Συνεντεύξεις

Δέσποινα Μοίρου : Η ηθοποιός- «πρέσβειρα» της Ελλάδας στο Hollywood

Ακούστε το άρθρο

Η Δέσποινα Μοίρου έχει καταφέρει να κάνει το όνειρό της πραγματικότητα στη Μέκκα του Κινηματογράφου. Στο pick up της καριέρας της εδώ στην Ελλάδα, έχοντας πρωταγωνιστήσει στην ταινία «Eman Blue», που έτυχε θερμής υποδοχής στο Φεστιβάλ των Καννών το 2011, αποφάσισε να φύγει στην Αμερική αρχικά για την εμπειρία, αλλά και να χαρτογραφήσει τις πιθανότητες να κάνει ταινία εκεί. Η τύχη, το ταλέντο και το άστρο της συνωμότησαν και μαζί με το σκηνοθέτη Peter Bogdanovich, που της έδωσε τον πρώτο της ρόλο, στην πρώτη της αμερικανική ταινία με τίτλο «Τhe cats meow», ήταν η αρχή για να μείνει μόνιμα Αμερική. Φέτος, ούσα πλέον Αμερικανός πολίτης, αποτελεί μία από τις Ελληνίδες ηθοποιούς με πραγματική καριέρα στη Μέκκα του κινηματογράφου, έχοντας 8 σπουδαίες ταινίες, συνεργασίες με τα μεγαλύτερα ονόματα όπως ο Αλ Πατσίνο που υπήρξε δάσκαλός της. Το καλοκαίρι η πρώτη της ταινία προβλήθηκε στο Amazon, κέρδισε το σπουδαίο θεατρικό βραβείο ως η καλύτερη «Stand Up Comedy», αντίστοιχο με το κινηματογραφικό Oscar, έφτασε μία ανάσα πριν το βραβείο «Emmy», όπου η ταινία και ο ρόλος της κέρδισαν τις καλύτερες κριτικές, ενώ με τη νέα της ταινία ετοιμάζεται να ανοίξει φτερά και στην Γιαπωνέζικη κινηματογραφική αγορά. Παγκόσμια διάκριση για την Ελληνίδα σταρ, να επιλεγεί ως το πρόσωπο της διαφημιστικής καμπάνιας της «F.F.M», κάτι που εκατομμύρια ηθοποιοί ονειρεύονται. Η Δέσποινα Μοίρου, που παράλληλα ολοκλήρωσε σπουδές σκηνοθεσίας, ενώ σε λίγο καιρό παίρνει και το πτυχίο της στην αστρονομία, κατάφερε να κερδίσει με πολύ δουλειά, πείσμα και κόπο, όλα αυτά που ονειρευόταν!

Ζεις το απόλυτο American  Dream;

  • Ζω το απόλυτο όνειρο της «Matrix πραγματικότητας» μας! Είμαι σε κατάσταση χαράς και ευδαιμονίας, ευχαριστώντας το σύμπαν για όλα τα καλά που μου δίνει μετά από συνεχή και σκληρή εργασία. Δε πιστεύω στην τύχη! Η Αμερική αναγνωρίζει και επιβραβεύει τους εργασιομανείς και τελειομανής ανθρώπους σαν εμένα.

Η Αμερική και το Hollywood στηρίζει τους Έλληνες;

  • Δεν τους ενδιαφέρει νομίζω η χώρα προέλευσης. Αγαπάνε όσους έχουν κάτι να πουν μέσω δουλειάς και στηρίζει ταλέντα μέσω των οποίων δουλεύει ένα ολόκληρο σύστημα. Το Hollywood είναι μια βιομηχανία που προωθεί ότι πουλάει, ανεξαρτήτως εθνικότητας. Το μότο εδώ είναι «αξίζεις όσο η τελευταία δουλειά σου».

Μια όμορφη γυναίκα σε άγνωστη ήπειρο. Φοβήθηκες ποτέ;

  • Γενικά δεν έχω αίσθηση φόβου! Αυτό δεν έχει να κάνει με την ομορφιά, είναι θέμα χαρακτήρα! Έχω θάρρος! Το άγνωστο με εξιτάρει και με ελκύει. Αγαπώ τη ζωή, είμαι ερευνήτρια της και μου αρέσουν οι νέες εμπειρίες!

Τι έχεις θυσιάσει από τον εαυτό σου για την καριέρα σου;

  • Έχω θυσιάσει πολύ προσωπικό χρόνο! Απαιτείται αφιέρωση στη δουλειά, castings , γυρίσματα, stand up shows, σπουδές σκηνοθεσίας και  αστρονομίας, τρελό διάβασμα! Δεν έχω κάνει διακοπές 5 χρόνια! Δεν βγαίνω έξω πλέον για να γλεντήσω! Περιμένω καμία αργία για να ξεκουραστώ και να δω φίλους! Θυσίασα την προσωπική ζωή έως ένα σημείο!

