WEB tv Ηλεία

Δεύτερη νύχτα αγωνίας στην Κορυφή – Αναζωπυρώθηκε… ο εφιάλτης

Δύσκολη μέρα με συνεχείς μάχες με τις αναζωπυρώσεις είχε χθες η πυροσβεστική υπηρεσία.
Ακούστε το άρθρο

Δύσκολη μέρα με συνεχείς μάχες με τις αναζωπυρώσεις είχε χθες η πυροσβεστική υπηρεσία στην τεράστια πυρκαγιά της Κορυφής του δήμου Πύργου που μαίνεται από το βράδυ της περασμένης Τρίτης.

Οι καιρικές συνθήκες στην περιοχή δεν ευνοούσαν την οριοθέτηση του μετώπου που συνέχιζε να καίει ανεξέλεγκτο προς το μέρος της τοπικής κοινότητας μέχρι αργά χθες βράδυ μέσα σε υπεράνθρωπες προσπάθειες για να μην απειληθεί το χωριό.

Γεμάτο αγωνία όμως ήταν  και το βράδυ της περασμένης Τρίτης για τους ανθρώπους της Κορυφής, αφού τις περισσότερες ώρες της νύχτας παρέμειναν ξάγρυπνοι. Οι πυροσβεστικές υπηρεσίες έδωσαν σκληρή μάχη προκειμένου να περιορίσουν το μέτωπο που έκαιγε ανεξέλεγκτο. Με το πρώτο φως της ημέρας τα εναέρια βρέθηκαν άμεσα στον αέρα και με συνεχείς ρίψεις κατάφεραν να θέσουν υπό έλεγχο το μέτωπο όμως αυτό δεν αποδείχθηκε αρκετό αφού χθες το μέσημερι ο πύρινος εφιάλτης επέστρεψε.

Παρά την παραμονή ισχυρής πυροσβεστικής δύναμης στην περιοχή προκειμένου να συνεχιστεί το έργο της κατάσβεσης, η κατάσταση τις μεσημεριανές ώρες ξέφυγε για ακόμα μια φορά.

Οι άνεμοι που έπνεαν στην περιοχή ήταν αυτοί που προκάλεσαν την κατάσταση αυτή, με 7 εναέρια μέσα (δύο Canadair, δύο Air Tractor, δύο Erickson και ένα ελικόπτερο Agusta Bell) να επιχειρούν για ώρες με συνεχείς ρίψεις. Σημαντική συνεισφορά στο μέτωπο είχαν ωστόσο και η πολιτική προστασία του δήμου Πύργου με οχήματα και οι κάτοικοι με μηχανήματα.

Στο σημείο βρέθηκε και ο Δήμαρχος Πύργου Τάκης Αντωνακόπουλος αμέσως μόλις επέστρεψε από επαγγελματικό ταξίδι στην Αθήνα όπου είχε βρεθεί για υποχρεώσεις του Δήμου. Καθ’ όλη την διάρκεια του ταξιδιού της επιστροφής και πριν βρεθεί στην Κορυφή, ο κ. Αντωνακόπουλος βρισκόταν σε συνεχή επικοινωνία με τον Υπαρχηγό της Πυροσβεστικής Γιάννη Πετρούτσο προκειμένου να ενημερώνεται άμεσα για την πορεία της πυρκαγιάς.

Στο μέτωπο της φωτιάς βρέθηκε και ο Περιφερειάρχης Δυτικής Ελλάδας, Νεκτάριος Φαρμάκης που δήλωσε στην εφ. «Πατρίς» ότι «δίνουν όλοι μια πραγματική μάχη με τις φλόγες. Περιφέρεια και Δήμος έφεραν μηχανήματα έργου και υδροφόρες, στο πλαίσιο της συνδρομής που προσφέρουν στο έργο της Πυροσβεστικής Υπηρεσίας. Ολόκληρος ο μηχανισμός της Πολιτικής Προστασίας και της Πυροσβεστικής στην προσπάθεια που γίνεται ώστε να ελεγχθεί η πύρινη λαίλαπα», καθώς και ο Αντιπεριφερειάρχης Αχαΐας Χαράλαμπος Μπονάνος.

«Μέχρι αργά το βράδυ δεν είχαμε 100% κατάσβεση της φωτιάς και ο αέρας δεν μας βοήθησε καθόλου. Είναι εδώ αρκετές δυνάμεις και καταφθάνουν ενισχύσεις από όλη την χώρα. Παράλληλα, η Πολιτική Προστασία είναι εδώ με όλο τον εξοπλισμό της ενώ ενεργοποιήσαμε και τα μνημόνια συνεργασίας με τοπικούς κατασκευαστές για την χρήση υδροφόρων και μηχανημάτων έργων. Απομακρύνθηκαν από το χωριό γυναίκες, παιδιά και ηλικιωμένοι και είμαστε σε μια κατάσταση εγρήγορσης και ετοιμότητας» ανέφερε από την πλευρά του ο δήμαρχος Πύργου.

Στο νοσοκομείο πυροσβέστης

Απρόοπτο είχαμε κατά τη διάρκεια της κατάσβεσης, καθώς χρειάστηκε διακομιδή ενός πυροσβέστη με ασθενοφόρο στο νοσοκομείο του Πύργου. Η κατάσταση της υγείας του δεν εμπνέει ανησυχία και προήλθε από την εισπνοή καπνού.

Ο πρόεδρος για την πυρκαγιά

Δύσκολο χαρακτήρισε το πρώτο βράδυ της φωτιάς ο πρόεδρος της κοινότητας Μαρίνης Μαρινόπουλος, ο οποίος εστίασε πως θετικό στοιχείο ήταν το γεγονός πως δεν έπνεαν άνεμοι εκείνη την ώρα και αυτό βοήθησε τις δυνάμεις να οριοθετήσουν μέχρι το πρωί την πυρκαγιά. όπου και σηκώθηκαν τα εναέρια για να τη σβήσουν. Μίλησε ακόμα για την κατάσταση του μετώπου πριν τη μεσημεριανή αναζωπύρωση, επισημαίνοντας πως είχε σβήσει. Τέλος, ευχαρίστησε και την Πυροσβεστική για την άμεση παρέμβασή της που αποδείχθηκε σωτήρια.

Σεβασμός στο περιβάλλον

Για τα καμένα στρέμματα πριν τη μεσημεριανή αναζωπύρωση, μίλησε ο δασάρχης Πύργου Παναγιώτης Λάττας.

Συγκεκριμένα, τόνισε πως από υπολογισμό που έκανε η υπηρεσία η καμένη δασική έκταση ήταν συνολικά 134 στρέμματα, νούμερο που ωστόσο σίγουρα μεγάλωσε μετά την μεσημεριανή αναζωπύρωση. Παράλληλα, έκανε έκκληση από τον κόσμο να δείχνει σεβασμό στο περιβάλλον και από την τοπική κοινωνία να μιλήσει σε περίπτωση που ξέρει τον υπεύθυνο για το μεγάλο αυτό μέτωπο.

Διαβάστε Επίσης

Όλη η επικαιρότητα