Καρκίνος παχέος εντέρου: Ο ρόλος των σύγχρονων μοριακών τεχνικών στον προσυμπτωματικό έλεγχο

Ο καρκίνος παχέος εντέρου αποτελεί το τρίτο συχνότερο νεόπλασμα στις ευρωπαϊκές χώρες καθώς και την τρίτη αιτία θανάτου από καρκίνο. Μάλιστα, τα επιδημιολογικά δεδομένα δείχνουν ότι η μέση ηλικία διάγνωσης μειώνεται και περισσότερα νεότερα άτομα εμφανίζουν τη νόσο. Η αύξηση αυτή σχετίζεται με τις μεταβολές στον τρόπο ζωής και τις διατροφικές συνήθειες που έχουν επέλθει στον ευρωπαϊκό πληθυσμό τα τελευταία 50 χρόνια και ιδιαιτέρως λόγω της παχυσαρκίας.

Ποιο είναι το καλύτερο φρούτο για απώλεια βάρους; Η Νο.1 επιλογή

Έρευνες αποδεικνύουν πως τα φρούτα μπορούν να βοηθήσουν στη διατήρηση υγιούς σωματικού βάρους, παρά το γεγονός πως περιέχουν υδατάνθρακες και φυσικά σάκχαρα. Καταρχάς, οι φυτικές ίνες και το νερό στα φρούτα μπορούν να βοηθήσουν στον κορεσμό, οπότε, μετά την κατανάλωσή τους, θα αισθάνεστε χορτάτοι για μεγαλύτερο χρονικό διάστημα. Έτσι, τα φρούτα θα σας βοηθήσουν να τρώτε λιγότερο.

Γιατί το φύσημα της μύτης είναι εξίσου σημαντικό με το βούρτσισμα των δοντιών πριν τον ύπνο

Οι οδοντίατροι καθημερινά υπογραμμίζουν πόσο σημαντικό είναι να βουρτσίζουμε τα δόντια μας πριν από τον ύπνο. Αλλά υπάρχει και ένα άλλο ζωτικής σημασίας βήμα στη νυχτερινή ρουτίνα, το οποίο μπορεί να παραλείπετε. Ο λόγος για το φύσημα της μύτης.

Γιατρός αποκαλύπτει πώς το στρες επηρεάζει κάθε σημείο του σώματός σας

Τα τελευταία χρόνια, η αυξημένη εστίαση στην ψυχική υγεία έχει συντελέσει στο να κινητοποιηθούν όλο και περισσότεροι άνθρωποι να αντιμετωπίσουν αποφασιστικά το άγχος τους.

Τα 4 προειδοποιητικά σημάδια ότι το ανοσοποιητικό σας σύστημα έχει καταρρεύσει

Το ανοσοποιητικό σας σύστημα είναι η άμυνα του σώματός σας κατά των λοιμώξεων. Όταν δεν είστε καλά, παράγει αντισώματα που έχουν σχεδιαστεί για να επιτίθενται σε ιούς, βακτήρια ή τοξίνες που σας αρρωσταίνουν.

Καθαρά Δευτέρα: Τα διατροφικά οφέλη της ελληνικής κουλτούρας του μεζέ

Η κουλτούρα του μεζέ, ένας όρος που χρησιμοποιείται για να περιγράψει τη μεσογειακή τακτική της κοινής χρήσης μικρών πιάτων φαγητού με την οικογένεια και τους φίλους, έχει αποκτήσει δημοτικότητα τα τελευταία χρόνια.

Γιατί τα βρέφη κινδυνεύουν από ασφυξία και αιφνίδιο θάνατο όσο κοιμούνται

Πολλοί γονείς κάνουν λάθη ακούσια, τα οποία όμως μπορεί να είναι μοιραία για την τύχη των παιδιών τους αφού έτσι αυξάνουν τον κίνδυνο ασφυξίας ή αιφνιδίου θανάτου στα βρέφη τους.

Οι νευρολογικές παθήσεις είναι πλέον η κύρια αιτία ασθένειας παγκοσμίως, διαπιστώνει μελέτη

Οι νευρολογικές παθήσεις, όπως το εγκεφαλικό επεισόδιο, η νόσος του Πάρκινσον και η άνοια, αποτελούν πλέον την κύρια αιτία ασθένειας παγκοσμίως, προκαλώντας 11,1 εκατομμύρια θανάτους το 2021, όπως διαπίστωσε νέα μελέτη που δημοσιεύθηκε στο επιστημονικό περιοδικό «The Lancet Neurology».

