WEB tv Αθλητισμός

«Δεν νοείται ανάπτυξη του αθλητισμού χωρίς αξιοποίηση του τεράστιου brand name της Αρχαίας Ολυμπίας!» (βίντεο)

Η εφ. «Πατρίς» παρούσα στο συνέδριο για το εθνικό στρατηγικό σχέδιο για τον αθλητισμό, στην Πάτρα.
Ακούστε το άρθρο

Παρούσα τη δεύτερη μέρα του συνεδρίου για τον αθλητισμό στο «Δ. Τόφαλος» ήταν και η εφημερίδα «Πατρίς» η οποία εκπροσωπήθηκε από τον δημοσιογράφο Γιώργο Μικελόπουλο στο πάνελ της ενότητας με θέμα «Το μέλλον και οι προοπτικές ανάπτυξης του αθλητισμού στη χώρα μας από τη δημοσιογραφική ματιά».

Η τοποθέτηση του δημοσιογράφου της εφ. «Πατρίς» περιστράφηκε γύρω από προτάσεις σχετικά με την ανάπτυξη του αθλητισμού τόσο στη Δυτική Ελλάδα όσο και γενικά στη χώρα, τονίζοντας την σημασία της αξιοποίησης του τεράστιου brand name που «κουβαλά» η Αρχαία Ολυμπία κάτι που λίγο αργότερα επιβεβαίωσε και ο περιφερειάρχης Δυτ. Ελλάδας Νεκτάριος Φαρμάκης με την πρότασή του να μετονομαστεί η περιφέρεια σε «Περιφέρεια Ολυμπιακής Γης» ή «Ολυμπιακή Περιφέρεια».

Στην τοποθέτηση του ο Γιώργος Μικελόπουλος ανέφερε μεταξύ άλλων τα εξής:

«Το μέλλον και η προοπτική του ελληνικού αθλητισμού μετά από μια δεκαετία οικονομικής κρίσης, μια διετία υγειονομικής και ενεργειακής κρίσης που δεν ξέρουμε και πότε θα ολοκληρωθεί, θα πρέπει να διαμορφωθεί με νέους όρους και σε νέες πιο υγιείς βάσεις.

Στην Ελλάδα της οικονομικής ευημερίας την δεκαετία του 90 και του 2000 είδαμε μια απότομη και κατακόρυφη αύξηση του ενδιαφέροντος για τον ελληνικό αθλητισμό η οποία είχε ορίζοντα αλλά και τελικά σημείο λήξης του Ολυμπιακούς Αγώνες του 2004.

Το μοντέλο αυτό αποδείχθηκε επιτυχημένο αλλά για λίγα χρόνια και η αλήθεια είναι πως εμφάνισε πολλές στρεβλώσεις. Μια από αυτές ήταν η έμφαση στον πρωταθλητισμό και λιγότερο στον μαζικό αθλητισμό και μία ακόμα ήταν ότι επειδή υπάρχουν χρήματα μπορούν όλα να γίνουν ικανοποιητικά και εύκολα.

Το βασικό πρόβλημα είναι ότι οι επιτυχίες του ελληνικού αθλητισμού προ εικοσαετίας δεν οδήγησαν σε μια εκτόξευση του μαζικού αθλητισμού και σε ριζική αναβάθμιση των αθλητικών υποδομών.

Για να μπορέσει ο ελληνικός αθλητισμός, όχι μόνο στην Δυτική Ελλάδα αλλά και σε ολόκληρη την χώρα να μακροημερεύσει και να επιτύχει σε βάθος χρόνου, πρέπει να αναπτυχθεί με βασικό και αδιαπραγμάτευτο όρο την εξωστρέφεια.

Ό, τι και να κάνουμε, εάν δε προσθέσουμε εξωστρέφεια σε κάθε μας εγχείρημα, είμαστε καταδικασμένη να αποτύχουμε! Μπορεί να έρθει μια πρόσκαιρη επιτυχία για μερικά χρόνια αλλά σε βάθος χρόνου δεν θα πετύχουμε.

Η δική μου άποψη, και θα φέρω ως παράδειγμα τον Πύργο όπου ζω, οφείλω να ας μεταφέρω την ενθαρρυντική εικόνα πως σχεδόν καθημερινά στο δημοτικό στάδιο της πόλης έχουμε περίπου 400 με 500 παιδιά  σωματείων που αθλούνται, αριθμός τεράστιος με βάση τα δεδομένα που δείχνει ότι υπάρχει ενδιαφέρον για τον αθλητισμό.

Υπάρχουν παιδιά που θέλουν να αθληθούν όμως όπως είπαμε και νωρίτερα, η οικονομική κρίση επηρέασε και τον αθλητισμό σε επίπεδο υποδομών με αποτέλεσμα πολλές εργασίες να μείνουν πίσω παρά τις αποφάσεις για την βελτίωση τους. Αντίθετα, είδαμε πολλές φορές να γίνονται έργα αποσπασματικά χωρίς ωστόσο πραγματικό όφελος.

Τι θέλω να πω; Από εδώ και πέρα όχι γήπεδα ρουσφέτια! Δεν υπάρχει λόγος κάθε κυβέρνηση και κάθε υπουργείο να υποκύπτει σε όλα τα αιτήματα όταν αυτά δεν συνοδεύονται από μια μελέτη οφέλους κόστους, το λεγόμενο cost benefit που λένε και οι τεχνοκράτες.

