Ηλεία

Δεν θα αφήσουμε να ξεχαστεί η τραγωδία στα Τέμπη» – Μεγάλες συγκεντρώσεις στην Ηλεία

Τα σωματεία, οι φορείς και οι μαθητές που συμμετείχαν στις απεργιακές συγκεντρώσεις, σε Πύργο & Αμαλιάδα.
Ακούστε το άρθρο

Δυναμική ήταν για μία ακόμη φορά, η παρουσία σωματείων, φορέων, εργαζομένων του δημόσιου και του ιδιωτικού τομέα, συνταξιούχων, αγροτών, αλλά και μαθητών-τριων, στην χθεσινή απεργιακή συγκέντρωση που έγινε στην κεντρική πλατεία του Πύργου, στα πλαίσια της απεργίας που είχαν κηρύξει ΓΣΕΕ και ΑΔΕΔΥ.

Ρεπορτάζ: Χρ. Κανελλόπουλος / Αντώνης Φώτης / Πηγή Γιακουμέλου

Όλοι οι ομιλητές στάθηκαν – όπως αναμενόταν – στην τραγωδία των Τεμπών και ζήτησαν την άμεση διαλεύκανση των αιτίων που την προκάλεσαν και την παραδειγματική τιμωρία όλων όσων ευθύνονται για την απώλεια 57 ανθρώπων, κυρίως νεαρής ηλικία.

Με την ολοκλήρωση της απεργιακής συγκέντρωσης, ακολούθησε πορεία στους κεντρικούς δρόμους του Πύργου και κατάθεση λουλουδιών, στο σταθμό του ΟΣΕ Πύργου, τιμώντας έτσι τη μνήμη των αδικοχαμένων ανθρώπων της σιδηροδρομικής τραγωδίας των Τεμπών.

Διονυσία Δημητρακοπούλου: ««Δεν έχουμε ολοκληρώσει το χρέος μας»

Η Διονυσία Δημητρακοπούλου μαθήτρια από το 3ο Λύκειο Πύργου που άνοιξε τις ομιλίες τόνισε.

«Δεν έχουμε ολοκληρώσει το χρέος μας, το χρωστάμε στα θύματα στις οικογένειες τους, σε όλους μας. Κάθε νέο στοιχείο που έρχεται στο φως, αποδεικνύεται ότι δεν είναι η κακιά στιγμή, ούτε η κακιά η ώρα, αλλά ένα προδιαγεγραμμένο έγκλημα. Αλλά η αλήθεια θα ακουστεί. Η κατάσταση στο σιδηρόδρομο είναι αποτέλεσμα της διαχρονικής πολιτικής όσων κυβέρνησαν και κυβερνούν στη χώρα, που μετράει ως κόστος την ασφάλεια και την ανθρώπινη ζωή, μπροστά στα κέρδη των εταιρειών. Οι μαθητές θα πιέσουμε ασφυκτικά για το δίκιο μας, για να δικαιωθούν τα θύματα των τρένων, για να παλέψουμε για ζωή με δικαιώματα, συνεχίζουμε και κλιμακώνουμε τον αγώνα μας».

Μπία Πικέα: «Χαιρετίζουμε όλους όσους πλημμύρισαν τους δρόμους της πόλης μας»

Η Μπία Πικέα, αντιπρόεδρος ΣΕΠΕ Πύργου – Ολυμπίας στον χαιρετισμό της ανέφερε.

«Χαιρετίζουμε τους χιλιάδες εργαζόμενους, τη νέα γενιά, ιδιαίτερα τους χιλιάδες μαθητές μας, που πλημμύρισαν τους δρόμους της πόλης μας και δεκάδων άλλων πόλεων σε όλες τις γωνιές της Ελλάδας, στις κινητοποιήσεις των προηγούμενων ημερών. Η λαοθάλασσα που κατέκλυσε τη μέρα της απεργίας, στις 8 Μαρτίου και στις συγκεντρώσεις στις 12 Μάρτιου, όλες τις πόλεις της χώρας, έστειλε την κυβερνητική προπαγάνδα στα σκουπίδια. Συνέθλιψε την άθλια επιχείρηση απαλλαγής ευθυνών της σημερινής κυβέρνησης και των προηγούμενων. Γι’ αυτό τώρα η κυβέρνηση με μπροστάρη τον πρωθυπουργό προσπαθεί να στείλει την «μπάλα», στην «εξέδρα» της συγκάλυψης των πραγματικών ευθυνών για το προδιαγεγραμμένο έγκλημα στα Τέμπη. Μετά τις διάφορες προσπάθειες αποπροσανατολισμού, που δεν έπιασαν τόπο, ήρθε η ώρα να προβάλλει ένα ακόμα επικίνδυνο “επιχείρημα”. “Φταίμε όλοι, όσοι κυβερνήσαμε, αλλά φταίνε και οι συντεχνίες, που αντιστέκονται τόσα χρόνια στην αξιολόγηση”! Όλοι βιώνουμε τα τεράστια προβλήματα στις σχολικές υποδομές, την έλλειψη προσεισμικού ελέγχου, την εγκατάλειψη και την υποχρηματοδότηση του Δημόσιου Σχολείου, που θέτουν σε κίνδυνο τη ζωή χιλιάδων μαθητών και εκπαιδευτικών».

Θοδωρής Τσίπας: «Θέλουν να βάλουν όλους τους εργαζόμενους συλλήβδην στο στόχαστρο»

Ο Θοδωρής Τσίπας, γραμματέας του Συλλόγου Υπαλλήλων ΠΕ Ηλείας στην ομιλία του τόνισε.

