψη του στην Ηλεία που είναι δημιουργία ενιαίας περιφέρειας Πελοποννήσου.

Η πρόταση Τζαβάρα θα μπορούσε να λειτουργήσει παράλληλα με την πρόταση που ανέλυσα την προηγούμενη Κυριακή για τους δύο Μητροπολιτικούς Δήμους, τον Δήμο Ολυμπίας με πρωτεύουσα τον Πύργο και τον Δήμο Ήλιδας με πρωτεύουσα την Αμαλιάδα που θα έθεταν τη βάση για την ανάπτυξη της Ηλείας σε όλα τα επίπεδα.

Ο κ. Τζαβάρας σημείωσε ότι “η ένταξη της Ηλείας στην Πελοπόννησο αποτελεί μια επιβαλλόμενη μεταρρύθμιση η οποία θα τερματίσει το καθεστώς της παράλογης και αφύσικης διοικητικής διαίρεσης της Πελοποννήσου σε δύο χωριστές περιφέρειες, της Δυτικής Ελλάδας και της Πελοποννήσου. Δεν μπορεί πλέον σήμερα να συνεχίζεται εις βάρος της γεωγραφικής, οικονομικής και πολιτισμικής ενότητας της Πελοποννήσου το ανώμαλο αυτό καθεστώς που ανάγεται στη δεκαετία του ’80 και οφείλεται στη διευθέτηση τοπικιστικού χαρακτήρα προστριβών στο εσωτερικό του ΠΑΣΟΚ (Αρκάδες εναντίον Αχαιών). Είναι αδιανόητο η Ολυμπία, που πρόσφερε το όνομα του βασιλέα της Πέλοπα για να ονομαστεί η Πελοπόννησος, να βρίσκεται σήμερα αυτοδιοικητικά εκτός Πελοποννήσου”.

Η αλήθεια είναι αυτή και είναι κάτι το οποίο υποστηρίζω σθεναρά εδώ και χρόνια.

Εμείς οι Ηλείοι αν και  γεωγραφικά, ιστορικά και συναισθηματικά ανήκουμε στην Πελοπόννησο, διοικητικά από το 1986 υπαγόμαστε στην Περιφέρεια Δυτικής Ελλάδας. Μια Περιφέρεια που δημιουργήθηκε για να εξυπηρετήσει συγκεκριμένες πολιτικές-κομματικές σκοπιμότητες και τοπικιστικές ισορροπίες. Είναι κοινά αποδεκτό πως το μόρφωμα αυτής της Περιφέρειας έχει οδηγήσει την Ηλεία στην υπανάπτυξη.

Μήπως ήρθε η ώρα να διεκδικήσουμε το αυτονόητο; Ανήκουμε στο Μοριά πατριώτες μου, Ηλείοι!!

Μήπως θα πρέπει  όμως και να κινητοποιηθούμε ξεκινώντας και ως πολίτες να μαζεύουμε υπογραφές, ώστε να διεκδικήσουμε τοπικό δημοψήφισμα, με σκοπό την ενσωμάτωση της Ηλείας στο φυσικό της χώρο που είναι η Περιφέρεια της Πελοποννήσου;

Δεν νομίζω εξάλλου να ρωτήθηκε ποτέ Ηλείος από που κατάγεται και να απάντησε πως είναι «Δυτικοελλαδίτης». Σίγουρα όλοι απαντούν πως είναι Πελοποννήσιοι και μάλιστα καταγόμενοι από τον «ομφαλό» της Πελοποννήσου την Ολυμπία.

Το μέλλον όπως και το ιστορικό παρελθόν της Ηλείας είναι στην Πελοπόννησο και Πελοπόννησος χωρίς την Ηλεία και την Αρχαία Ολυμπία δεν νοείται. Κι αυτό δεν είναι μια έκφραση τοπικισμού αλλά μια αλήθεια που αποδέχονται όλοι οι Έλληνες.

Όπως έχω υποστηρίξει ξανά η  Αρχαία Ολυμπία επιβάλλεται να αποτελέσει το επίκεντρο της παγκόσμιας διανόησης, με Πανεπιστημιακά ιδρύματα, ελληνικά και ξένα, που θα προσέλκυαν χιλιάδες καθηγητές και φοιτητές από όλο τον κόσμο. Αντ’ αυτού παλεύουμε για να κρατήσουμε την πανεπιστημιακή σχολή της Μουσειολογίας από το Πανεπιστήμιο Πατρών  που έχουμε ακόμα στον τόπο μας.

Δεν πρόκειται για ένα ακόμα τοπικιστικό και αντιαναπτυξιακό αίτημα. Το αίτημα για τη μετατροπή της Αρχαίας Ολυμπίας και κατ’επέκταση όλης της Ηλείας σε παγκόσμιο πνευματικό κέντρο Παιδείας, Πολιτισμού και Αθλητισμού μπορεί και πρέπει να αποτελέσει Εθνικό στόχο. Κι αυτός ο στόχος μπορεί να επιτευχθεί μόνο αν θέσουμε την Αρχαία Ολυμπία και την Ηλεία σε μια ενιαία Περιφέρεια Πελοποννήσου.

Δεν ανήκωμεν εις την Δύσιν…ανήκωμεν εις την Πελοπόννησον.

*Ο Αθανάσιος Κατσίμπελης είναι Δάσκαλος ΠΕ70-M.Ed, Νομικός ΠΕ78-M.Sc in Education management / Υπ. Διδάκτωρ Πανεπιστημίου Πατρών

Όλη η επικαιρότητα