Ηλεία

Δεσμεύσεις Ξανθού για στήριξη και ανάπτυξη του Νοσοκομείου Κρεστένων

Τη δέσμευσή του για τη στήριξη και την πολυδιάστατη ανάπτυξη του Νοσοκομείου Κρεστένων επανέλαβε χθες από το ιστορικό κτίριο του νοσοκομείου στην Κρέστενα ο υπουργός Υγείας, Ανδρέας Ξανθός.

Σε μια συγκινησιακά φορτισμένη ατμόσφαιρα, καθώς ήταν η πρώτη φορά –ύστερα από τουλάχιστον οκτώ χρόνια- που επισκέφθηκε υπουργός τη μονάδα των Κρεστένων, ο κ. Ξανθός τόνισε ότι θα διατηρηθεί η υπάρχουσα λειτουργία του με την παράλληλη ανάπτυξη μια ειδικής δομής που θα καλύψει κενά στη μετανοσοκομειακή μέριμνα.

«Οι υπηρεσίες που σήμερα παρέχονται, θα εξακολουθήσουν να παρέχονται και θα στηρίξουμε όσο είναι δυνατόν. Παράλληλα, προχωράμε ένα αναπτυξιακό πλάνο με ειδικού τύπου δομή για εξειδικευμένη φροντίδα ψυχοκοινωνικής υποστήριξης και ψυχογηριατρικής φροντίδας. Υπήρχε έλλειμμα στο προνοιακό σύστημα για τη φροντίδα μετά το νοσοκομείο, που επιβαρύνει οικονομικά την ελληνική οικογένεια», τόνισε ο κ. Ξανθός, λέγοντας χαρακτηριστικά ότι «η περίοδος που έκλειναν δομές και συρρικνωνόταν το εθνικό σύστημα υγείας με περικοπές, έχει τελειώσει», είπε χαρακτηριστικά ο κ. Ξανθός.

Θετικός με… αιχμές ο Μπαλιούκος

Από την πλευρά του, ο δήμαρχος Ανδρίτσαινας-Κρεστένων, Σάκης Μπαλιούκος, έθιξε το ζήτημα της λειτουργίας του Κέντρου Υγείας Ανδρίτσαινας και ζήτησε τη διατήρηση των βασικών ειδικοτήτων, ασκώντας κριτική στον τρόπο λειτουργίας του νοσοκομείου Πύργου από τη μέρα που ιδρύθηκε.

«Η τοπική μας κοινωνία δέχθηκε το μπούλινγκ της κοινωνίας του Πύργου, όταν άρχισε να λειτουργεί το Νοσοκομείο του Πύργου, στο οποίο εμείς είχαμε συνεισφέρει. Όταν τέλειωσε το Νοσοκομείο του Πύργου, άρχισε η κατεδάφιση του νοσοκομείου Κρεστένων», είπε ο κ. Μπαλιούκος και στη συνέχεια ανέλυσε το ζήτημα της λειτουργίας του ΚΥ Ανδρίτσαινας.

«Όταν ο Πύργος έχει εφημερίες, παίρνουν τον μοναδικό γιατρό του ΚΥ Ανδρίτσαινας με αποτέλεσμα να κλείνει. Δεν θέλουμε σε μια περιοχή που είναι δίπλα στον ναό του Επικούριου Απόλλωνα, να υπάρχει ένα τεράστιο ρεύμα επισκεπτών και να είναι κλειστό το Κέντρο Υγείας την Καθαρά Δευτέρα και τον Δεκαπενταύγουστο», σχολίασε ο κ. Μπαλιούκος και ζήτησε τη συνδρομή του υπουργού για τη λειτουργία βασικών ιατρικών ειδικοτήτων στη νοσηλευτική μονάδα των Κρεστένων.

Σχετικά με την ειδική δομή, ο δήμαρχος επισήμανε ότι θα πρέπει να αναπτυχθεί και σε άλλες χρόνιες παθήσεις και να μην περιοριστεί μόνο στην άνοια.

«Επιμένουμε για ένα κέντρο αποκατάστασης χρονίως πασχόντων, που μπορεί να ξεκινήσει από αυτό που προτείνετε. Αλλά μη μας στερείτε τη δυνατότητα να έχουμε στόχο να σχεδιάσουμε κάτι μεγάλο και με προοπτική, διότι υπάρχουν παθήσεις από τις οποίες υποφέρει ο κόσμος, όπως πχ η ρευματοειδής αρθρίτιδα»

Την επίσκεψη του υπουργού προλόγισε ο αναπλ. διοικητής του Νοσοκομείου Κρεστένων, Ιωάν. Χουζούρης, ο οποίος τόνισε ότι το ίδρυμα έπεσε θύμα της βαθιάς δημογραφικής κρίσης που επέφερε την ερήμωση στην περιοχή και δεσμεύτηκε για την «ανάστασή» του.

Αναλυτικό ρεπορτάζ με τις υπόλοιπες τοποθετήσεις στο αυριανό φύλλο της εφ. «Πατρίς»

Όλη η επικαιρότητα