«Σε μια προσπάθεια να συγκαλυφθούν οι πραγματικοί υπεύθυνοι του τραγικού σιδηροδρομικού εγκλήματος στα Τέμπη, με μια άθλια επιχειρηματολογία, με μια συγνώμη «μέσα απ τα δόντια» και το «όλοι φταίμε» ο πρωθυπουργός πέρα από την διάχυση των ευθυνών επιχείρησε να ρίξει τις ευθύνες «στις συντεχνίες που εμπόδιζαν όπως είπε κάθε αξιολόγηση του προσωπικού των τρένων» Αυτά τα «επιχειρήματα» δεν χρησιμοποιούνται τυχαία. Θέλουν να βάλουν όλους τους εργαζόμενους συλλήβδην στο στόχαστρο, καλλιεργώντας τον επικίνδυνο κοινωνικό αυτοματισμό. Με αυτή τη δοκιμασμένη συνταγή του αποπροσανατολισμού και της στοχοποίησης των δημοσίων υπαλλήλων η κυβέρνηση προσπαθεί και να πετάξει από πάνω της τις ευθύνες που έχει και να συνεχίσει να προωθεί την πολιτική των ιδιωτικοποιήσεων και τη λειτουργία κρατικών δομών με ιδιωτικοοικονομικά κριτήρια, μακριά από τις ανάγκες του απλού λαού. Οι εργαζόμενοι στην Περιφέρεια ενώνουμε τη φωνή μας με όλους τους εργαζόμενους σε δημόσιο και ιδιωτικό τομέα και απαιτούμε: Να έρθουν στην επιφάνεια οι πραγματικοί ένοχοι του εγκλήματος των Τεμπών και να αποδοθούν οι ευθύνες σε όλους τους υπαίτιους».

Χρήστος Τσαγκάρης: «Οι συνταξιούχοι θα συνεχίσουμε για να μην ξεχαστεί το έγκλημα στα Τέμπη»

Ο Χρήστος Τσαγκάρης πρόεδρος συνταξιούχων ΙΚΑ Πύργου από την πλευρά του τόνισε.

«Οι συνταξιούχοι συμμετέχουμε στη σημερινή απεργία και θα συνεχίσουμε για να μην ξεχαστεί το έγκλημα στα Τέμπη, για να βρεθούν και να πληρώσουν οι πραγματικοί ένοχοι, που είναι οι κυβερνήσεις και η ευθύνη τους είναι ακέραια. Με τις πράξεις τους αφαίρεσαν το δικαίωμα στη ζωή για 57 συνανθρώπους μας. Η κοινωνία και ο λαός δεν θα τους ξεχάσει. Η οργή και η αγανάκτηση για το έγκλημα στα Τέμπη θα γίνει οργανωμένη δύναμη διεκδίκησης και αγώνα για να μην ξανασυμβούν τέτοια εγκλήματα».

Κωνσταντίνος Πέππας: «Ματωμένες ράγες»

O Κωνσταντίνος Πέππας, εκπρόσωπος συνταξιούχων ΔΕΗ Πελοποννήσου, Ηπείρου, Ιονίων Νήσων απήγγειλε ένα ποίημα που έγραψε ο ίδιος για την τραγωδία στα Τέμπη.

«Ματωμένες ράγες.

Πρώτη του μήνα Μαρτίου, μια παγωμένη μέρα, δυο τραίνα συγκρουστήκανε, φωτιά εις τον αέρα.

Το νέο σα μαθεύτηκε, το αίμα σταματάει, ανοίγουν τηλεόραση και τους νεκρούς κοιτάει.

Εικόνες φρίκης βλέπουμε, πολλά κορμιά καμένα, βοηθάνε όσοι έζησαν, να σώσουν έστω ένα.

Τρίβει τα χέρια ο θάνατος, πολλούς θαρρεί στον Άδη, νέα παιδιά αγκάλιασε, βαγόνια στο σκοτάδι.

Βλαστάρια ήταν στη ζωή, το γέλιο θα ζηλέψει γέρους μεγάλους και αρρώστους αυτούς δεν θα γυρέψει.

Αγόρια με τις κοπελιές χαμόγελο στα χείλη τα πιο πολλά συμφοιτητές και στη σχολή τους φίλοι……

…… Άλλοι παίρνουν αποφάσεις, ούτε ο Θεός ορίζει, Μαμά μόλις φθάσω θα σε πάρω, Καλό ταξίδι παιδί μου…».

Μαρία Καρπίτη: «Η ζωή μας δεν είναι κόστος»

H Μαρία Καρπίτη μέλος ΣΕΠΕ Ολυμπίας από την πλευρά της τόνισε.

«Χαιρετίζουμε τους χιλιάδες εργαζόμενους, νέους, φοιτητές και ιδιαίτερα τους μαθητές που πλημμυρίζουν τους δρόμους κάθε γωνιάς της Ελλάδας. Όλοι μαζί γινόμαστε η φωνή των νεκρών του εγκλήματος στα Τέμπη και φωνάζουμε ότι ήταν προδιαγεγραμμένο έγκλημα. Η ζωή μας δεν είναι κόστος, αυτή την πολιτική τη γνωρίζουμε καλά στα σχολεία μας. Καθημερινά ερχόμαστε αντιμέτωποι με τεράστια προβλήματα στις σχολικές υποδομές, με ελλείψεις προσεισμικού ελέγχου που θέτουν σε κίνδυνο τις ζωές τις δικές μας και των μαθητών μας. Με ευθύνη όλων των κυβερνήσεων βιώνουμε τα αποτελέσματα της υποχρηματοδότησης για τις σχολικές μονάδες».

Γιάννης Γεωργίου: «Όλοι μαζί τιμούμε την μνήμη των ανθρώπων που χάθηκαν στα Τέμπη»

Ο Γιάννης Γεωργίου από το σύλλογο εργαζομένων νοσοκομείου Πύργου στην ομιλία του ανέφερε.

