Ηλεία

«Δεν μπορούμε να βγούμε έξω από το σπίτι μας …» – Αγέλη σκύλων προκαλεί τρόμο στη Σπιάτζα

Παραθεριστές στη Σπιάτζα ζητούν να μαζευτούν τα σκυλιά που υπάρχουν στη γειτονιά τους και προκαλούν προβλήματα στην καθημερινότητά τους.
Ακούστε το άρθρο

Μία αγέλη από αδέσποτα σκυλιά έχει προκαλέσει σημαντικό πρόβλημα σε μία πυκνοκατοικημένη γειτονιά της Σπιάτζας, στην οδό Αλφειού, με τους κατοίκους (μόνιμοι ή παραθεριστές και ηλικιωμένοι στην πλειοψηφία), να αναφέρουν στην εφημερίδα “Πατρίς”, ότι δεν μπορούν να βγουν από το σπίτι τους για να πάνε μία βόλτα ή να μεταβούν στην κοντινή παραλία, αφού υπάρχει μεγάλος κίνδυνος να δεχτούν επίθεση από αυτά τα ζώα (πάντως έως τώρα κάποιο πολύ σοβαρό περιστατικό δεν έχει συμβεί).

Οι παραθεριστές τονίζουν ότι τα περιστατικά επιθέσεων τόσο σε πεζούς, όσο και σε ποδηλάτες, κυρίως μικρά παιδιά, τα οποία θέλουν να κάνουν μία καλοκαιρινή βόλτα στον δρόμο της γειτονιάς (ξεκινάει από την πλατεία της Σπιάτζας και καταλήγει στην Μούτελη) τους έχουν θορυβήσει και ζητούν μια λύση.

“Δεν μπορούμε να βγούμε έξω από το σπίτι μας” αναφέρουν χαρακτηριστικά και ζητούν από τους αρμόδιους φορείς να μαζέψουν τα σκυλιά και να τα μεταφέρουν σε ένα ασφαλέστερο σημείο, όπου δεν θα δημιουργούν πρόβλημα με τις επιθέσεις τους, αλλά θα είναι προστατευμένα και αυτά, βρίσκοντας τροφή, νερό και περιποίηση.

“Έχει υποβαθμιστεί πάρα πολύ η περιοχή μας και δεν θα το αφήσουμε αυτό έτσι” αναφέρουν μεταξύ άλλων, ζητώντας άμεσα την παρέμβαση των αρμοδίων αρχών για να επιλυθεί αυτό το ζήτημα.

Τι λένε όμως οι κάτοικοι της περιοχής που μας μίλησαν γι’ αυτό το θέμα;

Τρύφωνας Τζίφας

«Δεν μπορούμε να κοιμηθούμε από τα γαυγίσματα των σκυλιών»

«Υπάρχει ένας κύριος, ο οποίος μαζεύει τα αδέσποτα σκυλιά και τα ταΐζει στο σπίτι του, με αποτέλεσμα να έχει δημιουργηθεί πολύ μεγάλο πρόβλημα σε όλη την περιοχή. Όταν μάλιστα του λέμε να μην τα ταΐζει και να μην τα μαζεύει εδώ, δεν μας ακούει καθόλου, με αποτέλεσμα να έχουμε μία μεγάλη ανησυχία σε όλη τη γειτονιά. Περνάνε μικρά παιδιά στο δρόμο με ποδήλατα και θα έχουμε κάποιο δυστύχημα. Θα πέσει κάποιο παιδί, αφού θα φοβηθεί τα σκυλιά, τα οποία είναι πάρα πολλά, ίσως και πάνω από 15, θα χτυπήσει και θα έχουμε πολύ μεγάλο πρόβλημα. Κάθε μέρα έχουμε παιδιά να φωνάζουν και να κλαίνε μετά από επίθεση αυτών των αδέσποτων σκυλιών. Ευτυχώς έως τώρα δεν έχουμε κάποιον σοβαρό τραυματισμό. Έχουμε επικοινωνήσει με το δήμο Πύργου, που θα πρέπει να κάνει κάποια διαδικασία για να λυθεί αυτό το πρόβλημα, αλλά αυτή η διαδικασία θα είναι χρονοβόρα. Οπότε αν δεν βρεθεί άμεσα λύση, θα έχουμε αυτό το πρόβλημα καθ’ όλη τη διάρκεια της παραμονής μας σε αυτή τη γειτονιά. Δεν μπορούμε να κοιμηθούμε πολλές φορές από τα γαυγίσματα των σκυλιών».

