Ηλεία

Δεν μένει… πόμολο στο Νοσοκομείο Αμαλιάδας – Στα «κάγκελα» γιατροί και εργαζόμενοι

«ΜΕ ΕΝΤΟΛΗ ΚΑΙ ΠΑΡΟΥΣΙΑ ΤΟΥ ΔΙΟΙΚΗΤΗ ΓΕΝΙΚΟΥ ΝΟΣΟΚΟΜΕΙΟΥ ΗΛΕΙΑΣ ΑΠΟΨΙΛΩΝΕΤΑΙ Η ΧΕΙΡΟΥΡΓΙΚΗ ΚΛΙΝΙΚΗ»
Ακούστε το άρθρο

Αναβρασμός επικρατεί στο Νοσοκομείο Αμαλιάδας, μετά την αιφνιδιαστική κίνηση του διοικητή του Γενικού Νοσοκομείου Ηλείας κ. Χρήστου Χριστόπουλου, να αρχίσει το… άδειασμα της Χειρουργικής Κλινικής της Νοσηλευτικής Μονάδας παρουσία του, με γιατρούς, εργαζόμενους, αλλά και την ίδια την αναπληρώτρια διοικήτρια κα Ειρήνη Αγγελάκου να εκφράζουν την έντονη δυσφορία τους και αντίθεσή τους για την πράξη αυτή!

Την γνωστοποίηση της ενέργειας αυτής έκανε ο διευθυντής της Χειρουργικής Κλινικής και δημοτικός σύμβουλος Ήλιδας κ. Γιώργος Μπακέλας, κατά την προχθεσινή συνεδρίαση του Δημοτικού Συμβουλίου Ήλιδας, η οποία έγινε μέσω τηλεδιάσκεψης. Μάλιστα, υπήρξε έντονη αντίδραση απ’ όλες τις παρατάξεις και αποφασίστηκε να ξεκινήσουν μια σειρά κινήσεων, ακόμη και αναφορά στην Εισαγγελία για να σταματήσει η μεταφορά εξοπλισμού, να επιστραφεί ο εξοπλισμός που πάρθηκε τις προηγούμενες μέρες, όπως και το προσωπικό που έχει μεταφερθεί στο Νοσοκομείο Πύργου.

Στο Δημοτικό Συμβούλιο Ήλιδας, ο κ. Μπακέλας μίλησε για αδιανόητη ενέργεια, που έγινε χωρίς προηγουμένως ο κ. Χριστόπουλος να έχει ενημερώσει τον ίδιο ως διευθυντή Χειρουργικής Κλινικής, για το εάν χρειάζεται κάτι, ως τεχνικά υπεύθυνο της Κλινικής.

Ο κ. Μπακέλας πρόσθεσε, ότι ο κ. Χριστόπουλος δεν είχε ενημερώσει καν την κα Αγγελάκου, η οποία σε χθεσινές της δηλώσεις στην εφ. «Πατρίς» επιβεβαίωσε ότι δεν ενημερώθηκε για την μεταφορά εξοπλισμού!

Πάντως, έγκυρες πληροφορίες, μιλούν και για «έφοδο» του κ. Χριστόπουλου στο Νοσοκομείο Αμαλιάδας αργά το βράδυ της Τρίτης για να εξακριβώσει ποιοι βρίσκονταν στην εφημερία τους! Πληροφορίες επίσης «μιλούν» ότι ο ίδιος αναζήτησε άτομο στο χώρο, το οποίο «λέγεται» ότι δεν βρήκε…
Ο κ. Χριστόπουλος ερωτήθηκε χθες από την εφ. «Πατρίς» και για την μεταφορά εξοπλισμού και για την «έφοδο», χωρίς ο ίδιος να επιβεβαιώνει ή να διαψεύδει, μη προβαίνοντας σε κάποια τοποθέτηση.

Γ. Λυμπέρης: «Η νομική υπηρεσία του δήμου εξετάζει την ενέργεια του κυρίου αυτού…»

Την οργή του για την ενέργεια αυτή, εξέφρασε χθες μιλώντας στην εφ. «Πατρίς» ο δήμαρχος Ήλιδας κ. Γιάννης Λυμπέρης, λέγοντας ότι ο Δήμος και το Δημοτικό Συμβούλιο ήδη ξεκινά τις διαδικασίες για το ζήτημα:
«Αυτά τα πράγματα δεν συμβαίνουν ούτε σε τριτοκοσμικές χώρες! Δεν μπορεί να συνεχιστεί αυτή η κατάσταση, να κάνει ότι θέλει όποτε θέλει.

