WEB tv Ηλεία Υγεία

Dentist Pass: Αναγκαίο και ωφέλιμο για τα παιδιά – Τι λένε οι οδοντίατροι της Ηλείας

Α. Γαλανόπουλος: «Το πρόγραμμα να φτάσει και στο τελευταίο παιδί και κυρίως στις πιο απομακρυσμένες περιοχές»
Ακούστε το άρθρο

Ξεκίνησε την περασμένη Τετάρτη η διαδικασία υποβολής αιτήσεων για το dentist pass, το προληπτικό πρόγραμμα οδοντιατρικής για όλα τα παιδιά από 6 έως 12 ετών, όπως ανακοίνωσαν τα υπουργεία Υγείας και Ψηφιακής Διακυβέρνησης.

Πρόκειται για το πρόγραμμα προληπτικής οδοντιατρικής, το οποίο αφορά σε πάνω από 660.000 παιδιά ηλικίας από 6 έως 12 ετών, χωρίς εισοδηματικά ή άλλα κριτήρια που υλοποιείται από την Κοινωνία της Πληροφορίας Μ.Α.Ε.

Το πρόγραμμα αποσκοπεί στη βελτιστοποίηση της ποιότητας της προληπτικής οδοντιατρικής για παιδιά ηλικίας 6-12 ετών, καθώς και την εμπέδωση της φιλοσοφίας της προληπτικής οδοντιατρικής και της ενημέρωσης γονέων και παιδιών για την ανάγκη της επιμελούς φροντίδας της στοματικής υγιεινής, ώστε τα παιδιά να μεγαλώσουν χωρίς οδοντιατρικά προβλήματα.

Οι προληπτικές πράξεις που καλύπτει

Σε συνεργασία με την Ελληνική Οδοντιατρική Ομοσπονδία παρέχεται η δυνατότητα για μια σειρά από συγκεκριμένες πράξεις, που επιδιώκουν αφ’ ενός να εδραιώσουν την φιλοσοφία της πρόληψης στα παιδιά και στις οικογένειές τους, αφ’ ετέρου θα εντοπίσουν πιθανά προβλήματα και θα δοθούν οι κατάλληλες οδηγίες ώστε να αποφευχθούν στο μέλλον.

Οι προληπτικές πράξεις που αφορούν ενδεικτικά σε:

 1. Έλεγχο στοματικής υγιεινής
 2. Καθαρισμό – απομάκρυνση πλακών
 3. Φθορίωση
 4. Οδηγίες Στοματικής Υγιεινής

Οι αιτήσεις

Οι γονείς ή κηδεμόνες των δυνητικών δικαιούχων του dentist pass υποβάλλουν αίτηση χρηματοδότησης στην ηλεκτρονική πλατφόρμα του προγράμματος μέσω του vouchers.gov.gr. Κάθε οικογένεια μπορεί να υποβάλει μόνο μία αίτηση, στην οποία περιλαμβάνονται όλα τα παιδιά – μέλη της οικογένειας.

Η έναρξη των αιτήσεων των φυσικών προσώπων στην ειδική ηλεκτρονική εφαρμογή θα γίνονται τμηματικά, ανάλογα με τον λήγοντα αριθμό του ΑΦΜ τους ως εξής:

 • Για ΑΦΜ που λήγουν σε 1 και 2, την Τετάρτη 24 Μαΐου 2023
 • Για ΑΦΜ που λήγουν σε 3, την Πέμπτη 25 Μαΐου 2023
 • Για ΑΦΜ που λήγουν σε 4, την Παρασκευή 26 Μαΐου 2023
 • Για ΑΦΜ που λήγουν σε 5, τη Δευτέρα 29 Μαΐου 2023
 • Για ΑΦΜ που λήγουν σε 6, την Τρίτη 30 Μαΐου 2023
 • Για ΑΦΜ που λήγουν σε 7, την Τετάρτη 31 Μαΐου 2023
 • Για ΑΦΜ που λήγουν σε 8, την Πέμπτη 1 Ιουνίου 2023
 • Για ΑΦΜ που λήγουν σε 9, την Παρασκευή 2 Ιουνίου 2023
 • Για ΑΦΜ που λήγουν σε 0, τη Δευτέρα 5 Ιουνίου 2023.

Σημειώνεται ότι η πλατφόρμα δεν θα κλείνει για τα ΑΦΜ που έχουν προηγηθεί για παράδειγμα την Πέμπτη 25 Μαΐου θα μπορούν να υποβάλλουν αίτηση τα ΑΦΜ που λήγουν σε 1,2,3, την Παρασκευή 26 Μαΐου τα ΑΦΜ που λήγουν 1,2,3,4 κοκ.