«Όλοι μαζί σήμερα τιμούμε την μνήμη των ανθρώπων που χάθηκαν στα Τέμπη, αγωνιζόμαστε για το έγκλημα που διαπράχτηκε, να μην μείνουν ατιμώρητοι οι πραγματικοί ένοχοι, φωνάζουμε δυνατά ΣΤΟΠ στον πλούτο εις βάρος της ασφάλειας του επιβατικού κοινού και των εργαζομένων, στον εμπαιγμό και στις ιδιωτικοποιήσεις, ΣΤΟΠ στο ψέμα και την κοροϊδία της κυβέρνησης, που την επόμενη του τραγικού αυτού εγκλήματος, ήταν έτοιμοι να εγκαινιάσουν αυτό που η απουσία του στοίχησε τόσες ανθρώπινες ζωές, την ψηφιοποίηση του σιδηροδρόμου. Πάνω στον πανικό τους και κάτω από το φόβο της λαϊκής κατακραυγής έσπευσαν γρήγορα να παραπληροφορήσουν τον κόσμο ότι η σημερινή απεργία της ΑΔΕΔΥ βγήκε παράνομη τόσο το υπουργείο εσωτερικών, όσο και τα παπαγαλάκια τους. Η προβοκάτσια της κυβέρνησης δε θα περάσει. Όλοι μαζί μπορούμε να κάνουμε την ανατροπή, να βάλουμε τέλος στα σχέδια των ιδιωτικοποιήσεων που έχουν σαν στόχο το κέρδος και όχι το συμφέρον του πολίτη και τις αξιοπρεπείς παροχές και υπηρεσίες από δημόσιες δομές. Διεκδικούμε ένα καλύτερο μέλλον για εμάς και τα παιδιά μας και ακόμα περισσότερο ένα καλύτερο μέλλον για το Νομό μας».

Στέλλα Αναστασίου: «Οι πραγματικοί υπεύθυνοι θα αναδειχθούν»

H Στέλλα Αναστασίου πρόεδρος ΕΛΜΕ Ηλείας στην τοποθέτησή της τόνισε.

«Χαιρετίζουμε τις σημερινές απεργιακές κινητοποιήσεις που γίνονται σε όλη τη χώρα ως φυσιολογική συνέχεια των μεγαλειωδών κινητοποιήσεων όλων των προηγούμενων ημερών που δείχνουν το δρόμο του αγώνα και της διεκδίκησης, έτσι ώστε το έγκλημα στα Τέμπη να μην συγκαλυφθεί. Οι πραγματικοί υπεύθυνοι θα αναδειχθούν. Το έγκλημα δε θα ξεχαστεί, γιατί εμείς δε θα το αφήσουμε να ξεχαστεί. Δίνουμε την υπόσχεση ότι δε θα τους αφήσουμε σε χλωρό κλαρί. Κανέναν τους. Την κυβέρνηση, το κράτος, την εταιρεία, τα υπόλοιπα αστικά κόμματα που καθένας του φέρει την ευθύνη στο ακέραιο και μη νομίζουν κάποιοι ότι με τις βουλευτικές εκλογές θα γλιτώσουν. Εμείς θα συνεχίσουμε όποια και αν είναι η επόμενη κυβέρνηση, γιατί οι ευθύνες τους είναι διαχρονικές, αφού διαχρονικά όλοι τους υλοποιούν την πολιτική των ιδιωτικοποιήσεων, της εμπορευματοποίησης και του ξεπουλήματος της δημόσιας περιουσίας .….

……. Ως ΕΛΜΕ προτείνουμε  το αμέσως επόμενο διάστημα να διοργανωθεί έκθεση ζωγραφικής και καλλιτεχνικής δημιουργίας, ώστε οι μαθητές μας να μπορέσουν με τον τρόπο που μόνο αυτοί ξέρουν να εκφράσουν δημιουργικά όλα όσα έχουν βιώσει αυτές τις μέρες απόρροια του εγκλήματος στα Τέμπη».

Θανάσης Βομπίρης: «Οι αγρότες και κτηνοτρόφοι δίνουμε τον δικό μας αγώνα για την επιβίωση μας»

Ο Θανάσης Βομπίρης πρόεδρος της ΟΑΣΗ και υποψήφιος βουλευτής με το ΚΚΕ ανέφερε.

«Χαιρετίζουμε και συμμετέχουμε στις εκδηλώσεις των σωματείων και των άλλων μαζικών φορέων του λαού και ιδιαίτερα της νεολαίας. Ενώνουμε και τη δική μας φωνή μαζί τους, απαιτώντας να μην υπάρχει καμία ανοχή και καμία συγκάλυψη για το έγκλημα στα Τέμπη. Παράλληλα οι αγρότες και κτηνοτρόφοι δίνουμε τον δικό μας αγώνα για την επιβίωση μας, μαζί με τον υπόλοιπο λαό. Αυτές τις μέρες, ο θίασος των βουλευτών και διάφορων παρατρεχάμενων δήθεν εκπροσώπων των αγροτών, συναντήθηκαν με τον Υπουργό και έφεραν χάντρες και καθρεφτάκια για εμάς και κέρδη για τους μεταποιητές. Δεν θα τους επιτρέψουμε να κάνουν την κηδεία και της σταφίδας. Θα είμαστε εδώ το επόμενο διάστημα, να διεκδικήσουμε καλύτερη ζωή, να μην ξεπουλήσουν άλλο την Ελλάδα, το νερό και όλα τα άλλα που έχουν απομείνει, την παιδεία, να είμαστε εδώ και θα νικήσουμε όλοι μαζί».

Μανώλης Γαβαλάς: «Δε θα επιτρέψουμε να θρηνήσουμε άλλους νεκρούς»

Ο Μανώλης Γαβαλάς, μέλος του ΔΣ Εργαζομένων Τραινοσε ανέφερε στην ομιλία του.

