Ηλεία Οικονομία

«Δεν μπορούν να συγκριθούν μισθωτοί με Ελ. Επαγγελματίες» – Τι απαντούν οι λογιστές της Ηλείας για το νέο φορολογικό

Οι φοροτεχνικοί επισημαίνουν ότι ο τεκμαρτός τρόπος φορολόγησης είναι ένας άδικος τρόπος και τον χαρακτηρίζουν ως «τρόπο στοχοποίησης των ελεύθερων επαγγελματιών».
Ακούστε το άρθρο

Την άποψή τους για το νέο φορολογικό νομοσχέδιο και τις αλλαγές που φέρνει στους ελεύθερους επαγγελματίες, δίνουν οι επαγγελματίες λογιστές, στην εφ. Πατρίς. Όπως τονίζουν μάλιστα, εκείνο που έχει δημιουργήσει η ψήφισή του, είναι σωρεία αντιδράσεων, με τους ελεύθερους επαγγελματίες να συνεχίζουν τον αγώνα τους.

Από την άλλη οι φοροτεχνικοί επισημαίνουν ότι ο τεκμαρτός τρόπος φορολόγησης είναι ένας άδικος τρόπος και τον χαρακτηρίζουν ως «τρόπο στοχοποίησης των ελεύθερων επαγγελματιών».

Αλέξης Νταουλάρης, πρόεδρος Φοροτεχνικών Ηλείας

«Το νέο φορολογικό το οποίο θα ψηφιστεί το αμέσως επόμενο χρονικό διάστημα είναι ένα νομοσχέδιο το οποίο οι φορείς έχουν σταθεί εναντίον του. Ήδη έχουν δημοσιευθεί οι παρατηρήσεις της επιστημονικής υπηρεσίας της Βουλής οι οποίες σχεδόν σε όλα τα άρθρα διαπιστώνουν ότι πρέπει να γίνουν σημαντικές παρεμβάσεις στο νομοσχέδιο ώστε να είναι δίκαιο. Όσον αφορά τώρα το 2013 που εξομοιώνει τα εισοδήματα των ελεύθερων επαγγελματιών και των ατομικών επιχειρήσεων με αυτά των μισθωτών υπάρχει ειδικό σχόλιο το οποίο αντιτίθεται στην συγκεκριμένη διάταξη καθώς υπάρχουν μεγάλες διαφορές στα εισοδήματα των δύο αυτών κατηγοριών τα οποία σε καμία περίπτωση δεν μπορεί να είναι συγκρίσιμα».

Ιωάννης Πουλακίδας, αντιπρόεδρος Φοροτεχνικών Ηλείας

«Για την ψήφιση του νέου φορολογικού νομοσχεδίου θα έλεγα πως σε ένα κομμάτι αυτό είναι προς μια καλή κατεύθυνση, μην ξεχνάμε ότι οι περισσότερες οδηγίες έρχονται από την Ευρωπαϊκή Ένωση η Ελλάδα πρέπει να εναρμονιστεί με πολλά πράγματα από αυτά, είναι λίγο δύσκολο για εμάς αλλά δεν μπορούμε να κάνουμε διαφορετικά από το να ακολουθήσουμε. Εκείνο που δημιουργεί όμως το πρόβλημα είναι η φορολόγηση με τον τεκμαρτό τρόπο ενός σημαντικού κομματιού της ελληνικής κοινωνίας και θα έλεγα η πηγή εισοδήματος και η βασική μηχανή λειτουργίας της ελληνικής οικονομίας, των ελεύθερων επαγγελματιών, των αυτοαπασχολούμενων και των μικρών και πολύ μικρών επιχειρήσεων ατομικής μορφής.

Ο τεκμαρτός τρόπος φορολόγησης είναι ένας άδικος τρόπος ένας τρόπος στοχοποίησης, ένας τρόπος αδικίας ένας τρόπος στον οποίο ουσιαστικά είσαι δακτυλοδεικτούμενος από την πρώτη στιγμή που κάνεις έναρξη επαγγέλματος. Καλούμε όλους όσους ψηφίσουν να ξέρουν τι κάνουν. Θα μας βρουν απέναντί τους. Ξέρουμε να μαχόμαστε, ξέρουμε να αγωνιζόμαστε θα βάλουμε μεγαλύτερη δύναμη, έχοντας μεγαλύτερη πίστη να ανατρέψουμε αυτή την αδικία. Είμαστε μέσα στην κοινωνία, ξέρουμε το πρόβλημα, είμαστε αρωγοί να παταχθεί η φοροδιαφυγή αλλά μέσα από διαβούλευση, από συζητήσεις».