Η υποβολή αιτήσεων μέσω ΚΕΠ μπορεί να γίνεται από την Τρίτη 6 Ιουνίου 2023 για όλα τα ΑΦΜ. Σε όλες τις παραπάνω περιπτώσεις (για όλα τα ΑΦΜ και για υποβολή είτε μέσω της ψηφιακής πλατφόρμας vouchers.gov.gr είτε μέσω ΚΕΠ), ως λήξη υποβολής αιτήσεων ορίζεται η Κυριακή 22 Οκτωβρίου 2023.

Σύμφωνα με τους οδοντίατρους που μίλησαν στην εφ. «Πατρίς» πρόκειται για ένα φιλόδοξο πρόγραμμα, το οποίο ήταν αναγκαίο, καθώς η στοματική υγιεινή που είναι άκρως απαραίτητη στις ηλικίες που απευθύνεται, είχαν παραμεληθεί, ενώ ευχήθηκαν να υπάρχει και τα επόμενα χρόνια.

Αλέκος Γαλανόπουλος, πρόεδρος Οδοντιατρικού Συλλόγου Ηλείας 

«Εύχομαι να μην είναι ένα προεκλογικό πυροτέχνημα. Φοβάμαι ότι δε θα επαναληφθεί γιατί αφορά χρήματα του Ταμείου Ανάκαμψης. Δεν ξέρουμε αν του χρόνου το πρόγραμμα αυτό μπορεί να επαναληφθεί, γιατί δεν ξέρουμε αν θα έχουμε πάλι χρήματα από το Ταμείο Ανάκαμψης. Αυτό που ζητάμε χρόνια και διακαώς οι οδοντιατρικοί σύλλογοι είναι δημόσια οδοντιατρική περίθαλψη μέσα από τον Ε.Ο.Π.Υ.Υ.. Να εγγραφεί κάποιο κονδύλι από τον προϋπολογισμό στον Ε.Ο.Π.Υ.Υ.  για την οδοντιατρική περίθαλψη. Όμως, παρ’ όλα αυτά που είπα, αυτό το πρόγραμμα είναι ό, τι καλύτερο μπορεί να μας συμβεί αυτή την εποχή, κυρίως για την είσοδο των μικρών παιδιών στα οδοντιατρεία. Είναι σημαντικό τα μικρά παιδιά να επισκέπτονται τα οδοντιατρεία , να τους ενημερώνουμε για την αξία της στοματικής υγείας, την αξία των δοντιών και την πρόληψη μέσα από το σωστό βούρτσισμα και φθορίωση και στίλβωση των οδόντων. Ακόμα, θα πρέπει με κάποιο τρόπο το πρόγραμμα να φτάσει και στο τελευταίο παιδί και κυρίως στις πιο απομακρυσμένες περιοχές. Σαν Οδοντιατρικός Σύλλογος Ηλείας, ενδεχομένως μαζί με την Πρωτοβάθμια, να κάνουμε κάποιες κινήσεις ώστε το πρόγραμμα να φτάσει σε όλα τα παιδιά της Ηλείας».

Κατερίνα Μουστάκη, γενική γραμματέας Οδοντιατρικού Συλλόγου Ηλείας

«Το προληπτικό οδοντιατρικό πρόγραμμα πρόκειται να διαρκέσει μέχρι τον Οκτώβριο. Καλό θα ήταν οι γονείς να φροντίσουν ώστε να κάνουν τις απαραίτητες διαδικασίες και έτσι να προσέλθουν τα παιδιά στον οδοντίατρο, ώστε να γίνει ένας προληπτικός έλεγχος, καθαρισμός και φθορίωση. Πολλοί γονείς είτε επειδή δεν το γνωρίζουν, είτε γιατί υπάρχουν οικονομικά προβλήματα, είτε δεν έχουν αντιληφθεί κάποια προβλήματα στα παιδιά , το έχουν παραμελήσει. Το πρόγραμμα λοιπόν είναι μια καλή ευκαιρία για τους γονείς αλλά και για τα παιδιά να έχουν μια πρώτη επαφή με τον οδοντίατρο, να γίνουν οι έλεγχοι που πρέπει και η φθορίωση που είναι απαραίτητη για αυτές τις ηλικίες και να βελτιωθεί η οδοντιατρική πρόληψη και φροντίδα στα παιδιά».