«Στέλνουμε ένα ηχηρό μήνυμα, ότι δε θα επιτρέψουμε να ξεχαστεί το έγκλημα στα Τέμπη, δε θα επιτρέψουμε να θρηνήσουμε άλλους νεκρούς όπως θρηνούμε τώρα, τους επιβάτες της αμαξοστοιχίας και τους νεκρούς συναδέλφους μας, ανάμεσα στους οποίους είναι και ο συμπατριώτης σας Μηχανοδηγός Γιώργος Κουτσούμπας. Σε αυτό τον αγώνα μετέχουν μαζί με τους υπόλοιπους εργαζόμενους, οι εργαζόμενοι στο σιδηρόδρομο και απαιτούν να παρθούν συγκεκριμένα μέτρα ασφαλείας στους χώρους εργασίας, συγκεκριμένα μέτρα για την ασφαλή κυκλοφορία των τρένων. Όλο το προηγούμενο διάστημα προειδοποιήσαμε ότι θα βρεθούμε μπροστά  σε ένα μεγάλο δυστύχημα. Το βλέπαμε καθημερινά με τα ατυχήματα στους χώρους δουλειάς, βλέπαμε τις τεράστιες ελλείψεις σε προσωπικό, βλέπαμε τα ελλιπή μέτρα προστασίας στα εργοστάσια και στα μηχανοστάσια της Hellenic train,το βλέπαμε στην παντελή έλλειψη ασφαλούς κυκλοφορίας στα τρένα.  Κανένας τους δεν έβγαζε τσιμουδιά για να μη θιχτούν τα κέρδη τους. Ούτε ο ΟΣΕ που διαχειρίζεται τη γραμμή, ούτε η  Hellenic train που πάνω σε αυτή τη σαραβαλιασμένη γραμμή κυκλοφορεί τα τρένα της, αλλά ούτε και η κυβέρνηση που αρνείται να χρηματοδοτήσει έργα που βελτιώνουν τη ζωή του λαού. Αυτό ήταν ένα προδιαγεγραμμένο έγκλημα και είχε ενόχους όλους αυτούς».

Χρήστος Γαρύφαλλος: «Σήμερα όλοι ενώνουμε τις φωνές μας»

Ο Χρήστος Γαρύφαλλος πρόεδρος του συλλόγου Εργαζομένων Δήμων Πύργου- Αρχ. Ολυμπίας- Ζαχάρως από την πλευρά του τόνισε.

«Σήμερα όλοι εμείς οι εργαζόμενοι, στο δημόσιο και τον ιδιωτικό τομέα, οι συνταξιούχοι, η νεολαία και ο λαός ακούμε και ενώνουμε τις φωνές μας για να μην συγκαλυφθεί το έγκλημα των Τεμπών, για να μην ξεπουληθεί η δημόσια περιουσία και ότι οι ζωές μας είναι πάνω από τα κέρδη τους. Οι ένοχοι έχουν ονοματεπώνυμο. Τόσο στην κυβέρνηση, όσο και στην Διοίκηση των σιδηροδρόμων. Επιβάλλεται να αποκαλυφθούν, να λογοδοτήσουν και να τιμωρηθούν παραδειγματικά για την αφαίρεση των 57 ανθρώπινων ζωών. Εδώ και τώρα, όσο ψηλά κι αν βρίσκονται. Δεν πρόκειται να αφήσουμε το έγκλημα των Τεμπών να συγκαλυφθεί. Κανείς δεν μπορεί να ανεχθεί να λειτουργεί ένα κράτος στη λογική του «πάμε και όπου βγει»…….

Καταγγέλλουμε την ενέργεια του ΥΠ. Εσωτερικών να προσφύγει στα δικαστήρια για να βγάλει παράνομη και καταχρηστική την απεργία- αποχή της ΑΔΕΔΥ από την αξιολόγηση των υπαλλήλων. Δηλώνουμε πως όσες δικαστικές προσφυγές και αν κάνει η κυβέρνηση θα συνεχίσουμε να ασκούμε το συνταγματικά κατοχυρωμένο δικαίωμα μας στην απεργία και να αγωνιζόμαστε για την κατάργηση του Νόμου Χατζηδάκη. Διεκδικούμε την ζωή που μας αξίζει, ζωή με σύγχρονα δικαιώματα, ένα καλύτερο μέλλον για εμάς και τα παιδιά μας. Οι ζωές μας είναι πάνω από τα κέρδη τους».

Nίκος Γκότσης: «Ένας είναι ο ένοχος, η πολιτική όλων των κυβερνήσεων»

Ο Nίκος Γκότσης πρόεδρος εργαζομένων στα εμπορικά καταστήματα και επιχειρήσεις νομού Ηλείας δήλωσε χαρακτηριστικά.

«Το προδιαγεγραμμένο έγκλημα στα Τέμπη δεν ήταν παρά η σταγόνα που ξεχείλισε το ποτήρι. Ήρθε να προστεθεί σε μια σειρά πιεστικών εργατικών λαϊκών προβλημάτων και επαναλαμβανόμενων γεγονότων (διαχείριση πανδημίας, εργατικά ατυχήματα, πλημμύρες, πυρκαγιές) όπου περίτρανα αποδείχτηκε ότι το αστικό κράτος αντιμετωπίζει τις ανάγκες και την προστασία του λαού ως περιττό κόστος που βλάπτει την κερδοφορία του κεφαλαίου. Από τη μια δημιουργεί υποδομές για να πλειστηριάζονται εργατικές λαϊκές κατοικίες με ένα κλίκ και από την άλλη απουσιάζει από τα τρένα η ηλεκτρονική επιτήρηση.