Οι 10+1 δουλειές που θα εξαφανιστούν εξαιτίας της Τεχνητής Νοημοσύνης και τα επαγγέλματα του μέλλοντος

Είστε περίεργοι για το πώς θα είναι οι θέσεις εργασίας σε λίγα χρόνια από τώρα; Η τεχνολογία και η τεχνητή νοημοσύνη έχουν, αναμφισβήτητα, φέρει μεγάλες αλλαγές, με αποτέλεσμα κάποιες από τις δουλειές του παρόντος να οδεύουν προς εξαφάνιση, ενώ παράλληλα ανοίγει ο δρόμος για νέες θέσεις εργασίας.

Η SpaceX του Έλον Μασκ κατασκευάζει δορυφορικό δίκτυο για τις μυστικές υπηρεσίες των ΗΠΑ

Για λογαριασμό αμερικανικής υπηρεσίας πληροφορίων, η SpaceX του Έλον Μασκ αναπτύσσει δίκτυο εκατοντάδων κατασκοπευτικών δορυφόρων. Σύμφωνα με πληροφορίες από το Reuters, το δίκτυο των δορυφόρων κατασκευάζεται από τη Starshield, μονάδα της SpaceX, στο πλαίσιο συμβολαίου που υπεγράφη το 2021 με την RNO, υπηρεσία πληροφοριών αρμόδια για τους κατασκοπευτικούς δορυφόρους της χώρας.

Δυσθυμία: Πιο ύπουλη και από την κατάθλιψη – Είναι η νέα ασθένεια της εποχής μας;

Η δυσθυμία φαίνεται πως επηρεάζει όλο και περισσότερο πληθυσμό, στις ημέρες που ζούμε. Η δυσθυμία χαρακτηρίζεται από συμπτώματα ελαφρότερα από αυτά της κατάθλιψης, αλλά επίμονα, που διαρκούν για χρόνια.

Ιαπωνία: Ανησυχία για τη ραγδαία αύξηση κρουσμάτων στρεπτόκοκκου

Μια σπάνια αλλά επικίνδυνη βακτηριακή λοίμωξη εξαπλώνεται με ρυθμό ρεκόρ στην Ιαπωνία, με τους αξιωματούχους να αγωνίζονται να εντοπίσουν την αιτία. Ο αριθμός των κρουσμάτων το 2024 αναμένεται να ξεπεράσει το περσινό ρεκόρ, ενώ αυξάνεται η ανησυχία ότι η πιο σοβαρή και δυνητικά θανατηφόρα μορφή τηςστρεπτοκοκκικής νόσου της ομάδας Α – το στρεπτοκοκκικό σύνδρομο τοξικού σοκ (STSS) – θα συνεχίσει να εξαπλώνεται, μετά την επιβεβαίωση της παρουσίας εξαιρετικά ιογενών και μολυσματικών στελεχών στην Ιαπωνία.

Κλιματική κρίση: Διχασμένοι οι επιστήμονες – Επιταχύνεται η κλιματική κρίση από τις θερμοκρασίες ρεκόρ

Οι θερμοκρασίες ρεκόρ που έχουν καταγραφεί μέχρι στιγμής το 2024, μετατρέποντας τον φετινό χειμώνα στον θερμότερο που έχει καταγραφεί στην ιστορία σε αρκετές περιοχές τόσο στη στεριά όσο και στη θάλασσα, έχει διχάσει τους επιστήμονες, καθώς αρκετοί αναρωτιούνται αν το φαινόμενο είναι σύμφωνο με τα προβλεπόμενα πρότυπα υπερθέρμανσης του πλανήτη ανά τον κόσμο ή αν αντιπροσωπεύουν μια ανησυχητική επιτάχυνση της κλιματικής κρίσης.

Αυτό είναι το ιδανικό βάρος, ανάλογα με το ύψος σας – Όσα πρέπει να γνωρίζετε

Εάν συγκρίνετε τον εαυτό σας με κάποιον άλλο, ως προς το βάρος ανάλογα με το ύψος σας, ίσως αρχίσετε να… μπλέκετε. Το ιδανικό βάρος ενός ατόμου μπορεί να είναι εντελώς διαφορετικό από εκείνο ενός άλλου ατόμου και ας έχουν το ίδιο ύψος.