Αλέξανδρος Τζαναβάρας

«Έχουμε πολύ σοβαρό πρόβλημα»

«Έχουμε πολύ σοβαρό πρόβλημα, αφού πρώτον από την αγέλη αυτών των σκυλιών κινδυνεύουν τα παιδιά που περνούν το δρόμο με ποδήλατα και κινδυνεύουν να χτυπήσουν άσχημα και δεύτερον αυτά τα σκυλιά ρυπαίνουν τη θάλασσα αφού κάθε πρωί πάνε στην παραλία, με αποτέλεσμα να μην μπορεί κανείς να πάει να κάνει μπάνιο. Είναι μία τριτοκοσμική εικόνα αυτή που βλέπουμε και σίγουρα δεν θέλουμε αυτή την εμφάνισή για την περιοχή μας. Πρέπει να ληφθούν άμεσα μέτρα και κυρίως από τον κύριο δήμαρχο που είναι υπεύθυνος και αρμόδιος για να βρει λύσεις».

Αλέξιος Ντέμος

«Ένα παιδί μόλις που πρόλαβα και το έβαλα μέσα στο σπίτι για να σωθεί»

«Εγώ μένω και τον χειμώνα εδώ. Υπάρχουν δύο άτομα τα οποία τα μαζεύουν τα σκυλιά, ένας το χειμώνα και ένας το καλοκαίρι και έχουμε αυτό το πρόβλημα σε μόνιμη κατάσταση. Έρχονται τα παιδιά από όλη τη Σπιάτζα για να κάνουν ποδήλατο εδώ και τα κυνηγάνε αυτά τα σκυλιά. Μάλιστα ένα παιδί μόλις που πρόλαβα και το έβαλα μέσα στο σπίτι για να σωθεί. Είναι συνεχείς οι επιθέσεις από την αγέλη των σκυλιών στη γειτονιά μας».

Δημήτριος Τζέμος

«Μας λένε ότι δεν έχουν πού να τα βάλουν»

«Έχουμε πολύ μεγάλο πρόβλημα και είναι μία πολύ επικίνδυνη κατάσταση για τα παιδιά που κάνουν ποδήλατο και περνούν από τον δρόμο αυτόν. Προχθές επιτέθηκαν σε κάποιο παιδί τα σκυλιά και τα έδιωξα με ένα ραβδί. Ζητάμε από το Δήμο να τα μαζέψουν, αφού δεν είναι ωραίο πράγμα αυτό που γίνεται. Παίρνουμε τηλέφωνο τον κύριο Σπηλιωτόπουλο αλλά δεν έχει κάνει απολύτως τίποτα για να βρεθεί λύση σε αυτό το πρόβλημα. Μας λένε ότι δεν έχουν πού να τα βάλουν. Οι ηλικιωμένοι δεν μπορούν να βγουν ούτε για μία βόλτα, αφού κινδυνεύουν να τους επιτεθούν τα σκυλιά. Επίσης θα πρέπει να φτιάξουν και τον δρόμο που δεν είναι σε καλή κατάσταση. Έχει πάρα πολλές λακκούβες».

Ελένη Δεληγιάννη

«Εάν δίνουν προτεραιότητα στα σκυλιά και όχι στους ανθρώπους …»

«Εγώ από το Πάσχα είμαι σε επικοινωνία με το γραφείο του κυρίου Σπηλιωτόπουλου, αλλά δεν έγινε απολύτως τίποτα για να λυθεί αυτό το θέμα. Ενημέρωσα και το γραφείο του δημάρχου και έχω κάνει μάλιστα και καταγγελία στο αστυνομικό τμήμα Μενιδίου, που την διαβίβασαν στο αστυνομικό τμήμα Πύργου και τώρα λένε πως είναι στην Εισαγγελία. Τους καθιστώ όλους υπεύθυνους αν συμβεί κάποιο ατύχημα στα παιδιά μας. Δυστυχώς δεν τολμάμε να βγούμε από τα σπίτια μας, έχει πέσει κοπέλα από το μηχανάκι, έχουν κυνηγήσει τον πατέρα μου και γενικά τα σκυλιά είναι επιθετικά.

Τα παιδιά μας δεν μπορούν να κάνουν ποδήλατο, δεν μπορούμε να πάμε σε σπίτι συγγενών μας. Εάν αυτό είναι σεβασμός για τα ζώα πάω πάσο. Αν ο δήμος Πύργου δίνει προτεραιότητα στα σκυλιά και όχι στους ανθρώπους τι άλλο να πω. Σεβόμαστε τα σκυλιά, αλλά θα πρέπει να υπάρχει και μία αρμονία η οποία σε αυτή τη γειτονιά δεν υπάρχει. Επίσης επειδή κατεβαίνουν τα σκυλιά στην παραλία δεν μπορούμε να αφήσουμε τα παιδιά μόνα τους να πάνε εκεί να κάνουν μπάνιο. Είναι πάρα πολλά τα σκυλιά, μιλάμε για αγέλη πλέον».