Ευγενία Γιαμπαστή, λογίστρια

«Με την νέα μεταρρύθμιση την φορολογική οι ελ. επαγγελματίες θα πληρώνουν όχι μόνο τα διπλά αλλά και σε σχέση με το ποσοστό τους. Δηλαδή όταν το 47% πλήρωναν κατά μέσο όρο 1000 ευρώ μέχρι σήμερα φόρο και το 27% πλήρωνε από 1000 έως 3 χιλιάδες, τώρα με το νέο σύστημα αλλάζει η κατάσταση και έως 1000 ευρώ θα πληρώνει το 17% των ελ. επαγγελματιών και το 54% από 1000 έως 3 χιλ. ευρώ. Επίσης θα έχουμε και παράπλευρες απώλειες, δηλαδή όχι μόνο θα αυξηθεί η φορολόγηση και τα όσα θα πληρώνονται στην εφορία αλλά όταν καταλογιστεί τεκμαρτό εισόδημα θα επηρεάσει και άλλα επιδόματα όπως παιδιού, στέγασης, κλπ.

Έχει γίνει έρευνα μέσα από τους συλλόγους με αριθμό επαγγελματιών που έχουν ερωτηθεί. Ένα παράδειγμα λοιπόν που μπορώ να αναφέρω είναι: Ελ. επαγγελματίας με κατάστημα ηλεκτρονικών με έναρξη 1992 και τζίρο 51 χιλ. ευρώ δήλωνε κέρδη 4.156 ευρώ και πλήρωνε φόρο 374 ευρώ και τέλος επιτηδεύματος 650 ευρώ. Με το νέο σύστημα φορολόγησης το φορολογητέο εισόδημα προσδιορίζεται σε 14.196 ευρώ κέρδη και ο φόρος του θα είναι τα 2.622 ευρώ. επίσης για τεκμαρτό θα χρειάζεται παραπάνω αποδείξεις για να καλύψεις το αφορολόγητο και όλα τα τεκμαρτά εισοδήματα θα επηρεάσουν κάποιες απαλλαγές».

Βασίλειος Πατρινός, λογιστής

«Το θέμα για τους ελεύθερους επαγγελματίες, αυτοαπασχολουμένους και ατομικές επιχειρήσεις είναι σε πρώτη φάση πως από τα εισοδήματα που νόμιμα εισπράττουν να φορολογούνται περισσότερα από όσα δηλώνονται. Και δεύτερο πως θα αυξηθούν οι νόμιμες εισπράξεις. Υπάρχουν ελάχιστες εξαιρέσεις που απαλλάσσονται.

Οι ατομικές επιχειρήσεις προσπαθούν εν μέσω 13 μνημονιακών και covid ετών (2010-2023) να επιβιώσουν. Τα τεκμήρια ήδη υφίστανται (σπίτι, αυτοκίνητο και επιβίωσης) και αν δεν καλύπτονται ήδη πληρώνουν φόρους. Το μέτρο έρχεται αναδρομικά αφού με τη φορολόγηση του 2014 για τα εισοδήματα του 2013 καθιερώνεται ελάχιστο τεκμαρτό ετήσιο κέρδος από την άσκηση ατομικής δραστηριότητας περιλαμβάνεται στο νομοσχέδιο, με σκοπό τη σύλληψη διαφεύγουσας φορολογητέας ύλης. Μειώνει στο μισό το τέλος επιτηδεύματος αλλά το άθροισμα των δυο παραπάνω είναι μεγαλύτερο. Για να απαλλαγούν θα πρέπει αν επιλέξουν τον φορολογικό έλεγχο, κάτι το οποίο δε θα γίνει.

Υπάρχουν επιχειρήσεις που όντως ζουν με πολύ λίγα χρήματα και επιχειρήσεις που επιβιώνουν με σκοπό τη σύνταξη. Στόχος της κυβέρνησης είναι η υπερχρέωση των επιχειρήσεων και ο αφανισμός αυτών».

Όλη η επικαιρότητα