Υπνική άπνοια: Η σιωπηλή επιδημία με κοινωνικές και οικονομικές διαστάσεις

«Μάθε για την Υπνική Άπνοια. Συμβουλέψου τον Πνευμονολόγο σου για να σε παραπέμψει στο Ειδικό Ιατρείο Ύπνου». Αυτό είναι φέτος, με αφορμή την Παγκόσμια Ημέρα Ύπνου, το μήνυμα της Ομάδας Εργασίας της Ελληνικής Πνευμονολογικής Εταιρείας (ΕΠΕ) για τη «Μελέτη διαταραχών αναπνοής στον ύπνο». Στόχος της ΕΠΕ είναι να τονίσει τη σημασία που έχει η έγκαιρη διάγνωση και θεραπεία της αποφρακτικής υπνικής άπνοιας (ΑΥΑ) από τον ειδικό Ιατρό Ύπνου.

Η άσκηση που δείχνει πόσο… θα ζήσετε!

Μία γιατρός αποκάλυψε μια άσκηση που θα μπορούσε να καθορίσει το προσδόκιμο ζωής, ανάλογα με το πόσο καλά μπορεί ένα άτομο να την εκτελέσει.

Εξαδάκτυλος: Τα 50.000 επιδοτούμενα απογευματινά χειρουργεία θα συμβάλλουν τα μέγιστα στη μείωση του χρόνου αναμονής

Τα επί πληρωμή απογευματινά χειρουργεία δεν πιστεύω ότι θα έχουν κάποια συνταρακτική επίδραση στις λίστες των πρωινών, διότι πολύ απλά δεν το είδαμε να συμβαίνει και στις λίστες των πρωινών ιατρείων, από τότε που καθιερώθηκαν τα επί πληρωμή απογευματινά, εδώ και 23 χρόνια.

Γιατί οι χρήστες εγκαταλείπουν το TikTok;

Τα στοιχεία του τελευταίου τριμήνου του 2023 για το TikTok ήταν συγκλονιστικά αρνητικά για μια εφαρμογή που εκτοξεύτηκε από την πρώτη στιγμή που βγήκε στην αγορά το 2016. Τα στοιχεία έδειξαν στασιμότητα, ενώ στις ΗΠΑ μείωση.

Κορονοϊός: Η long Covid δεν υπάρχει – Ανατρεπτική μελέτη Αυστραλών γιατρών

Ανατρεπτική είναι μια μελέτη Αυστραλών γιατρών για τον κορονοϊό, καθώς εξηγούν πως long COVID δεν διαφέρει από τα άλλα σύνδρομα που εκδηλώνονται μετά τις ιογενείς λοιμώξεις, όπως η γρίπη και εισηγούνται να σταματήσει η χρήση του όρου, διότι υποδηλώνει ότι πρόκειται για κάτι ξεχωριστό και μπορεί να δημιουργεί υπερεπαγρύπνηση.

COVID-19: Ερευνητές αναπτύσσουν νέο ρινικό εμβόλιο

Ερευνητές από το Πολιτειακό Πανεπιστήμιο της Πενσυλβάνια αναπτύσσουν ένα πειραματικό σύστημα για την ανάπτυξη ενός ενδορρινικού εμβολίου κατά του κορονοϊού (SARS-CoV-2). Το σύστημα, το οποίο ονομάζεται SpyCage, βασίζεται σε ένα ικρίωμα πρωτεΐνης που μοιάζει με μια μικροσκοπική μπάλα ποδοσφαίρου με συρμάτινο πλαίσιο, περίπου στο μέγεθος και το σχήμα ενός ιού. Όταν η επιφάνεια του ικριώματος είναι επικαλυμμένη με ένα τμήμα της πρωτεΐνης ακίδας του ιού SARS-CoV-2 -την ίδια πρωτεΐνη που χρησιμοποιείται στα υπάρχοντα εμβόλια COVID-19- και χορηγείται μέσω της μύτης, προκαλεί μια ανοσολογική απόκριση σε μοντέλο τρωκτικών.

Επιστήμονες έφτιαξαν συσκευή με LED που κολλάει στο δέρμα και παρακολουθεί την υγεία των ασθενών

Επιστήμονες κατάφεραν να δημιουργήσουν ελαστική συσκευή που κολλάει στο δέρμα και αποτελείται από LED, όπου παρακολουθούν την υγεία των ασθενών, παρέχοντας στους γιατρούς τα σχετικά δεδομένα.

Οι γυναίκες στην ΕΕ ζουν 5,5 χρόνια περισσότερο σε σχέση με τους άνδρες – Τι ισχύει στην Ελλάδα

Οι γυναίκες στην ΕΕ ζουν πεντέμισι χρόνια περισσότερο από τους άνδρες, σύμφωνα με τα στοιχεία της Eurostat για το προσδόκιμο ζωής το 2022, που δόθηκαν την Πέμπτη (14/03) στη δημοσιότητα.

Όλη η επικαιρότητα