Βασιλική Καραβατά

«Ήμουν τέσσερις ημέρες στο νοσοκομείο λόγω σοκ»

«Πριν από δύο χρόνια ήθελα να πάω στην εκκλησία όπως πάω κάθε Κυριακή. Σε κάποια στιγμή ακούω μία μεγάλη φασαρία και είδα πολλά σκυλιά να έχουν αρπάξει ένα άλλο μικρό σκυλί και κυριολεκτικά να το ξεσκίζουν. Έπαθα σοκ από αυτήν την εικόνα, γιατί νόμιζα ότι ήταν παιδάκι αυτό το οποίο είχαν βάλει κάτω τα σκυλιά. Και αυτό αφού περνάνε συνέχεια μικρά παιδιά με ποδήλατα από αυτόν το δρόμο. Από το μεγάλο φόβο μου έπαθα αμνησία και χρειάστηκε να νοσηλευτώ στο νοσοκομείο για αρκετές ημέρες. Ήμουν τέσσερις μέρες στο νοσοκομείο από το σοκ που έπαθα και έπαιρνα ηρεμιστικά».

Σχετικά με την καταγγελία των κατοίκων της Σπιάτζας για τα αδέσποτα σκυλιά

Ο κ. Κώστας Μπομπότας Ψυχιατρικός Εργοθεραπευτής του ΨΝΑ ΔΡΟΜΟΚΑΙΤΕΙΟΥ για το θέμα με την διαμαρτυρία των κατοίκων της Σπιάτζας για τα αδέσποτα σκυλιά έκανε την ακόλουθη επισήμανση.

«Πρέπει κάποιος επίσημος φορέας της τοπικής κοινωνίας να ενημερώσει τους εν λόγω παραθεριστές για τα παρακάτω:

Εφόσον τα σκυλιά αυτά βρίσκονται σε χώρο που η επίσημη πολιτεία μέχρι στιγμής δεν εκδήλωσε πρόθεση, τον αιγιαλό της Σπιάντζας να τον χαρακτηρίσει ή να τον ορίσει ως παραθαλάσσια οικιστική περιοχή, όπως δηλώνει και η Κτηματική υπηρεσία του Πύργου, θα πρέπει ως έσχατο μέτρο λύσης τού προβλήματος μεταξύ των παραθεριστών εξαιτίας των σκύλων, να αναλάβει ο Δήμος τυπικά και χωρίς να έχει καμία υποχρέωση από τον νόμο, για την τοποθέτηση σε οριζόμενους χώρους ταίστρες και ποτίστρες για τα σκυλιά .

Το μέλλον και τον όποιον χαρακτηρισμό της περιοχής της Σπιάντζας τον έχει η κεντρική εξουσία δηλ. η εκάστοτε κυβέρνηση».

Η Επιστολή διαμαρτυρίας των παραθεριστών της Σπιάτζας προς το δήμαρχο Πύργου

Επώνυμη επιστολή διαμαρτυρίας προς τον δήμαρχο Πύργου, Παναγιώτη Αντωνακόπουλο απέστειλαν περισσότεροι από 30 παραθεριστές της Σπιάτζας, που διαμένουν στην οδό Αλφειού, στην οποία κάνουν λόγο για συγκεκριμένα προβλήματα που αντιμετωπίζουν.

Ειδικότερα, οι κάτοικοι του παραθαλάσσιου οικισμού αναφέρονται στην ύπαρξη μιας αγέλης από αδέσποτα σκυλιά τα οποία φαίνεται πως εμποδίζουν την κυκλοφορία πεζών και οδηγών ποδηλάτων, ενώ τονίζουν ότι ρυπαίνουν με τα κόπρανά τους την παραλία και τον περιβάλλοντα χώρο.

Επίσης, οι παραθεριστές ζητούν να καθαριστούν οι όγκοι με συσσωρευμένα ξερά κλαδιά, που βρίσκονται κοντά στο αλσύλλιο και αποτελούν κίνδυνο πρόκληση πυρκαγιάς, επισημαίνοντας ότι και η ΔΕΗ έχει να καθαρίσει το δίκτυό της από την άνοιξη.

Ακόμα, οι κάτοικοι της Σπιάτζας διαμαρτύρονται για την κακή κατάσταση σε ορισμένα δίκτυα του οδικού δικτύου, υπογραμμίζοντας πως είναι πολύ πιθανό να προκληθεί κάποιο ατύχημα για το οποίο ο Δήμος Πύργου θα φέρει την ευθύνη.

Μάλιστα, η συγκεκριμένη επιστολή έχει κοινοποιηθεί στην Εισαγγελία Πρωτοδικών Ηλείας, στην Αστυνομική Διεύθυνση Ηλείας, στο Τμήμα Υγιεινής της Π.Ε. Ηλείας, στο Φιλοζωικό Σύλλογο Πύργου, στον Σύλλογο Οικιστών Σπιάτζας και στον έντυπο Τύπο της Ηλείας.

 

Όλη η επικαιρότητα