Κόσμος

«Δεν φεύγω, εγώ κέρδισα τις εκλογές» – Ο Τραμπ δεν ήθελε να αφήσει τον Λευκό Οίκο στον Μπάιντεν

Μετά την ήττα ο πρώην πρόεδρος έλεγε στους συνεργάτες του ότι δεν προτίθεται να αποχωρήσει από την προεδρική κατοικία - Τι αποκαλύπτει η Μάγκι Χάμπερμαν των New York Times
Ακούστε το άρθρο

Αποφασισμένος να μην εγκαταλείψει τον Λευκό Οίκο μετά την νίκη του Τζο Μπάιντεν στις εκλογές του Νοεμβρίου του 2020 ήταν ο πρώην πρόεδρος Ντόναλντ Τραμπ, γιατί ήταν πεπεισμένος ότι κέρδισε τις εκλογές.

Αυτό αποκαλύπτει η Μάγκι Χάμπερμαν, δημοσιογράφος των New York Times, στο βιβλίο της για τα παρασκήνια της προεδρίας του Τραμπο, το οποίο θα κυκλοφορήσει στις αρχές Οκτωβρίου.

Ο Τραμπ, γράφει η Χάμπερμαν, φέρεται να είχε πει σε συνεργάτη του ότι «δεν πρόκειται να φύγω». Σε άλλο συνεργάτη είπε ότι «Δεν φεύγουμε, πώς να φύγεις όταν κέρδισες τις εκλογές;».

Η πληροφορία, όπως επισημαίνει το CNN, είναι άλλο ένα κομμάτι στο παζλ των όσων πρωτοφανών συνέβησαν ανάμεσα στις εκλογές του Νοεμβρίου και την ανάληψη καθηκόντων από τον Τζο Μπάιντεν στις 20 Ιανουαρίου 2021. Αποκορύφωμα ήταν βέβαια τα γεγονότα της 6ης Ιανουαρίου 2021, με την εισβολή των οπαδών του Τραμπ στο Καπιτώλιο.

Αμέσως μετά τις εκλογές, στις 3 Νοεμβρίου 2020, όπως γράφει η Χάμπερμαν, ο Τραμπ έδειχνε να αναγνωρίζει ότι έχασε από τον Μπάιντεν. «Κάναμε ό,τι καλύτερο», παραδέχτηκε σε συνεργάτη του. Αργότερα η διάθεσή του άλλαξε και άρχισε να λέει ότι δεν θα φύγει από τον Λευκό Οίκο, γιατί όπως έλεγε «μου έκλεψαν τη νίκη».

Δημοσίως έλεγε πάντως τα αντίθετα. Στα τέλη Νοεμβρίου, σε σχετική ερώτηση δημοσιογράφου, είπε ότι «φυσικά και θα φύγω και το γνωρίζετε».

Την ίδια ώρα συνέχιζε να ισχυρίζεται ψευδώς ότι κέρδισε τις εκλογέςκαι ότι του έκλεψαν τη νίκη. Ρωτούσε μάλιστα τι να κάνει από εδώ και πέρα τους πάντες, μέχρι και τον υπηρέτη που του έφερνε αναψυκτικά (Diet Coke) όταν πατούσε ένα κόκκινο κουμπί στο Οβάλ Γραφείο.

Αλλά κανένας δεν ήταν διατεθειμένος να του «σπάσει τη σαπουνόφουσκα» των δήθεν κλεμμένων εκλογών όπου ζούσε, ούτε καν ο γαμπρός του Τζάρεντ Κούσνερ.

Αυτή η άρνηση αποχώρησης από την πρεοεδρική κατοικία είναι χωρίς προηγούμενο στην αμερικανική ιστορία. Μόνο η χήρα του Αβραάμ Λίνκολν είχε παραμείνει στον Λευκό Οίκο περίπου ένα μήνα μετά τη δολοφονία του συζύγου της το 1865 – αλλά και βέβαια, δεν ήταν πρόεδρος.

Η Χάμπερμαν, η οποία είναι και πολιτική αναλύτρια για το CNN, καλύπτει τον Τραμπ από το 2016, πριν ακόμη την εκλογική του νίκη. Ο πρώην πρόεδρος έχει δείξει κατά καιρούς την έντονη δυσφορία του για το πρόσωπό και το δημοσιογραφικό της έργο.

πηγή:πρώτο θέμα

Όλη η επικαιρότητα