Ως Δημοτικό Συμβούλιο λάβαμε ομόφωνη απόφαση η οποία θα σταλεί στον διοικητή της 6ης ΥΠΕ, στον υπουργό και σε όλους τους αρμόδιους.
Ζητάμε να επανέλθουν οι χειρουργοί και να κάνουν τα χειρουργικά περιστατικά εκτός covid και αν δεν γίνουν αυτά τα πράγματα, θα κάνουμε κινητοποιήσεις.
Φυσικά, η νομική υπηρεσία του δήμου ήδη εξετάζει την ενέργεια του κυρίου αυτού, θα προβεί σε τεκμηρίωση του τι προκύπτει από τις ενέργειές του, ενδεχόμενος κίνδυνος για την υγεία των ανθρώπων κλπ…».

Ε. Αγγελάκου: «Δεν υπάρχει συνεργασία, ούτε διάθεση συνεργασίας…»

Στην εφ. «Πατρίς» μίλησε ο αναπληρώτρια διοικήτρια της Νοσηλευτικής Μονάδας Αμαλιάδας κα Ειρήνη Αγγελάκου, η οποία για πρώτη φορά, εξαπέλυσε «δριμύ κατηγορώ» κατά του κ. Χριστόπουλου, με αποκορύφωμα την προ ημερών του ενέργεια:

«Εγώ ενημερώθηκα τελευταία ώρα, από υπαλλήλους ότι έχει έρθει ο κ. Χριστόπουλος και παίρνει υλικά από το Χειρουργείο. Μαζί του ήταν και η διευθύντρια της Νοσηλευτικής Υπηρεσίας κα Αθανασία Πετροπούλου.
Απ΄ ότι έμαθα, δήλωσε ότι θα έρθει τις επόμενες μέρες για να πάρει κι άλλα υλικά.

Εγώ ζήτησα χθες από την προϊσταμένη του Χειρουργείου (σ.σ. την Τρίτη) και μου έφεραν σήμερα (σ.σ. χθες), την λίστα με το τι υλικά είχαμε και τι υλικά έχει πάρει.
Έχω κάνει τις ανάλογες ενέργειες προς τον επιστημονικά και διοικητικά υπεύθυνο της Χειρουργικής Κλινικής τον κ. Μπακέλα.

Δεν ξέρω για ποιους λόγους, πήρε ο κ. Χριστόπουλος αυτά τα υλικά. Διότι τα χειρουργεία στον Πύργο έχουν υλικά. Επίσης, τα τακτικά χειρουργεία έχουν μειωθεί κατά 80% και εμείς τώρα σε κάποια περίπτωση κάποιου επείγοντος χειρουργείου, δεν θα έχουμε υλικά. Θα ψαχνόμαστε!

Μπορεί τώρα να υπάρχει μια αναστολή των χειρουργείων, αλλά αυτό είναι προσωρινό. Δεν ξέρουμε τι μπορεί να γίνει αύριο, σε έναν μήνα.
Και τα περισσότερα υλικά που πήρε, δεν λήγουν άμεσα. Τα περισσότερα λήγουν περίπου το 2025.

Σε αυτό που κάνει, είμαι αρνητική. Δεν με ενημέρωσε, ούτε τηλεφωνικά, ούτε όταν ήρθε εδώ, να μου πει ότι σκέφτεται να τα πάρει για κάποιους λόγους. Δεν υπάρχει συνεργασία, ούτε διάθεση συνεργασίας…».

Σ. Σωτηρόπουλος: «Στον Εισαγγελέα Αρείου Πάγου με ΠΟΕΔΗΝ για ευθύνες…»

Ο πρόεδρος του Συλλόγου Εργαζομένων Νοσηλευτικής Μονάδας Αμαλιάδας κ. Σωκράτης Σωτηρόπουλος είπε ότι η πράξη αυτή αποδεικνύει ότι στόχος είναι η ολοκληρωτική αποψίλωση και αποδόμηση του Νοσοκομείου Αμαλιάδας. Μαζί με την ΠΟΕΔΗΝ θα γίνει προσφυγή στον Εισαγγελέα Αρείου Πάγου για απόδοση ευθυνών ενεργειών που υποβαθμίζουν τις δομές υγείας και θέτουν σε κίνδυνο την δημόσια υγεία:

«Είναι μια πράξη που καταδεικνύει τις προθέσεις για ολοκληρωτική αποψίλωση των δομών του Νοσοκομείου Αμαλιάδας που «παλεύει» να λειτουργήσει, χωρίς προσωπικό και πλέον με λιγότερο εξοπλισμό, ενός νευραλγικού τομέα όπως είναι η Χειρουργική Κλινική, η οποία το τελευταίο εξάμηνο παραμένει ανενεργή, εκτός κάποιων πολύ έκτακτων περιπτώσεων, έχοντας δοθεί η υπόσχεση για επαναστελέχωση της Μονάδας με συγκεκριμένες ειδικότητες, που είναι επιβεβλημένες για την διενέργεια χειρουργείων…

Αντ’ αυτού, αυτές τις μέρες ξεκίνησε η μεταφορά του εξοπλισμού!