Παγκόσμια κινηματογραφική αναγνώριση να επιλεγείς να γίνεις το πρόσωπο της διαφημιστικής καμπάνιας της Αμερικανικής Κινηματογραφικής αγοράς (American Film Market) . Πώς ένιωσες;

  • Μεγάλη τιμή και χαρά. Είναι το μεγαλύτερο Film Market που γίνεται στο Hollywood, για να πωληθούν και να προβληθούν οι ταινίες όλων των μεγάλων στούντιο. Με χιλιάδες παραγωγούς, σκηνοθέτες, συγγραφείς από όλο το κόσμο! Το να με διαλέξουν για την καμπάνια που είδαν άνθρωποι του χώρου και το αμερικανικό κοινό, μου έφερε νέες επαγγελματικές προτάσεις για ταινίες και τεράστια αναγνωρισημότητα. Μου γίνανε προτάσεις για δυο δραματικές ταινίες και πρόταση να γράψω κωμικό σενάριο, που κάνω τώρα! Επίσης 3 από τις 7 ταινίες που γύρισα φέτος θα προβληθούν στο American Film Market το 2019.

Από το Αmazon και τα Emmys πρωταγωνιστείς σε νέα Αμερικανο-ιαπωνέζικη ταινία, όπου παίζει και ο  ενδυματολόγος της Μadonna. Μίλησε μας σχετικά.

  • Είχα υπέροχη σεζόν στο Αmazon, με ένα ρόλο που αγάπησα και μεγάλη θεαματικότητα από το κοινό! Το φιλμ Japanese Brotch προέκυψε ξαφνικά όταν ήμουν σε stand up περιοδεία  στη Νέα Υόρκη! Μόλις ολοκλήρωσα την παράσταση, ο σκηνοθέτης Eric Spade που ήταν στο κοινό, μου πρότεινε το ρόλο!! Ήταν υπέροχη έκπληξη! Είπα ναι αμέσως μόλις διάβασα το δράμα -φιλμ νουάρ σενάριο και μου άρεσε ο ρόλος της μυστήριας Tangola. Είχα τη χαρά να παίξω με τον Αngel Salazar και τον John Moustos τον ενδυματολόγο της Madonna και κορυφαίους Γιαπωνέζους ηθοποιούς! Λατρεύω το γιαπωνέζικο κινηματογράφο.

Πώς αισθάνθηκες που η ταινία σου ήταν υποψήφια για βραβείο Emmy;

  • Είναι μεγάλη χαρά και τιμή, είναι τα μεγαλύτερα τηλεοπτικά βραβεία! Το γεγονός και μόνο ότι η σειρά προβλήθηκε στο Amazon μου ‘χε δώσει μεγάλη χαρά ! Φαντάσου ενθουσιασμό όταν μας ανακοίνωσαν για τα Εmmy! Ήρθα για μια μέρα από Νέα Υόρκη που ήμουν λόγω της stand up comedy περιοδείας μου!

Στεναχωρήθηκες που δεν το κέρδισες;

  • Καθόλου , χάρηκα και μόνο που συμμετείχα .

Είσαι ερωτευμένη;

  • Τον έρωτα τον βιώνω καθημερινά! Είμαι ερωτευμένη με την εργασία μου και με την ίδια τη ζωή! Στην προσωπική μου ζωή δεν έχω καθόλου ελεύθερο χρόνο! Έζησα και εδώ ένα πολύ δυνατό έρωτα, αλλά δεν περιμένω να ξανά ερωτευτώ για να νιώσω καλά !

Ποιες είναι οι φοβίες σου;

  • Δε φοβάμαι τίποτα, δεν ελπίζω τίποτα, είμαι ελεύθερη! Αυτό είναι το μότο  της ζωής μου από τον μεγάλο δάσκαλο, Νίκο Καζαντζάκη!

Πως είναι η συνεργασία σου με τα μεγάλα ονόματα του Hollywood; Για παράδειγμα όπως αυτή με τον Αλ Πατσίνο αλλά και άλλους;

  • Έχω γνωρίσει ενδιαφέροντες ηθοποιούς , σκηνοθέτες και δεν είναι τυχαίο που όλοι είναι και φωτεινές προσωπικότητες. Μεταξύ αυτών ξεχώρισα τους Al Pacino, Peter Bogdanovich, Elon Musk, Quincy Jones ,Lady Gaga, John Malkovich, Jessica Chastain, Ethan Hawke, Bryan Cranston , Daniel Daylewis ,Keith Richards, Kevin Costner, Matthew Mcconaughey, Demi Moore, Deepak Chopra, Jennifer Garner,  Lenny Abrahamson. Κάθε φορά που ανεβαίνει ο πήχης στη δουλειά, πετάω από ευτυχία! Πρώτα βάζω τα μαθήματα που έκανα και τη συνεργασία που είχα με τον Al Pacino! Ο μοναδικός τρόπος διδασκαλίας του, τα πολύτιμα πράγματα που μας έμαθε για το δράμα σε θέατρο και σινεμά! Το ότι μου πρόσφερε να δουλέψουμε το ρόλο της Σαλώμης του Oscar Wilde και οι  οδηγίες που έδινε, είναι κάτι που έγραψε μέσα μου με χρυσά γράμματα! Η χαρά και ο ενθουσιασμός ήταν μεγάλοι. Θυμάμαι είχε διαλέξει 13 ηθοποιούς από εκατοντάδες που είχαν δηλώσει συμμετοχή και ήμασταν και οι 13 σε κατάσταση έκστασης, μπροστά σ’ αυτόν το σπουδαίο ηθοποιό !

Όλη η επικαιρότητα