Όλο το προηγούμενο διάστημα πραγματοποιήθηκαν κινητοποιήσεις με χιλιάδες εργαζόμενους μαθητές και φοιτητές όπου και σήμερα δίνουν το παρών. Τα ταξικά σωματεία ζήτησαν από την ΓΣΕΕ να πάρει απόφαση για απεργία που δεν το έκανε βρίσκοντας προφάσεις. Η μεγαλειώδης απεργία στις 8 Μάρτη χάραξε τον δρόμο που πρέπει να ακολουθήσουμε έστω να μπουν στο στόχαστρο οι πραγματικές αιτίες. Ένας είναι ο ένοχος, η πολιτική όλων των κυβερνήσεων. Η λογική τους είναι κόστος –  όφελος και όπου ως περιττό κόστος λογίζονται οι ανάγκες και τα δικαιώματα των εργαζομένων και όφελος θεωρούνται τα κέρδη των μεγάλων ομίλων».

Κώστας Γιάνναρος: «Κάνουμε το θρήνο οργή και την οργή αγώνα»

Ο Κώστας Γιάνναρος πρόεδρος Συνδικάτου Οικοδομών Ηλείας στην ομιλία του τόνισε.

«Όλη η εργατική τάξη της χώρας και η νεολαία γίνεται και σήμερα η φωνή των 57 νεκρών του σιδηροδρομικού εγκλήματος στα Τέμπη. Κάνουμε το θρήνο οργή και την οργή αγώνα, για να μην επιβληθεί η σιωπή για να μην συγκαλυφθεί το έγκλημα, για να έρθει η προστασία του λαού στο προσκήνιο, κόντρα στην εγκληματική πολιτική του κέρδους. Με αφορμή τη δολοφονία των 57 ανθρώπων αναδείχτηκε η δύναμη που έχει ο οργανωμένος λαός. Μέγιστο χρέος σήμερα στις οικογένειες των νεκρών, των τραυματιών, των φοιτητών και των εργαζομένων που έχασαν τη ζωή τους, είναι να μη συγκαλυφθεί αυτό το έγκλημα. Να μη μείνουν ατιμώρητοι οι πραγματικοί υπεύθυνοι, να δικαστούν και να τιμωρηθούν από το λαό. Η ζωή μας δεν είναι κόστος, παλεύουμε για την προστασία της ανθρώπινης ζωής στους χώρους δουλειάς, για δημόσια και σύγχρονη υγεία για όλο το λαό, για δημόσια και δωρεάν παιδεία για ασφάλεια και ανθρώπινες συνθήκες ζωής για τα νέα παιδιά. Δεν μπορούμε να τα βλέπουμε να κάνουν μαθήματα σε λυόμενα, σε σχολεία που με την πρώτη βροχή γίνονται λίμνες, την ώρα που εμείς οι οικοδόμοι δεν έχουμε δουλειά για να ζήσουμε τις οικογένειές μας».

Νίκος Λοχοβίτης: «Η απεργία στις 8 Μάρτη τράνταξε κάθε πόλη της χώρας, από τον παλμό των εργαζομένων και της νεολαίας»

Ακόμη ο Νίκος Λοχοβίτης πρόεδρος ΕΔΟΠ ΔΕΗ στην τοποθέτησή του ανέφερε.

«Χαιρετίζουμε τις μαθήτριες και μαθητές που όλες αυτές τις ημέρες είναι στην πρώτη γραμμή των κινητοποιήσεων για να μην συγκαλυφθεί το έγκλημα στα Τέμπη. Η επόμενη βάρδια της εργατικής τάξης στέλνει μήνυμα προοπτικής και ελπίδας. Γιατί αν γλυτώσει το παιδί, υπάρχει ελπίδα. Αυτό το ελπιδοφόρο μήνυμα αναδείχθηκε αυτές τις δύο εβδομάδες από το τραγικό και ασύλληπτο σιδηροδρομικό έγκλημα. Η σημασία της συλλογικής δράσης, της μαχητικότητας, της αλληλεγγύης και της οργανωμένης πάλης φέρνοντας στο προσκήνιο τις τεράστιες και αστείρευτες δυνάμεις του εργατικού λαϊκού κινήματος του λαού μας, που μπορεί να φέρει τα πάνω κάτω. Η χώρα σείεται από οργή και τον καθημερινό αγώνα. Η απεργία στις 8 Μάρτη τράνταξε κάθε πόλη της χώρας από τον παλμό των εργαζομένων και της νεολαίας. Τα μεγάλα παλλαϊκά συλλαλητήρια, οι καθημερινές κινητοποιήσεις, τα πανό σε σχολεία, γειτονιές, γήπεδα, είναι η καλύτερη απάντηση σε όλους επιχειρούν να βάλουν το έγκλημα στον πάγο. Να αποτινάξουν από πάνω τους κάθε ευθύνη. Οι μέρες περνούν όμως τίποτα δεν μπορεί να σβήσει τις πραγματικές ευθύνες της δολοφονίας στα Τέμπη. Ένοχος είναι το κράτος των λίγων, η πολιτική της εμπορευματοποίησης που υποβιβάζει την ανθρώπινη ζωή και τι ζυγίζει στη σχέση κόστος όφελος».

*** Το παρών στην απεργιακή εκδήλωση και την στήριξή της έδωσαν ο Σύλλογος Απογόνων Εθνικής Αντίστασης, ο Δικηγορικός Σύλλογος Ηλείας, ο Εμπορικός Σύλλογος Πύργου, η Ένωση Λογιστών- Φοροτεχνικών Ηλείας, ο Αγροτικός σύλλογος Ξυλοκέρας κ.α.

ΑΚΟΜΑ ΠΙΟ ΔΥΝΑΤΗ Η ΧΘΕΣΙΝΗ ΣΥΓΚΕΝΤΡΩΣΗ ΣΩΜΑΤΕΙΩΝ, ΠΟΛΙΤΩΝ ΚΑΙ ΜΑΘΗΤΩΝ ΣΤΗΝ ΠΛΑΤΕΙΑ ΑΓΙΟΥ ΑΘΑΝΑΣΙΟΥ ΑΜΑΛΙΑΔΑΣ

«Το έγκλημα να μη μείνει ατιμώρητο»

Η υπόσχεση να μην ξεχαστούν τα θύματα των Τεμπών και να συνεχιστεί ο αγώνας προκειμένου να υπάρξει δικαιοσύνη, δόθηκε χθες το πρωί στη νέα μαζική κινητοποίηση που πραγματοποιήθηκε χθες το πρωί στην πλατεία Αγίου Αθανασίου Αμαλιάδας και σε κεντρικούς δρόμους  της πόλης, με συγκινητική παρουσία εκπροσώπων φορέων, απλών πολιτών και μαθητών που βροντοφώναξαν πως «δεν θα ξεχαστούν».

