Οικονομία

Δεν μειώνεται το όριο των 60 ευρώ – «Φορτωμένα» τα ΑΤΜ για το Σαββατοκύριακο

dscn5495.jpg

Η ρευστότητα των ελληνικών τραπεζών είναι 1 δισ. ευρώ και επαρκεί μέχρι το βράδυ της Δευτέρας, οπότε λήγει η Πράξη Νομοθετικού Περιεχομένου και επανασυνεδριάζει η ΕΚΤ για τον ELA, καθησυχάζουν κυβερνητικά και τραπεζικά στελέχη, ύστερα από έκτακτη σύσκεψη του οικονομικού επιτελείου με τους τραπεζίτες, παρουσία εκπροσώπου της ΤτΕ και του αντιπροέδρου της κυβέρνησης.

Δεν υπάρχει καμία πιθανότητα μείωσης του ορίου αναλήψεων κάτω από τα 60 ευρώ επιβεβαιώνουν οι ίδιοι, με τον Γ.Δραγασάκη να συμπληρώνει ότι τα ΑΤΜ ανεφοδιάστηκαν πλήρως και «είναι ‘φορτωμένα’ για όλο το Σαββατοκύριακο».

Να ηρεμήσει τους πολίτες που συνεχίζουν να επιμένουν στις ουρές των ATM φοβούμενοι την επόμενη ημέρα επιχείρησε και νωρίτερα η πρόεδρος της Ένωσης Τραπεζών δηλώνοντας στο ΑΠΕ-ΜΠΕ ότι «επειδή διακινούνται διάφορες κακόβουλες φήμες στο διαδίκτυο, θα ήθελα να ενημερώσω το συναλλακτικό κοινό ότι κατά την υπολειπόμενη διάρκεια της τραπεζικής αργίας ως και τη Δευτέρα 6 Ιουλίου, τα ATM των τραπεζών θα λειτουργούν κανονικά».

Σημειώνεται ότι, για τον υπολογισμό της ρευστότητας στις τράπεζες, ελήφθησαν υπόψη τα εξής στοιχεία:

  • Για τις αναλήψεις από τα ΑΤΜ, υπολογίζονταν αρχικά ότι αυτές θα ανέρχονταν σε 600 εκατ. ευρώ και τελικά βγήκαν 390 εκατ. ευρώ
  • Για τις συντάξεις, ότι οι εκροές θα ανέρχονταν σε 350 εκατ. ευρώ και έχουν «φύγει» 80 εκατ. ευρώ
  • Για τις ειδικές εγκρίσεις (εξαγωγή κεφαλαίων για π.χ. ιατρικές δαπάνες), προβλέπονταν εκροή 650 εκατ. που περιορίστηκε στα 400 εκατ. ευρώ.

Ειδική επιτροπή για την επαναλειτουργία των τραπεζών

Ακόμη στη έκτακτη σύσκεψη αποφασίστηκε ότι το βράδυ της Κυριακής θα συνεδριάσει η ειδική επιτροπή (από στελέχη της Τραπέζης της Ελλάδος και της Ελληνικής Ένωσης Τραπεζών) που θα επανασχεδιάσει την επαναλειτουργία των τραπεζών από την Τρίτη.

Καθοριστικό ρόλο βέβαια στο εγχείρημα αυτό θα παίξουν και οι αποφάσεις της ΕΚΤ, που θα ληφθούν τη Δευτέρα, οπότε συνεδριάζει εκ νέου η κεντρική ευρωτράπεζα για τον ELA όπως επιβεβαίωσε και το μέλος της Έβαλντ Νοβότνυ, έχοντας πλέον στα χέρια της και το αποτέλεσμα του δημοψηφίσματος που όπως διαβεβαιώνεται επισήμως θα εξεταστεί λεπτομερώς. 

Ανάλογα με την απόφαση που θα ληφθεί θα εξετασθεί ποιες τραπεζικές υπηρεσίες θα λειτουργήσουν, υπό την «προστασία» των capital controls, εξηγούσαν τραπεζικά και κυβερνητικά στελέχη.

Στη έκτακτη σύσκεψη συμμετείχαν ο αντιπρόεδρος της κυβέρνησης Γ.Δραγασάκης, ο υπουργός Οικονομικών Γ.Βαρουφάκης, ο αναπληρωτής υπουργός Δ.Μάρδας, ο υποδιοικητής της ΤτΕ Θ.Μητράκου.

Από την πλευρά των τραπεζιτών συμμετείχαν η πρόεδρος Λ.Κατσέλη και ο διευθύνων σύμβουλος Λ.Φραγκιαδάκης της Εθνικής, ο διευθύνων σύμβουλος της Πειραιώς Α.Θωμόπουλος, ο πρόεδρος Β.Ράπανος και ο διευθύνων σύμβουλος Δ.Μαντζούνης της Alpha Bank, ο πρόεδρος Ν.Καραμούζης και ο διευθύνων σύμβουλος Φ.Καραβίας της Eurobank, ο πρόεδρος I.Γαμβρίλης και διευθύνων σύμβουλος Α.Αντωνόπουλος της Attica Bank.

Επίσης συμμετείχε ο γενικός γραμματέας της Ελληνικής Ένωσης Τραπεζών Χρήστος Γκόρτσος.

Πηγή: in.gr

Όλη η επικαιρότητα