Αρθρογραφία

…δεν πρέπει να μας προκαλεί έκπληξη

 «Άγρια, πρωτοφανή επεισόδια σημειώθηκαν στο σχολικό συγκρότημα του 1ου και 2ου ΕΠΑΛ Σταυρούπολης στη Θεσσαλονίκη, την ώρα που μαθητές βρίσκονταν μέσα στις τάξεις. Ομάδα κουκουλοφόρων επιτέθηκε, με μολότοφ, κροτίδες και πέτρες προς την πλευρά μελών φοιτητικών και άλλων συλλόγων που είχαν συγκεντρωθεί έξω από το κτήριο. Δύο μαθητές τραυματίστηκαν ελαφρά. Η Αστυνομία προχώρησε σε 23 προσαγωγές, από τις οποίες οι 6 μετατράπηκαν σε συλλήψεις.

Στην κατοχή των συλληφθέντων βρέθηκαν λοστοί, ρόπαλα, σιδερογροθιές, στυλιάρια και ένα κόφτης τζαμιών. Πρόκειται για 17χρονους και έναν 15χρονο, όλοι τους μαθητές άλλου σχολείου. Σε βάρος τους σχηματίστηκε δικογραφία για οπλοκατοχή και, κατά περίπτωση, για απείθεια…» διαβάζουμε.

Όταν ακούμε για βίαιες ταραχές σε σχολικά περιβάλλοντα, η σωστή ερώτηση δεν είναι ποιος, γιατί, από ποιον πολιτικό χώρο.

Η σωστή ερώτηση είναι τι δουλειά έχουν οι βίαιοι ταραξίες εντός του σχολείου.

Πως μπαίνουν σε αυτό, πως μεταφέρουν και φυλάσσουν οπλισμό, πως ενεργούν παράνομα για μεγάλα διαστήματα.

Τα επιμέρους στοιχεία της ιστορίας στο ΕΠΑΛ Σταυρούπολης είναι δευτερεύουσας σημασίας: από μόνο του το περιστατικό βίας αποτελεί μια γιγαντιαία και ασυγχώρητη ήττα.

Το περιστατικό στη Σταυρούπολη δεν εκπλήσσει κανέναν.

Η σχολική βία και η κουλτούρα των συμμοριών δεν είναι καινούργια φαινόμενα ούτε ουρανοκατέβατες καταστάσεις.

Ακούγοντας κανείς τις δηλώσεις μαθητών του ΕΠΑΛ μετά τις συμπλοκές, δεν μπορεί να μην απορήσει μπροστά στην απαθή φυσικότητα με την οποία αντιμετωπίζουν την πραγματικότητα της βίας: κάποιοι «ειρωνεύτηκαν» κάποιους άλλους και οι άλλοι «αναγκάστηκαν να τους χτυπήσουν» για την «προκλητική συμπεριφορά τους».

Ανήλικοι και οριακά ενήλικοι μαθητές εκτός εαυτού, σκιώδεις εξωσχολικοί με ακροδεξιές έξεις και επαγγελματίες φασαριόζοι επιλύουν τις διαφορές τους περίπου σαν μαφία, οικειοποιούμενοι χώρους και θεσμούς.

Το λάθος που έγινε με τη Χρυσή Αυγή, είναι ότι επί χρόνια πολλοί αναζητούσαν τα αίτια για την άνοδο της Ακροδεξιάς σε απλοϊκά σχήματα και ερμηνείες. Κάποιοι, δηλαδή, ήθελαν απεγνωσμένα να πιστέψουν ότι οι ακροδεξιοί γίνονται τέτοιοι επειδή θα ήθελαν εκατό ευρώ παραπάνω στον μισθό τους αλλά δεν τα έχουν …

Η αλήθεια είναι αρκετά πιο σύνθετη

Οι ακροδεξιές δοξασίες και πρακτικές προκύπτουν ως συμπτώματα μιας ευρύτερης υπανάπτυξης με πολλά πλοκάμια…

Όλη η επικαιρότητα