Κόσμος

Δεύτερος γύρος περιφερειακών εκλογών στη Γαλλία

n-elections-france-large570.jpg
Ακούστε το άρθρο

Τα εκλογικά τμήματα άνοιξαν σήμερα στη Γαλλία για τον δεύτερο γύρο των περιφερειακών εκλογών, που είναι και το τελευταίο εκλογικού ραντεβού πριν από τις προεδρικές εκλογές του 2017, με το ακροδεξιό Εθνικό Μέτωπο να βρίσκεται για πρώτη φορά σε θέση να κερδίσει μία ή περισσότερες περιφέρειες.

Σ’ αυτόν τον δεύτερο γύρο, ο οποίος διεξάγεται ενώ η χώρα βρίσκεται σε καθεστώς κατάστασης έκτακτης ανάγκης, έναν μήνα ακριβώς μετά τις πιο φονικές επιθέσεις που έχουν πραγματοποιηθεί ποτέ στη Γαλλία (130 νεκροί και εκατοντάδες τραυματίες), καλούνται να ψηφίσουν 45,3 εκατ. ψηφοφόροι.

Τα μέτρα ασφαλείας έχουν ενισχυθεί γύρω από τα εκλογικά τμήματα, ιδιαίτερα στην πρωτεύουσα.

Το Εθνικό Μέτωπο, το οποίο ήρθε πρώτο την περασμένη Κυριακή με μια νέα ιστορική επίδοση (27,7%) και αυτή τη στιγμή δεν ηγείται καμιάς περιφερειακής διοίκησης, είναι για πρώτη φορά σε θέση να κερδίσει μία, ακόμη και περισσότερες περιφέρειες.

Ένας ψηφοφόρος στους δύο και τα δύο τρίτα των νέων (18-24 ετών) απείχαν από τις κάλπες κατά τον πρώτο γύρο, στις 6 Δεκεμβρίου.

Σήμερα η προσοχή στρέφεται κυρίως στις περιφέρειες Νορ-Πα-ντε-Καλαί-Πικαρδία (βόρεια Γαλλία) και Προβηγκία Άλπεις Κυανή Ακτή, (νότια) στις οποίες η πρόεδρος του ακροδεξιού κόμματος Μαρίν Λεπέν και η ανιψιά της, η βουλευτής Μαριόν Μαρεσάλ-Λεπέν, ξεπέρασαν αμφότερες στον πρώτο γύρο το 40%. Οι σοσιαλιστές αποχώρησαν υπέρ των υποψηφίων της δεξιάς σ’ αυτές τις δύο περιφέρειες και δημοσκοπήσεις δείχνουν ότι αυτή την Κυριακή θα χάσουν τόσο η Μαρίν Λεπέν όσο και η Μαριόν Μαρεσάλ-Λεπέν.

(Με πληροφορίες από το ΑΠΕ-ΜΠΕ)

Όλη η επικαιρότητα