Αρθρογραφία

Διάχυτη αισιοδοξία και… πολυλογία!

«Ο Πρωθυπουργός ζήτησε σκυφτά κεφάλια, πολύ δουλειά και γρήγορο αποτέλεσμα. Πώς τα κατάφεραν οι υπουργοί μετά τις οδηγίες του, και «γέμισαν» τις εφημερίδες του Σαββατοκύριακου με τις ολοσέλιδες συνεντεύξεις τους, είναι άξιον απορίας…»

 

Διάχυτη και δικαιολογημένη ίσως η αισιοδοξία για την πολυμελή και κυρίως οικονομοτεχνοκρατική κυβέρνηση του Κυριάκου Μητσοτάκη των 46 ανδρών και 5 γυναικών, ειδικά μετά τις πρώτες εξαγγελίες του ίδιου για μέτρα υπερ της ελάφρυνσης των πολιτών και τις οδηγίες που έδωσε στο πρώτο υπουργικό συμβούλιο για γρήγορες παρεμβάσεις στις μεγάλες εκκρεμμότητες. 

Βέβαια, η ιδέα ενός ευέλικτου κυβ. σχήματος με την οποία μας είχε προετοιμάσει πριν τις εκλογές, διαπιστώνουμε εκ των πραγμάτων ότι «εγκαταλείφθηκε» εξ’ αρχής, αφού πιθανότατα η ανάγκη για τομές και λύσεις σε πολλά επίπεδα, επέβαλλαν πέραν των άλλων, την παρουσία πληθώρας εξωκοινοβουλευτικών στελεχών προς τα οποία ο νέος Πρωθυπουργός δείχνει ιδιαίτερη εμπιστοσύνη.

Δεν γνωρίζω ωστόσο, αν αυτό ήταν η βασική αιτία που δεν «χώρεσε» και κάποιος από την Ηλεία αφού στη διακυβέρνηση της χώρας απουσιάζουν οι τρεις ηλείοι εκλεγέντες με τη Ν.Δ. βουλευτές, παρά το γεγονός ότι προεκλογικά ακόμη και σε δημοσιεύματα του έγκυρου αθηναϊκού τύπου η φημολογία και εκτίμηση των πολιτικών αναλυτών ήταν διαφορετική…

Επισημαίνω δε ότι δεν υπάρχει καν «άρωμα Ηλείας» στην ανακοινωθείσα κυβέρνηση αφού δεν συμπεριλαμβάνεται και κανένας άλλος είτε από διαφορετική εκλογική περιφέρεια, είτε ακόμη και εκτός βουλής που να κατάγεται ή να συνδέεται με κάποιο τρόπο με το Νομό μας.

Πρόκειται πάντως για ένα δεδομένο που ενδεχομένως να αποδειχθεί μια ατυχής λεπτομέρεια, αν και εφόσον υπάρξει το ανάλογο ενδιαφέρον με την αντίστοιχη υλοποίηση δεσμεύσεων για τον τόπο, κυρίαρχα σε ότι αφορά τα μεγάλα έργα και τις υποδομές αλλά και τη δημιουργία θέσεων εργασίας.

Ο Πρωθυπουργός  άλλωστε παραδίδοντας τους ογκώδεις μπλε φακέλους στους υπουργούς ζήτησε αμέσως πολύ δουλειά, και έργο, με αποτέλεσμα και λιγότερα λόγια. Πώς όμως τώρα, πολλοί από τους τελευταίους πρόλαβαν τις πρώτες δύο – τρεις μέρες να τηρήσουν τις οδηγίες του, «γεμίζοντας» παράλληλα με ολοσέλιδες συνεντεύξεις τις εφημερίδες του Σαββατοκύριακου, είναι άξιον, εύλογης απορίας!

Σε αυτές όμως, διαβάσαμε προθέσεις και επιδιώξεις που έχουν τη δική τους ξεχωριστή σημασία με την εφαρμογή τους. Ας δούμε μερικές! Ο Κωστής Χατζηδάκης (Υπ. Περιβάλλοντος) ξεκαθαρίζει ότι: «Είμαστε έτοιμοι να αδράξουμε την ευκαιρία για να δημιουργήσουμε τη νέα φωτεινή Ελλάδα που μας αξίζει…».

«Θα στηριχθούν αποτελεσματικά οι αγρότες, οι κτηνοτρόφοι και οι αλιείς, ώστε να αφήσουν πίσω ξεπερασμένες πρακτικές του παρελθόντος περνώντας σε μια νέα εποχή…» διαμηνύει ο νέος Υπ. Αγροτικής Ανάπτυξης, Μάκης Βορίδης, μήνυμα με αποδέκτες ένα μεγάλο πληθυσμό (και) της Ηλειακής υπαίθρου.

Κηρύσσοντας τον «ψηφιακό ανένδοτο» ο Κυριάκος Πιερρακάκης (Υπ. Ψηφιακής Διακυβέρνηση) τονίζει ότι: «Θα δώσουμε στις υπηρεσίες τη δυνατότητα να μιλάνε μεταξύ τους, απαλλάσοντας τον πολίτη απο τον ρόλο του διανομέα εγγράφων!…» ενώ ο Κώστας Τσιάρας (Υπ. Δικαιοσύνης) μιλά για «αλλαγή του Ποινικού Κώδικα και Δικαιοσύνη χωρίς σκιά».

Σημαντικά τα όσα σχεδιάζει και ο Υπουργός Εσωτερικών, Τάκης Θεοδωρικάκος που προαναγγέλει «την αποσαφήνιση αρμοδιοτήτων Κράτους – Αυτοδιοίκησης, την απόδοση του ΕΝΦΙΑ στους Δήμους και την αξιολόγηση δομών και υπηρεσιών με την βέλτιστη χρησιμοποίηση του ανθρώπινου δυναμικού στο Δημόσιο».

Ας τα δούμε όμως όλα αυτά στην πράξη και προς το παρόν ας κρατήσουμε «μικρό καλάθι». Γιατί όπου κρατούσαμε μεγάλο το είδαμε σχεδόν άδειο…

Όλη η επικαιρότητα