Πλήθος κόσμου ανταποκρίθηκε στο κάλεσμα του Εργατικού Κέντρου Αμαλιάδας και των σωματείων, έχοντας ακόμα μεγαλύτερη παρουσία από αυτή της περασμένης εβδομάδας.

Σωματεία και μαθητές, κρατώντας πανό και με οργισμένα συνθήματα, κατέκλυσαν για μια ακόμα φορά το κέντρο της πόλης και δήλωσαν έτοιμοι να συνεχίσουν τον αγώνα τους μέχρι τέλους και την απόδοση ευθυνών σε όλους τους υπαίτιους.

Σύντομοι χαιρετισμοί

Ο Γραμματέας του Σωματείου Εργαζομένων της Ν.Μ. Αμαλιάδας Βασίλης Μιχαλόπουλος τόνισε αρχικά πως θα πρέπει το «έγκλημα αυτό να μη μείνει ατιμώρητο», ενώ εστίασε και στις προσπάθειες που γίνονται από πλευράς κυβέρνησης να θεωρηθούν παράνομες οι κινητοποιήσεις αλλά και να εμποδίσουν ή καθυστερήσουν με οποιοδήποτε τρόπο τον κόσμο να πάει σε αυτές. Κλείνοντας, μίλησε και για προγραμματισμό συγκεντρώσεων διαμαρτυρίας και απεργιών το επόμενο διάστημα, τονίζοντας πως στόχος είναι να μη σβήσει από το νου αυτή η θλιβερή μέρα και να υπάρξει δικαίωση.

Ο πρόεδρος του Εμπορικού Συλλόγου Ήλιδας Φώτης Νικολόπουλος εξέφρασε τα συλλυπητήρια τους στις οικογένειες των θυμάτων ως πρόεδρος του συλλόγου αλλά και ως πατέρας, δηλώνοντας σοκαρισμένος από το γεγονός και υπογραμμίζοντας πως ο εμπορικός κόσμος ενώνει τη φωνή του με όλους τους φορείς και το μέλλον του τόπου, τους μαθητές, απαιτώντας την τιμωρία των ενόχων.

Η εκπρόσωπος του Συμβολαιογραφικού Συλλόγου Εφετείου Πατρών Αγγελική Γάσπαρη, υποστήριξε πως συμμετέχουν στην κινητοποίηση για να εκφράσουν τη συμπόνοιά τους και συμπαράστασή τους στις οικογένειες των θυμάτων και για να μην ξεχνάμε ότι η ανθρώπινη ζωή είναι το υπέρτατο αγαθό και δεν πρέπει να μπαίνει στη ζυγαριά με τα κέρδη, ενώ απαίτησε να γίνει διερεύνηση σε βάθος για το έγκλημα αυτό, υποστηρίζοντας πως πέρα από τις ποινικές ευθύνες υπάρχουν και πολιτικές.

Ο Γενικός Σύμβουλος της ΠΟΕΔΗΝ Σωκράτης Σωτηρόπουλος επικεντρώθηκε αρχικά στην τεράστια κινητοποίηση της περασμένης εβδομάδας της οποίας ζητούμενο είναι η απόδοση ευθυνών και η τιμωρία των πραγματικών ενόχων για το έγκλημα αυτό, καθώς και στην πολιτική που έχει οδηγήσει δραματικά στη συστηματική διάλυση του δημοσίου. Παράλληλα, πρόσθεσε πως η κυβέρνηση δείχνει να αγνοεί το μήνυμα που στέλνει ο λαός μέσω των συγκεντρώσεων και άσκησε σκληρή κριτική στις προσπάθειες διάλυσης των συνδικάτων.

Η πρόεδρος του Σωματείου Σχολικών Καθαριστών και Καθαριστριών Σχολικών Κτιρίων Ν. Ηλείας Δήμητρα Μυλωνά επεσήμανε πως θα συμμετέχουν σε κάθε απεργία που αφορά «εγκλήματα». Έκανε λόγο για «γκρέμισμα ονείρων των παιδιών αυτών», ενώ παράλληλα έδωσε και τα συγχαρητήριά της στα παιδιά που έδωσαν το παρών και αψήφησαν τις «απειλές» για απουσίες.

Ο Γραμματέας του Σωματείου Συνταξιούχων ΙΚΑ Περιφέρειας Αμαλιάδας Βασίλης Πολυζωγόπουλος έκανε λόγο για δυναμική παρουσία των συνταξιούχων σε κάθε κινητοποίηση πλέον, κάνοντας την «οργή αγώνα», διεκδικώντας «τη ζωή που μας αξίζει» για τις επόμενες γενιές και καταδικάζοντας το έγκλημα αυτό. «Οι φωνές των νεκρών ακούγονται πιο δυνατά», ανέφερε και συμπλήρωσε πως θα συνεχιστούν οι δυναμικές κινητοποιήσεις.

Ο εκπρόσωπος ιδιωτικών υπαλλήλων του Εργοστασίου Διαχείρισης Απορριμμάτων Τριανταφυλλιάς Χρήστος Κουής, μίλησε για τους συνεχείς αγώνες τους που δε σταματούν, με έναν εξ αυτών να είναι η σημερινή απεργία ως ένδειξη διαμαρτυρίας για το μεγάλο έγκλημα στα Τέμπη αλλά και στα εγκλήματα στις ζωές μας τα τελευταία χρόνια. Πρόσθεσε δε πως δίχως τους εργαζόμενους «γρανάζι δε γυρνά» και πως αν υπάρξει συσπείρωση του εργατικού κόσμου μπορεί να ανατρέψει κάθε πολιτική.

