Εκλογές Εκλογικά Νέα Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο Πολιτική

«Δεν θα υπάρξει κώλυμα με τη συμμετοχή Ελλήνων της Βρετανίας στις Ευρωεκλογές»

Πρόβλεψη και μέριμνα για τη συμμετοχή στις ευρωεκλογές -χωρίς κωλύματα- των Ελλήνων πολιτών που μένουν στο Ηνωμένο Βασίλειο, ενόψει του Brexit, περιλαμβάνει η τροπολογία που παρουσίασε σήμερα το μεσημέρι στην Ολομέλεια της Βουλής ο υφυπουργός Εξωτερικών, Μάρκος Μπόλαρης.

«H τροπολογία συμπληρώνει τα μέτρα που έχουν ήδη ληφθεί για τη διασφάλιση της ακώλυτης συμμετοχής στις ευρωεκλογές, Ελλήνων πολιτών που διαμένουν στο Ηνωμένο Βασίλειο. Η τροπολογία συνεπώς εξασφαλίζει πως, άσχετα αν θα παραμείνει η Μ. Βρετανία στην Ε.Ε. ή όχι, οι Έλληνες πολίτες θα ασκήσουν κανονικά το εκλογικό τους δικαίωμα», σημείωσε ο κ. Μπόλαρης.

Επίσης, ο υφυπουργός Εξωτερικών ενημέρωσε την εθνική αντιπροσωπεία ότι «για τον λόγο αυτό έχει ενισχυθεί το προξενικό γραφείο στην πρεσβεία του Λονδίνου με προσωπικό και ταυτόχρονα έχει ανοίξει πύλη εγγραφής, για να εγγραφούν στους εκλογικούς καταλόγους Έλληνες πολίτες, κάτοικοι της Μ. Βρετανίας».

Σημειώνεται ότι με την τροπολογία δίνεται η δυνατότητα να εγγραφούν στους καταλόγους μέχρι και τις 10 Απριλίου.

Ο Μάρκος Μπόλαρης ενημέρωσε και για τις διατάξεις της τροπολογίας που αφορούν στη διαχείριση των Βρετανών πολιτών στην Ελλάδα, σε περίπτωση άτακτης εξόδου. «Ελπίζουμε ότι δεν θα χρειαστεί, αλλά η χώρα πρέπει να είναι προετοιμασμένη γι’ αυτό το γεγονός», τόνισε, για να εξηγήσει ότι η τροπολογία αντιμετωπίζει το ζήτημα της διαμονής Βρετανών πολιτών, εκείνων που είναι σήμερα στην Ελλάδα, εκείνων που θα έρθουν μέχρι τέλος του χρόνου αλλά και εκείνων που θα εγκατασταθούν στη συνέχεια.

Ακόμη, επισήμανε ότι υπάρχει πρόνοια, από την πλευρά της Ελλάδας, για τους τουρίστες που θα έρθουν στη χώρα και για τη διευκόλυνση της προσέλευσής τους. Εξάλλου, η τροπολογία έχει διατάξεις για τη διαχείριση δικαιωμάτων Βρετανών πολιτών και νομικών προσώπων, εταιρειών με έδρα το Ηνωμένο Βασίλειο, ώστε να μην υπάρξει κάποια δυσμενής συνέπεια.

«Αυτονόητο είναι πως αν θα υπογραφεί η συμφωνία μεταξύ της Ευρωπαϊκής Ένωσης και της Μεγάλης Βρετανίας, υπερισχύουν οι διατάξεις αυτής της συμφωνίας. Η τροπολογία είναι για αντιμετωπιστεί έκτακτο γεγονός που όλοι απευχόμαστε», υπογράμμισε ο υφυπουργός Εξωτερικών.

Πηγή: newsbeast 

Όλη η επικαιρότητα