Χωρίς κατηγορία

Δεν θα ξεχάσουμε ποτέ… – Ο εορτασμός της 82ης επετείου της ιστορικής μάχης της Κρήτης

Σε κλίμα συγκίνησης, ο εορτασμός της 82ης επετείου της ιστορικής μάχης της Κρήτης και η εκδήλωση μνήμης για τα θύματα της γενοκτονίας των Ελλήνων του Πόντου.
Ακούστε το άρθρο

Μέσα σε κλίμα συγκίνησης, έγινε χθες στον Ιερό Μητροπολιτικό Ναό του Αγίου Νικολάου Πύργου, ο εορτασμός της 82ης επετείου της ιστορικής μάχης της Κρήτης (20 Μαΐου – 1 Ιουνίου 1941, ενάντια στους Γερμανούς κατακτητές του Αδόλφου Χίτλερ), καθώς και η εκδήλωση μνήμης για τα θύματα της γενοκτονίας των Ελλήνων του Πόντου.

Την διπλή αυτή εκδήλωση, διοργάνωσαν ο σύλλογος Κρητικών Ν. Ηλείας, η ΠΕ Ηλείας και ο Σύλλογος Ποντίων Ν. Ηλείας, ενώ το παρών έδωσαν μεταξύ άλλων, ο Αντιπεριφερειάρχης Αθλητισμού, Εθελοντισμού και Ολυμπισμού Δημήτρης Νικολακόπουλος, ο δήμαρχος Πύργου Παναγιώτης Αντωνακόπουλος, ο πρόεδρος του δημοτικού συμβουλίου Πύργου Γιάννης Παπαδημητρίου, ο δασάρχης Πύργου Παναγιώτης Λάττας, ο πρόεδρος του συνδέσμου των εν Ηλεία Γορτυνίων «Γρηγόριος Ε’» Επαμεινώνδας Μπαρτζάκος, ο πρόεδρος του Συνδέσμου Εφέδρων Αξιωματικών Ν. Ηλείας Νίκος Παναγιωτακόπουλος και μέλη των ενόπλων δυνάμεων της χώρας μας.

Μετά την Δοξολογία, ακολούθησε επιμνημόσυνη δέηση και κατάθεση στεφάνων στο μνημείο Εθνικής Αντίστασης.

Κατάθεση στεφάνων έκαναν οι Αντιπεριφερειάρχης Αθλητισμού, Εθελοντισμού και Ολυμπισμού Δημήτρης Νικολακόπουλος, ο διοικητής ΣΕΤΤΗΛ Συνταγματάρχης Παρασκευάς Κατσιλίδης, ο Δήμαρχος Πύργου Παναγιώτης Αντωνακόπουλος, ο γραμματέας παραρτήματος Ένωσης Αποστράτων Αξιωματικών Στρατού λοχαγός ε.α Αθανάσιος Τσιγκρέλης, το μέλος Δ.Σ. παραρτήματος Αποστράτων Αξιωματικών Ναυτικού πλοίαρχος ε.α Άγγελος Μυλωνάς Π.Ν., ο γραμματέας παραρτήματος της Ένωσης Αποστράτων Αξιωματικών Αεροπορίας σμήναρχος ε.α. Χρήστος Παρασκευοπούλος, η πρόεδρος του συλλόγου Ποντίων Ν. Ηλείας Μαρία Ιακωβίδου, η πρόεδρος του συλλόγου Κρητικών Ν. Ηλείας Μαντώ Σφυρογιαννάκη και ο πρόεδρος του συνδέσμου των Ηλείων Γορτύνιων Επαμεινώνδας Μπαρτζάκος.

«Σήμερα κλαίμε για τους προγόνους μας»

Για την γενοκτονία των Ποντίων η Μοσχούλα Ιμσιρίδου ιδρύτρια του Συλλόγου Ποντίων Ν. Ηλείας, τόνισε στην εφημ. «Πατρίς».

«Σήμερα τιμούμε, σήμερα θρηνούμε, σήμερα κλαίμε για τους προγόνους μας. Δεν γνωρίσαμε παππούδες, δεν γνωρίσαμε γιαγιάδες, δεν γνωρίσαμε αυτούς οι οποίοι έδωσαν το αίμα τους στην Τραπεζούντα. Το κόκκινο ποτάμι έφτασε μέχρι την τρίτη γενιά των Ποντίων».

«Ο άμαχος πληθυσμός πολέμησε τους Γερμανούς»

Για την 82η επέτειο της ιστορικής μάχης της Κρήτης ο Γιώργος Φουντουλάκης γραμματέας του συλλόγου Κρητικών νομού Ηλείας, τόνισε.

«Σήμερα γιορτάζουμε την 82η επέτειο της ιστορικής μάχης της Κρήτης, τιμώντας τους ήρωες Έλληνες και ξένους, που έδωσαν τη ζωή τους για την ελευθερία, για να είμαστε σήμερα εμείς ελεύθεροι. Εκείνο όμως που ξεχωρίζει από την μάχη της Κρήτης και δείχνει την ιδιαιτερότητα της, είναι η συμμετοχή από την πρώτη μέρα του άμαχου πληθυσμού, των παιδιών, των γερόντων, των γυναικών, που με κάθε μέσο που είχαν, μέσα στο σπίτι τους, βγήκαν και χτύπησαν τους Γερμανούς, με αποτέλεσμα αυτοί να υποστούν ένα μεγάλο πλήγμα.

Μάλιστα την πρώτη μέρα στο Μάλεμε 600 – 800 Γερμανοί αλεξιπτωτιστές περίπου, σκοτώθηκαν από τους άμαχους Κρήτες. Βέβαια η μάχη αυτή ήταν επόμενο κάποια στιγμή να τελειώσει. Φτάσαμε 31 του Μαΐου, όπου εκεί αποχώρησαν οι ξένοι από το νησί, η κυβέρνηση ήδη είχε φύγει στην Αίγυπτο και οι Γερμανοί κατέλαβαν το νησί. Αυτό όμως που θέλω να επισημάνω, είναι ότι ενώ το σχέδιο «Ερμής» προέβλεπε την κατάληψη της Κρήτης σε δύο μέρες και την τρίτη μέρα να έχουμε την παράδοση του νησιού, με τη συμμετοχή του άμαχου πληθυσμού, η κατάληψη της Κρήτης έγινε μετά από 12 μέρες, με συνέπειες μεγάλες εις βάρος των Γερμανών. Και βέβαια συνετέλεσε στο να αλλάξει την ιστορία και όλη τη ροή του Πολέμου στην Ευρώπη».

Όλη η επικαιρότητα