Δυο λόγια είπε και ο Β’ Αντιπρόεδρος της Ομοσπονδίας Εμπορικών Συλλόγων Πελοποννήσου και Ιονίων Νήσων Νίκος Σιαψάλης, δηλώνοντας τη συμπαράστασή του σε συγγενείς των νεκρών, απαίτησε να συνεχιστεί η έρευνα μέχρι τέλους και να υπάρξει η τιμωρία που πρέπει στους υπεύθυνους, από όπου και αν προέρχονται.

Το λόγο ακολούθως πήρε η Αντιπρόεδρος του Εργατικού Κέντρου Αμαλιάδας και πρόεδρος του Σωματείου Ξενοδοχοϋπαλλήλων Αμαλιάδας-Κάστρου-Κυλλήνης Ζωή Τσάση, εκτιμώντας πως το σύνθημα «αυτοί μετρούν κέρδη και ζημιές και εμείς ανθρώπινες ζωές» αποτυπώνει την αιτία του τραγικού προδιαγεγραμμένου εγκλήματος που στοίχισε τη ζωή σε τόσο κόσμο και ήρθε για να ξεχειλίσει το ποτήρι σε μια ήδη δύσκολη κατάσταση.

Τέλος, την κεντρική ομιλία ανέλαβε η πρόεδρος του Εργατικού Κέντρου Αμαλιάδας Νατάσσα Παναγιωτάρα, που στάθηκε ιδιαίτερα στο ελπιδοφόρο μήνυμα που έχει στείλει η νεολαία τις τελευταίες δύο εβδομάδες, στις μεγάλες κινητοποιήσεις που δείχνουν συσπείρωση του κόσμου, στο κράτος το οποίο χαρακτήρισε «ΕΝΟΧΟ», στο γεγονός πως το κράτος δεν έχει την πρόληψη στις επιλέξιμες δαπάνες, στους αριθμούς δυστυχημάτων ευρωπαϊκά και σε άλλα σημαντικά στοιχεία που αφορούσαν την υπάρχουσα κατάσταση των πολιτών.

Πορεία σε κεντρικούς δρόμους

Με συνθήματα και τα πανό τους, οι συγκεντρωμένοι πραγματοποίησαν πορεία στους δρόμους της πόλης, ξεκινώντας από την πλατεία Αγίου Αθανασίου και καταλήγοντας στην είσοδο του Δικαστικού Μεγάρου Αμαλιάδας, όπου σύσσωμα τα μέλη του Δικηγορικού Συλλόγου της πόλης με πανό που έγραφε «Η Δικαιοσύνη δεν είναι τυφλή» και τραγουδώντας «Της Δικαιοσύνης Ήλιε Νοητέ», έστειλαν το δικό τους μήνυμα για την τραγωδία που στοίχισε τη ζωή σε δεκάδες ανθρώπους.

ΕΡΓΑΤΙΚΟ ΚΕΝΤΡΟ ΠΥΡΓΟΥ – ΣΥΜΜΕΤΟΧΗ ΣΤΗΝ ΧΘΕΣΙΝΗ ΑΠΕΡΓΙΑΚΗ ΚΙΝΗΤΟΠΟΙΗΣΗ

«Όταν τα παιδιά πεθαίνουν, πεθαίνουν και οι γονείς»

Να αποδοθούν ευθύνες σε βάθος και να δημιουργηθούν οι ασφαλείς συνθήκες ώστε να μην υπάρξει ξανά αντίστοιχο δυστύχημα, όχι μόνο στον σιδηρόδρομο αλλά σε κάθε μέσο μεταφοράς, ζήτησαν χθες οι εκπρόσωποι του Εργατικού Κέντρου Πύργου, του Εμπορικού Συλλόγου Πύργου και της Ένωσης Λογιστών – Φοροτεχνικών – Ελεύθερων Επαγγελματιών Νομού Ηλείας, που παραχώρησαν κοινή συνέντευξη Τύπου, στο χώρο του Εργατικού Κέντρου, με αφορμή την 24ωρη πανελλαδική απεργιακή κινητοποίηση που κηρύχθηκε χθες για το τραγικό δυστύχημα των Τεμπών.

Τη συνέντευξη παραχώρησαν ο πρόεδρος του Εργατικού Κέντρου Πύργου, Γιάννης Βένδρας, η αντιπρόεδρος, Χρύσα Ζούπη, ο πρόεδρος του Εμπορικού Συλλόγου Πύργου, Ηλίας Ξανθούλης και ο πρόεδρος της Ένωσης Λογιστών – Φοροτεχνικών – Ελεύθερων Επαγγελματιών Νομού Ηλείας, Αλέξιος Νταουλάρης, οι οποίοι μετέφεραν την απαίτηση της κοινωνίας να αποδοθούν οι ευθύνες για το τραγικό σιδηροδρομικό δυστύχημα στην Κοιλάδα των Τεμπών, τη νύκτα της 28ης Φεβρουαρίου που στοίχισε τη ζωή σε 57 συνανθρώπους μας, στην πλειοψηφία τους νέοι.

Οι εκπρόσωποι του Εργατικού Κέντρου Πύργου και τα Σωματεία που αυτό έχει στη δύναμή του, καθώς και το διοικητικό συμβούλιο του Εμπορικού Συλλόγου Πύργου και της Ένωσης Λογιστών – Φοροτεχνικών – Ελεύθερων Επαγγελματιών Νομού Ηλείας, εξέφρασαν την απογοήτευσή τους για τα λάθη που οδήγησαν συστηματικά στην απαξίωση του σιδηροδρόμου, με τραγικό επίλογο το δυστύχημα των Τεμπών, ενώ απαίτησαν να υπάρξουν μέτρα και να αποδοθούν οι ευθύνες σε όλους όσους συνέβαλλαν σε αυτή την κατάληξη.

