Ηλεία

ΔΕΥΑ Αρχαίας Ολυμπίας: Καθαρό νερό σε όλα τα χωριά

   Με την ένταξη δυο ακόμα σημαντικών έργων στο πρόγραμμα «Φιλόδημος» που αφορούν στην πρόσκληση για τη βελτίωση των υποδομών των δικτύων Ύδρευσης, ο Δήμος Αρχαίας Ολυμπίας – μέσω της ΔΕΥΑ – ολοκληρώνεται στο σύνολο τους τις υποδομές σε ολόκληρο (σχεδόν) τον δήμου, βελτιώνοντας σημαντικά την ποιότητα του νερού που φτάνει στις βρύσες των δημοτών αλλά και την καθημερινότητά τους, στις εργασίες τους.

   Η αρχή είχε γίνει τον περασμένο Ιούλιο, όταν με απόφαση του τότε Υπουργού Εσωτερικών Πάνου Σκουρλέτη, εντάχθηκε στο Πρόγραμμα «ΦιλόΔημος» το έργο «Αποχέτευση λυμάτων των οικισμών Πελοπίου, Πλατάνου και Φλόκα, του κεντρικού αποχετευτικού αγωγού και τη σύνδεση με το Βιολογικό Καθαρισμό Αρχαίας Ολυμπίας», συνολικού προϋπολογισμού 5.908.000 ευρώ.

Τα δυο νέα έργα, αφορούν αντικαταστάσεις και επεκτάσεις δικτύων ύδρευσης με προϋπολογισμό 1.996.000 ευρώ και το δεύτερο αφορά έργα αντιμετώπισης της λειψυδρίας, με προϋπολογισμό 250.000 ευρώ.

Η προκήρυξη για 2ο αναμένεται να «βγει» εντός του Ιανουαρίου, ενώ για το πρώτο, λόγω υψηλού προϋπολογισμού, ο διαγωνισμός θα έχει διεθνή χαρακτήρα και αναμένεται η προκήρυξη να ανακοινωθεί μέσα στον Μάρτιο του 2019. Ο πρόεδρος της ΔΕΥΑ Αρχαίας Ολυμπίας Γιώργος Λινάρδος, δεν έκρυψε την ικανοποίησή του για την εξέλιξη αυτή, «πιστώνοντας» την επιτυχία αυτή στην συντονισμένη προσπάθεια της Δημοτικής Αρχής και των υπηρεσιών του δήμου, με την πολύτιμη βοήθεια του Δημάρχου Θύμιου Κοτζιά.

Αντικαταστάσεις
και επεκτάσεις δικτύου

   Το έργο αντικατάστασης και επέκτασης παλαιωμένου ή από αμίαντο δικτύου ύδρευσης (με προϋπολογισμό 1.996.000 ευρώ) σε συνολικό μήκος 32 χιλιομέτρων, αφορά τις κοινότητες Αρχαίας Ολυμπίας, Αρχαίας Πίσας, Βασιλακίου (Υψηλόν), Ξηροκάμπου, Λούβρου, Άσπρων Σπιτιών, Κάμενας, Μουριάς, Πευκών, Λιναριάς, Φλόκα, Πλατάνου, Καυκωνίας, Χελιδονίου, Πελοπίου, Στρεφίου, Κοσκινά, Κουμανίου, Αχλαδινής, Πέρσαινας, Ηράκλειας, Σμίλα, Λαμπείας, Φλόκα, Πανόπουλου (θέση Κατσαρού, Ανδρώνι), Λάλα, Μηλεών και Φολόης. «Οι μεγαλύτερες παρεμβάσεις θα γίνουν στα χωριά Υψηλόν, Χελιδόνι, Στρέφι, Ηράκλεια, Σμίλα, Κούμανη, Λάλα, Λαμπεία και Πέρσαινα, με αντικαταστάσεις σε μήκος μεγαλύτερο των 1.200 μέτρων, στα οποία δεν είχαν γίνει παρά πολύ μικρές παρεμβάσεις στο παρελθόν, ή και καθόλου», εξηγεί ο κ.Λινάρδος.

Στο ίδιο έργο, περιλαμβάνεται και η δημιουργία οκτώ δεξαμενών υδροδότησης στα χωριά Φλόκα, Χελιδόνι, Κούμανι, Μουριά,  Κάμενα, Πεύκες, Αχλαδινή και Ανδρώνι.

Η προκήρυξη για το εν λόγω έργο αναμένεται να γίνει εντός του Μαρτίου, η δημοπράτηση πρέπει να έχει ολοκληρωθεί μέχρι τις 20 Ιουνίου ενώ το έργο έχει χρονοδιάγραμμα περαίωσης 13 μήνες. Ερωτηθείς από την εφημ. «Πατρίς» ο κ.Λινάρδος εμφανίστηκε καθησυχαστικός όσον αφορά την υδροδότηση των παραπάνω χωριών κατά τη διάρκεια εκτέλεσης του έργου, διαβεβαιώνοντας ότι δεν θα υπάρξει πρόβλημα λειψυδρίας.

Αντιμετώπιση λειψυδρίας

   Το δεύτερο έργο, για την αντιμετώπιση λειψυδρίας, αφορά στις Δ.Ε Φολόης, Λαμπείας και Λασιώνος. Ειδικότερα, στην Δ.Ε Φολόης περιλαμβάνει τέσσερις υδρογεωτρήσεις υδρευτικές και αρδευτικές ανάγκες και οι εργασίες θα γίνουν σε συνεργασία με το ΙΓΜΕ.

Στις Δ.Ε Λαμπείας και Λασιώνος, θα γίνουν αντικαταστάσεις παλαιωμένων δικτύων και επισκευές υφιστάμενος δεξαμενών και υδρομαστεύσεων.

Οι δημοπρατήσεις για το συγκεκριμένο έργο θα γίνουν εντός του Ιανουαρίου και αναμένεται μέσα στον Φεβρουάριο να ξεκινήσουν οι εργασίες.

Ένα μεγάλο ευχαριστώ

      Ο πρόεδρος της ΔΕΥΑ Αρχαίας Ολυμπίας, Γιώργος Λινάρδος, δεν παρέλειψε να ευχαριστήσει τόσο τον Υπουργό Αλέξη Χαρίτση όσο και τους συνεργάτες τους, που κατανόησαν τα σοβαρά προβλήματα ύδρευσης και άρδευσης των κοινοτήτων και των αγροκτηνοτροφικών μονάδων και ενέταξαν τις δυο προτάσεις έργων στο πρόγραμμα, δίνοντας λύσεις στα προβλήματα λειψυδρίας αλλά και ποιότητας του νερού για τους δημότες της Αρχαίας Ολυμπίας.

Όλη η επικαιρότητα