Ελλάδα

«Δεν προτιθέμεθα να “αυτοκτονήσουμε”…» – Τι λένε οι φαρμακοποιοί για τα σχέδια του Υπ. Υγείας

Ακούστε το άρθρο

Αντίθετοι όλοι οι Φαρμακευτικοί Σύλλογοι στη δωρεάν διάθεση φαρμάκων για σοβαρές παθήσεις από ιδιωτικά φαρμακεία..

Την αντίθεσή τους εκφράζουν οι Φαρμακευτικοί Σύλλογοι της χώρας μας  στην πρόταση του υπουργείου Υγείας σχετικά με τη δωρεάν διάθεση φαρμάκων για σοβαρές παθήσεις από τα ιδιωτικά φαρμακεία.

Όπως αναφέρει σε ανακοίνωσή του ο Φαρμακευτικός Σύλλογος Αθηνών “οι φαρμακοποιοί προφανώς είναι πρόθυμοι να βοηθήσουν τους πάσχοντες συμπολίτες, αλλά με όρους σεβασμού και αξιοπρέπειας προς το επάγγελμά τους. Άλλωστε, φανταζόμαστε ότι το υπουργείο δεν απηύθυνε την ίδια πρόταση στους γιατρούς περί δωρεάν εξέτασης και περίθαλψης των ασθενών, ούτε στη βιομηχανία για δωρεάν χορήγηση των αντίστοιχων φαρμάκων”.

«Τα ΦΥΚ και το αυγό του ΚΟΛΟΜΒΟΥ και του ΚΙΚΙΛΙΑ»

Θέση στο όλο θέμα πήρε και ο Φαρμακευτικός Σύλλογος Ηλείας, με τον Πρόεδρο του κ. Δημήτριο Θεοδωρόπουλο να δηλώνει σχετικά :

«Το θέμα της διάθεσης των Φαρμάκων Υψηλού Κόστους (ΦΥΚ) είναι ένα πρόβλημα που δεν μπορεί κάποιος να το δει ξεκομμένα από το όλο Σύστημα Υγείας, όπως αυτό μεταλλάσσεται όλα αυτά τα μνημονιακά χρόνια. Μια σειρά μέτρων ειδικότερα για τα φάρμακα έχουν ήδη θεσμοθετηθεί και άλλα είναι στα σκαριά. Το τελικό αποτέλεσμα δεν μπορεί να κάνει κανέναν περήφανο, ούτε τους τέως κυβερνητικούς, ούτε τους νυν. Θύματα αυτής της πολικής δυστυχώς είναι τόσο οι ασθενείς, όσο και τα φαρμακεία, για να μην μιλήσουμε για άλλους τομείς της Υγείας. Όσο και αν η παρούσα κυβέρνηση αναγνώριζε το πρόβλημα όταν ήταν στην αντιπολίτευση, εν τούτοις τώρα συνεχίζει να εφαρμόζει ακριβώς την ίδια πολιτική. Όσον αφορά τα ΦΥΚ, η λύση που προτείνει ο αρμόδιος Υπουργός δεν κάνει τίποτα άλλο από το να υποβιβάζει τα φαρμακεία σε απλά γραφεία delivery.

Συγκεκριμένα προτείνει να είμαστε οι ενδιάμεσοι στο κανάλι διανομής με απολύτως μηδενικό κέρδος. Αδυνατούμε να κατανοήσουμε τι προσπαθεί να κάνει η κυβέρνηση με αυτήν την πρόταση.

Το σίγουρο είναι ότι δεν μπορεί να επικαλεστεί την οικονομία αλλά ακόμη και αν την επικαλεστεί δεν μπορεί αυτή να αφορά μόνο τον τελικό κρίκο της αλυσίδας που είναι το  φαρμακείο. Σαν κλάδος δεν μπορεί να συναινέσουμε σε πολιτικές που εισάγουν νέα ήθη και νέες παραμέτρους στην δουλειά μας και οι οποίες σε βάθος χρόνου θα ολοκληρώσουν την διαδικασία αποδόμησης των φαρμακείων μας. Δεν προτιθέμεθα να αυτοκτονήσουμε και αυτό το λέμε προς όλες τις κατευθύνσεις.

«Όχι στην διάθεση
των φαρμάκων με κούριερ»

Παράλληλα, οι φαρμακοποιοί της Ελλάδας εκφράζουν την αντίθεση τους με “απόψεις που ακούγονται περί διάθεσης φαρμάκων με κούριερ κ.λπ.” και κάνουν λόγο για “υποτίμηση του επιστημονικού και κοινωνικού ρόλου του φαρμακοποιού, ο οποίος συμπεριλαμβάνει, μεταξύ άλλων, την ενημέρωση και καθοδήγηση των πολιτών σε σχέση με τον τρόπο λήψης των φαρμάκων, την φαρμακολογική τους δράση, τις παρενέργειες και τις αλληλεπιδράσεις με άλλα φάρμακα”. Ταυτόχρονα, όπως προσθέτει ο ΦΣΑ, “καταδεικνύουν άγνοια για τον τρόπο διακίνησης και λήψης των συγκεκριμένων φαρμάκων, όπως την πιστοποίηση διακίνησης προϊόντων ψυχρής αλυσίδας”.

Οι φαρμακοποιοί δηλώνουν ανοιχτοί στον διάλογο για να εξευρεθεί η καλύτερη δυνατή λύση.

Όλη η επικαιρότητα