Καταναλωτές

Δεν το γλιτώνουμε το χαράτσι – Μέσω ΔΟΥ θα γίνεται η είσπραξη

15333_ph1.jpg
Ακούστε το άρθρο

Μέσω των ΔΟΥ θα κληθούν να πληρώσουν οι φορολογούμενοι το «χαράτσι» των ακινήτων, αν τελικώς η δικαιοσύνη βάλει φραγμό στην είσπραξη του Ενιαίου Τέλους Ηλεκτροδοτούμενων Χώρων μέσω των λογαριασμών ρεύματος.

Στο υπουργείο Οικονομικών αλλά και στις Βρυξέλλες διακατέχονται από ανησυχία αν τελικώς η είσπραξη του ΕΕΤΗΔΕ αποσυνδεθεί από τους λογαριασμούς της ΔΕΗ, καθώς θεωρούν πως ο φόβος της διακοπής του ρεύματος ήταν που ανάγκαζε τους ιδιοκτήτες των ακινήτων να πληρώνουν τον φόρο, αντί να τον αφήνουν να βγει ληξιπρόθεσμος μαζί με άλλους που πληρώνονται απευθείας στην εφορία.

Στην περίπτωση που με δικαστική απόφαση απαγορευτεί η συνείσπραξη μέσω της ΔΕΗ, τότε αναγκαστικά το δημόσιο θα καλεί τους πολίτες να το πληρώσουν στις εφορίες. Θα τους υποβάλει δηλαδή σε διπλή ταλαιπωρία για να πληρώσουν σε διαφορετικές καταβολές τον φόρο.

Το δικαστήριο όμως θα αποφανθεί μόνο για την συνείσπραξη, αλλά το ΕΕΤΗΔΕ θα εξακολουθήσει να ισχύει και να βαρύνει τον ιδιοκτήτη κάθε ακινήτου. Στο υπουργείο Οικονομικών ανησυχούν πως θα υπάρξει χαλάρωση στην πληρωμή του φόρου, που θα μπορούσε να ανοίξει μια νέα «τρύπα» 700 εκατ. – 1 δισ. ευρώ στα δημόσια έσοδα, που θα έπρεπε να καλυφθεί με τη λήψη νέων πρόσθετων μέτρων -όπως αναφέρει άλλωστε και στην έκθεσή της η Κομισιόν που έχει διαγνώσει τον κίνδυνο.

Διευκρινίζουν δε πως ούτως ή άλλως η ΔΕΗ δεν θα έκοβε το ρεύμα αν έμενε απλήρωτο το χαράτσι, ενώ όποιος ήθελε θα μπορούσε με μια αίτηση στην εφορία και καταβάλλοντας 50 ευρώ να πληρώνει απευθείας στην ΔΟΥ, αποσυνδέοντας την πληρωμή του φόρου από τους λογαριασμούς ρεύματος που λαμβάνει.

Πηγή: protothema.gr

Όλη η επικαιρότητα