Με την πρόταση: «Όταν τα παιδιά πεθαίνουν, πεθαίνουν και οι γονείς» αλλά και με τη φράση: «Η ζωή είναι πολύτιμη, ανεκτίμητη», οι εκπρόσωποι θέλησαν να μεταφέρουν το αίσθημα της δυσαρέσκειας που έχει δημιουργηθεί τις τελευταίες ημέρες, καθώς βγαίνουν στο φως, οι τεράστιες ευθύνες, για το τραγικό δυστύχημα στα Τέμπη, που επέφεραν την απαξίωση του ΟΣΕ με κόστος τις ανθρώπινες ζωές.

Γιάννης Βένδρας, πρόεδρος Εργατικού Κέντρου Πύργου

«Η χώρα μας βιώνει μέρες πένθους μετά το πολύνεκρο δυστύχημα στα Τέμπη, που κόστισε τη ζωή σε τουλάχιστο 57 ανθρώπους, ως επί τω πλείστον νέα παιδιά. Η εθνική τραγωδία στα Τέμπη έχει συγκλονίσει τους πάντες. Ο καθένας και όλοι μαζί θέλουμε να εκφράσουμε με τον δικό μας τρόπο την διαχρονική μας απογοήτευση για όσα δεν έγιναν μα πάνω απ’ όλα την οργή γι αυτό που συνέβη στα Τέμπη. Η διερεύνηση σε βάθος και η απόδοση ευθυνών καθώς και η λήψη μέτρων για να μην ξανά-θρηνήσουμε ανθρώπινες ζωές αποτελεί κεντρικό αίτημα της κοινωνίας και βρίσκεται στο επίκεντρο της απεργιακής κινητοποίησης. Η αδιαφάνεια, η συγκάλυψη, η μετάθεση ευθυνών και τυχόν καθυστερήσεις δεν θα επιτρέψουμε να οδηγήσουν στη λήθη».

Χρύσα Ζούπη, αντιπρόεδρος Εργατικού Κέντρου Πύργου

«Θα πρέπει να αναρωτηθούμε όχι μόνο γιατί φτάσαμε σε αυτή την τραγωδία, αν θα συμβεί ποτέ ξανά, αλλά ποιοι ευθύνονται. Οι πραγματικοί ένοχοι του εγκλήματος των Τεμπών θα πρέπει να βγουν στην επιφάνεια, Το έγκλημα των Τεμπών δεν πρέπει να συγκαλυφθεί, οι ζωές όλων μετράνε, οι φωνές δεν πρέπει να σωπάσουν. Όταν τα παιδιά πεθαίνουν, πεθαίνουν και οι γονείς. Δεν ζητάς συγγνώμη για τον θάνατο, οι ζωές των νέων παιδιών και των ανθρώπων που πέθαναν δεν γυρίζουν πίσω με συγγνώμες. Με μέτρα ασφαλείας, με συνέπεια, με εργατικότητα τίποτα δεν θα είχε συμβεί. Τέλος στην ρουσφετολογία των πολιτικών, φτάνει το χτύπημα στην πλάτη ήρθε η ώρα να εργαστούν και να εργαστούν ως πολιτική και ως πολιτικοί».

Ηλίας Ξανθούλης, πρόεδρος Εμπορικού Συλλόγου Πύργου

«Εκφράζουμε σαν διοικητικό συμβούλιο του Εμπορικού Συλλόγου Πύργου την διαμαρτυρία μας για τον χαμό των συνανθρώπων μας που έγινε τη νύκτα της 28ης Φεβρουαρίου. Παράλληλα εκφράζουμε την δυσαρέσκειά μας απέναντι στο Κράτος για την ολιγωρία του, για την αναποτελεσματικότητά του και την αδυναμία του να ανταποκριθεί στις στοιχειώδεις ανάγκες εκσυγχρονισμού. Έχουμε την απαίτηση να μην έχουμε ποτέ ξανά ανάλογα δυστυχήματα, την ανάγκη εκσυγχρονισμού για ασφαλείς και προσιτές μεταφορές για όλους, την άμεση εφαρμογή των ευρωπαϊκών προτύπων ασφαλείας, την επίσπευση των μεγάλων έργων στον Νομό και την άμεση λειτουργία με ασφάλεια αυτή τη φορά και να παρθούν και μέτρα για την ασφάλεια των σιδηροδρομικών γραμμών».

Αλέξης Νταουλάρης, πρόεδρος Ένωσης Λογιστών – Φοροτεχνικών – Ελεύθερων Επαγγελματιών Ηλείας

«Η ανείπωτη εθνική τραγωδία στα Τέμπη μας έχει συγκλονίσει όλους. Είναι υποχρέωση όλων να αναζητηθούν άμεσα απαντήσεις για τα αίτια που προκάλεσαν αυτή την τραγωδία που στέρησε τη ζωή σε τόσους ανθρώπους που στην πλειοψηφία τους ήταν νέοι άνθρωποι. Είναι απαίτηση όλων μας η διερεύνηση σε βάθος και η απόδοση ευθυνών. Η Ένωση Λογιστών – Φοροτεχνικών – Ελεύθερων Επαγγελματιών Νομού Ηλείας, ανταποκρινόμενη στο κάλεσμα της Πανελλήνιας Ομοσπονδίας Φοροτεχνικών και της ΓΣΒΕΕ αποφάσισε να συμμετέχει στην απεργιακή κινητοποίηση για την τραγωδία των Τεμπών. Η ανθρώπινη ζωή είναι πολύτιμη, το λέει ο νόμος, ανεκτίμητη».

Όλη η επικαιρότητα