Δεν μπορούμε να μένουμε απλοί παρατηρητές σε τέτοιες καταστάσεις. Μιλάμε για μετακίνηση ιατρικού εξοπλισμού και απογύμνωση του νοσοκομείου.
Δεν είναι μόνο τα χθεσινά περιστατικά είναι μια διαρκής υποβάθμιση με κάθε τρόπο και μέσο.

Ενώ παίρνουν προσωπικό και εξοπλισμό για άλλες δομές αρνούνται πολύτιμη δωρεά ιατρικών συσκευών αξίας πάνω από 30.000 ευρώ του καρδιολογικού ιατρείου…».

Καταλήγοντας ο κ. Σωτηρόπουλος, πρόσθεσε:

«Και παρόλα αυτά έχουμε και νυχτερινές εφόδους για να μετρήσουν τι; Αυτά που άφησαν όρθια και δεν τα ρήμαξαν ή για να εκφοβίσουν το προσωπικό που έχει παραμείνει, ότι φεύγουν και αυτοί για άλλες δομές; Η κατάσταση στην δημόσια υγεία στην Ηλεία είναι σε τραγικό σημείο.

Τα νοσοκομεία των Πατρών δέχονται μεγάλες ροές από την Ηλεία. Ασθενείς που θα μπορούσαν να αντιμετωπιστούν εδώ, αναγκάζονται να αναζητήσουν αλλού την υγεία τους…».

Και οι διοικούντες αντί να παλέψουν για τα τεράστια προβλήματα που υπάρχουν, περιορίζονται σε πρακτικές εκφοβισμού, αυταρχισμού και πλιάτσικου. Απίστευτο και όμως αληθινό. Δεν συνειδητοποίησαν ποτέ την κρισιμότητα της θέσης τους.
Δεν αναλογίστηκαν σε πόσο δύσκολη θέση έχουν φέρει τα νοσοκομεία της Ηλείας με νωπές τις παλινωδίες στη ΜΕΘ του Πύργου και την πανελλήνια κατακραυγή από την δημοσιοποίηση του θέματος.

Τώρα επιχειρούν σε νέα μέτωπα..

Επειδή τα λόγια καμία φορά χάνουν την αξία τους, προσωπικά, εγώ και με άλλους επαγγελματίες υγείας και συνδικαλιστές καταθέτουμε ως μάρτυρες σε αναφορά της ΠΟΕΔΗΝ στον εισαγγελέα του Αρείου Πάγου ότι στοιχεία έχουμε συγκεντρώσει για να αποδοθούν επιτέλους και οι ευθύνες…».

Για την εικόνα που αντίκρισε και την ενημέρωση που είχε… «κατόπιν εορτής», μίλησε στο Δημοτικό Συμβούλιο, ο διευθυντής της Χειρουργικής Κλινικής και δημοτικός σύμβουλος κ. Γ. Μπακέλας
ΛΕΖΑΝΤΑ: «Φυσικά, η νομική υπηρεσία του δήμου ήδη εξετάζει την ενέργεια του κυρίου αυτού, θα προβεί σε τεκμηρίωση του τι προκύπτει από τις ενέργειές του, ενδεχόμενος κίνδυνος για την υγεία των ανθρώπων κλπ…», ανέφερε ο κ. Γ. Λυμπέρης
«Δεν με ενημέρωσε, ούτε τηλεφωνικά, ούτε όταν ήρθε εδώ, να μου πει ότι σκέφτεται να τα πάρει για κάποιους λόγους. Δεν υπάρχει συνεργασία, ούτε διάθεση συνεργασίας…», είπε για τον κ. Χριστόπουλο η κα Αγγελάκου
«Δεν μπορούμε να μένουμε απλοί παρατηρητές σε τέτοιες καταστάσεις. Μιλάμε για μετακίνηση ιατρικού εξοπλισμού και απογύμνωση του νοσοκομείου…», επεσήμανε ο κ. Σωτηρόπουλος

Όλη η επικαιρότητα