Δεν υπάρχει νόημα να φτιάχνουμε υποδομές στο πουθενά, θα πρέπει να είναι στοχευμένες και να εξυπηρετούν όσο το δυνατόν περισσότερα παιδιά και να είναι σε σύγχρονα ευρωπαϊκά πρότυπα.

Το κράτος βρίσκεται στην οροφή και πρέπει να φτιάξει τις υποδομές και να παρέχει τα στοιχειώδη αλλά από εκεί και πέρα πρέπει να βοηθήσει τους αθλητές ένα σύστημα χορηγιών το οποίο πρέπει να το δούμε χωρίς δαιμονοποίηση. Πρέπει να βοηθήσουμε το αυθεντικό δυναμικό της χώρας αλλά πρώτα από όλα πρέπει να αποκτήσουμε αθλητική κουλτούρα.

Παλαιότερα, υπήρχε ο θεσμός του αθλητικού σχολείου. Θα πρέπει ο αθλητισμός να γίνει βίωμα και να μπει στην εκπαίδευση με σωστές βάσεις. Θα πρέπει να αναβαθμιστεί το μάθημα της γυμναστικής και αυτός ο δρόμος πέρα από την ανάπτυξη, θα έχει σίγουρα τεράστια οφέλη και στον πληθυσμό, γνωρίζετε άλλωστε πολύ καλά τα ποσοστά παχυσαρκίας και της ανθυγιεινής ζωής στα παιδιά και τη νεολαία.

Μη γελιόμαστε, ο αθλητισμός είναι προνομιακό και συγκριτικό πλεονέκτημα για την χώρα και εδώ θα μου επιτρέψετε να πω ότι είναι συγκριτικό πλεονέκτημα και για την δική μας περιοχή, την Ηλεία και την Δυτική Ελλάδα.

Βρισκόμαστε στην γη της Αρχαίας Ολυμπίας την οποία ας μην κρυβόμαστε πίσω από το δάχτυλο μας δεν την έχουμε αξιοποιήσει όσο θα έπρεπε και δεν έχουν γίνει όσα θα μπορούσαν. Για την ακρίβεια, έχουν γίνει πολύ λίγα.

Δεν νοείται ανάπτυξη του αθλητισμού χωρίς αξιοποίηση της ισχυρής δυναμικής και του τεράστιο brand name της Αρχαίας Ολυμπίας.

Είναι σίγουρα προς την θετική κατεύθυνση το Ινστιτούτο Αθλητικών Στελεχών αλλά και το μίτινγκ του επι κοντώ «Fly Olympia» όμως αν δεν συνοδευτεί από συνεργατικά εγχειρήματα της αυτοδιοίκησης με την κεντρική εξουσία και πάλι αυτό δεν θα είναι αρκετό.

Και λίγο πριν τελειώσω την τοποθέτηση μου, θέλω να σας αναφέρω και κάτι τελευταίο. Θα σας πάω λίγο πίσω στο 2007 όταν ο οδηγός της φόρμουλα 1 ο Μαρκ Γουέμπερ ήρθε στην Ελλάδα όντας πρωταγωνιστής ενός διαφημιστικού σποτ για να διασχίσει την γέφυρα του Ρίου Αντιρίου. Όταν λοιπόν έφτασε στο αεροδρόμιο τον πήρε από εκεί αυτοκίνητο και τον έφερε στο Ρίο μέσω της γνωστής Πατρών Κορίνθου πριν αυτή φτιαχτεί.

Λοιπόν εκεί ο Mark webber πανικοβλήθηκε από τα προσπεράσματα και το χαμηλό επίπεδο οδικής ασφάλειας και ρωτούσε ποιοι είναι αυτή στην αντίθετη λωρίδα και που πηγαίνουν. Τότε ζήτησε από τον οδηγό που τον μετέφερε να καθίσει πίσω από ένα φορτηγό που προπορευόταν και να κάτσει εκεί μέχρι το τέλος της διαδρομής και μάλιστα μετά το διαφημιστικό έφυγε με ελικόπτερο.

Το παράδειγμα αυτό το αναφέρω για να σας αποδείξω ότι οι υποδομές, αθλητικές ή μη, και στην συγκεκριμένη περίπτωση ο αυτοκινητόδρομος είναι βασική προϋπόθεση για την ανάπτυξη όχι μόνο του αθλητισμού και του αθλητικού τουρισμού αλλά για την ανάπτυξη των πάντων.

Θέλω να πιστεύω πως μετά και τις εξαγγελίες του πρωθυπουργού την περασμένη εβδομάδα για την έναρξη των εργασιών στην Πατρών Πύργου, ο νέος αυτοκινητόδρομος σε 3 χρόνια θα μπορεί πρωτίστως να εξασφαλίσει την οδική ασφάλεια και την σωματική ακεραιότητα όσων την διασχίζουν και από εκεί και πέρα θα συμβάλει στην ανάπτυξη του αθλητισμού και του αθλητικού τουρισμού με την διεξαγωγή αγώνων, συνεδρίων, ημερίδων και εκδηλώσεων.

Εν κατακλείδι, η ασφαλέστερη και ταχύτερη πρόσβαση προς την Αρχαία Ολυμπία είναι πολύ σημαντική εξέλιξη και θα πρέπει να αξιοποιηθεί τόσο από την αυτοδιοίκηση όσο και από την κεντρική εξουσία».

Όλη η επικαιρότητα