Ελλάδα Μεσσηνία Πολιτική

«Δεν καταργούνται οι πρόεδροι κοινοτήτων» – Αλλαγή πλεύσης από τον υπουργό Εσωτερικών, Πάνο Σκουρλέτη

Δύο ξεκάθαρες «ειδήσεις» έβγαλε η συνάντηση του υπουργού Εσωτερικών Πάνου Σκουρλέτη στην  Καλαμάτα με αυτοδιοικητικά στελέχη της περιοχής, στο πλαίσιο των εγκαινίων του νέου δημαρχείου. Ταυτόχρονα ο κ. Σκουρλέτης  επανέλαβε για μια ακόμη φορά τη βούληση της κυβέρνησης  να μετατεθούν για αργότερα οι δημοτικές και περιφερειακές εκλογές του 2019 και να αποσυνδεθούν με τις ευρωεκλογές.

Στη συνάντηση «υπήρξε η απόλυτη δέσμευσή μας, από τη μεριά του Υπουργείου Εσωτερικών, ότι δεν προτιθέμεθα να καταργήσουμε τους Προέδρους των Κοινοτήτων», τόνισε στις δηλώσεις του ο κ. Σκουρλέτης, εξηγώντας ότι κάτι τέτοιο, «θα οδηγούσε στην πλήρη ερημοποίηση της υπαίθρου». Ωστόσο αυτό που δεν ξεκαθάρισε είναι, με ποιόν τρόπο θα εκλέγονται οι πρόεδροι και αν θα συνεχίσουν να υφίστανται τα τοπικά συμβούλια με τη σημερινή τους μορφή. Όπως είναι γνωστό το αρχικό σχέδιο που έχει δοθεί στη δημοσιότητα από την «Επιτροπή Σοφών» του υπουργείου Εσωτερικών, υπό το Γενικό Γραμματέα Κώστα Πουλάκη, προβλέπει την κατάργηση των τοπικών συμβουλίων και των Προέδρων τους

Όσον αφορά την απλή αναλογική Ο κ. Σκουρλέτης επανέλαβε ακόμη ότι «η θέση της κυβέρνησης είναι γνωστή: Θέλουμε την απλή αναλογική, θέλουμε να πάμε σε μία πιο γνήσια αντιπροσώπευση των λαϊκών συσχετισμών, βεβαίως με εκείνες τις ασφαλιστικές δικλείδες που δεν θα δημιουργούν προβλήματα στη διακυβέρνηση των δήμων και των περιφερειών».

Πάντως για πρώτη φορά άφησε ανοιχτό το ενδεχόμενο να μην ψηφιστεί ο νέος νόμος έως το τέλος του χρόνου. Συγκεκριμένα απαντώντας σε σχετική ερώτηση δημοσιογράφου επισήμανε: «Oλα αυτά θα μορφοποιηθούν όταν θα σας γνωστοποιηθεί το τελικό νομοσχέδιο, που όπως είχαμε πει, ελπίζουμε να το καταθέσουμε μέσα στην τρέχουσα χρονιά. Έχουμε, θα έλεγε κανείς, μία απόσταση ασφαλείας από τις επόμενες δημοτικές εκλογές. Με ανοιχτό διάλογο και καλή διάθεση θεωρούμε ότι μπορούμε να πετύχουμε τις μεγαλύτερες συναινέσεις.

Δεν αλλάζουν τα όρια

Ο υπουργός ξεκαθάρισε για μια ακόμη φορά ότι «δεν θα ανοίξουμε το χωροταξικό ζήτημα, όχι γιατί θεωρούμε ότι έτσι όπως σχεδιάστηκε ο «Καλλικράτης» ήταν όλα άρτια σχεδιασμένα, θα έλεγα το αντίθετο. Η ευρωπαϊκή η εμπειρία δείχνει ότι θα μπορούσαμε κι εμείς στην Ελλάδα να κινηθούμε σε έναν αριθμό περισσοτέρων δήμων, αλλά σήμερα δεν υπάρχουν οι αντικειμενικές προϋποθέσεις -όπως η στελέχωση των δήμων και η ενίσχυσή τους με πόρους- ώστε να ανοίξει αυτό το θέμα. Ας πούμε ότι το έχουμε στο πίσω μέρος του μυαλού μας, στις σκέψεις μας, για κάποια άλλη στιγμή», κατέληξε.

Ο υπουργός Εσωτερικών, συναντήθηκε με τους δημάρχους του Νομού Μεσσηνίας, παρουσία και άλλων εκπροσώπων φορέων της Αυτοδιοίκησης του Νομού, στο παλιό Δημαρχείο Καλαμάτας. Στη συνάντηση συμμετείχαν, επίσης, ο Αναπληρωτής Υπουργός Οικονομίας και Ανάπτυξης, Αλέξης Χαρίτσης και οι βουλευτές Μεσσηνίας με τον ΣΥΡΙΖΑ, Γιώτα Κοζομπόλη και Πέτρος Κωνσταντινέας.

Όλη η επικαιρότητα