Διονύσης Γάσπαρης, Χειρουργός Οδοντίατρος,  ταμίας Οδοντιατρικού Συλλόγου Ηλείας

«Το συγκεκριμένο πρόγραμμα είναι μια πρώτης τάξης ευκαιρία για τους γονείς αλλά κυρίως και για τα παιδιά να αποκτήσουν μια καλή επαφή με τα οδοντιατρεία και τους οδοντίατρους και να διαπιστώσουν πόσο είναι η στοματική υγιεινή, κυρίως στις παιδικές ηλικίες, μιας και το πρόγραμμα απευθύνεται σε παιδιά ηλικίας από 6 μέχρι 12 ετών. Θεωρώ ότι θα υπάρξει συμμετοχή, γιατί τα προηγούμενα χρόνια, κυρίως λόγω της οικονομικής κρίσης, οι γονείς είχαν αφήσει στην άκρη την στοματική υγεία, οπότε ελπίζουμε να ανταποκριθούν και να φέρουν τα παιδιά τους για έλεγχο, φθορίωση, καθαρισμό αλλά και να λάβουν οδηγίες από εμάς».

Πέτρος Σπίνος, Ειδικός Οδοντοφατνιακός Χειρουργός – εκπρόσωπος Οδοντιατρικού Συλλόγου Ηλείας στην Ελληνική Οδοντιατρική Ομοσπονδία

«Οι δικαιούχοι που είναι παιδιά από 6 έως 12 ετών θα συμπληρώνουν τα στοιχεία τους μέσω του ΑΜΚΑ και τους taxisnet για να πάρουν μια χρεωστική κάρτα ύψους 40 ευρώ, που θα έχει ισχύ έξι μήνες και θα περιλαμβάνει γενικό έλεγχο, φθορίωση, καθαρισμό αλλά και οδηγίες στοματικής υγείας για τους νέους ασθενείς μας, κάτι που είναι πολύ χρήσιμο. Είναι μια καλή αρχή ώστε η Πολιτεία να βοηθά στην στοματική υγεία και γενικότερα στην υποστήριξη των νεαρών ασθενών και την υποστήριξη των ιατρείων. Οι γονείς αναγκαστικά λόγω των οικονομικών συνθηκών είχαν αφήσει λίγο πίσω την στοματική υγεία των παιδιών. Οπότε, τα παιδιά τώρα θα μπορούν να μάθουν τους βασικούς κανόνες στοματικής υγιεινής αλλά και να έχουν μια πρώτη επαφή με τα οδοντιατρεία που θα τους ακολουθεί για μια ζωή».

 Μάρθα Παρνασσά, Οδοντίατρος

«Καλό είναι όλοι οι γονείς που έχουν μικρά παιδιά στις ηλικίες από 6 έως 12 ετών να έρθουν να κάνουν τον καθαρισμό και τον προληπτικό έλεγχο. Γενικότερα, οι γονείς λόγω της οικονομικής κρίσης είχαν παραμελήσει την στοματική υγιεινή των παιδιών τους και το προληπτικό πρόγραμμα που ξεκίνησε είναι πολύ καλό».

Κωνσταντίνος Στάμος, Γενικός Οδοντίατρος

«Είναι ένα pass που μπορεί ο καθένας να κατεβάσει στο κινητό του και έχει να κάνει με την πρόληψη σε παιδιά δημοτικού, από 6 έως 12 ετών. Δεν υπάρχουν άλλα κριτήρια, αρκεί να παιδιά να βρίσκονται σε αυτή την ηλικία. Με το pass το παιδί μπορεί να κάνει φθορίωση και καθαρισμό, καθώς και να του δώσουμε οδηγίες στοματικής υγιεινής. Είναι ένα πολύ σημαντικό βήμα, γιατί είναι γνωστό ότι η τερηδόνα είναι η νο1 νόσος παγκοσμίως και ότι στα φτωχότερα κοινωνικοοικονομικά στρώματα είναι ακόμα πιο διαδεδομένη. Οπότε, το pass θα δώσει σε γονείς τη δυνατότητα που δεν είχαν την οικονομική άνεση, να μπουν στα οδοντιατρεία. Εύχομαι να έχει συμμετοχή, να γίνεται κάθε χρόνο και η οδοντιατρική να κάνει και το επόμενο βήμα, να συνάψει συνεργασία με τον Ε.Ο.Π.Υ.Υ. και να μπουν και οι θεραπείες σε ένα δρόμο που θα βοηθά το δημόσιο στην κάλυψη των οικονομικών».

Όλη η επικαιρότητα