WEB tv Ηλεία

Διαφορετικές προσεγγίσεις για ΦοΔΣΑ και τα τιμολόγιά του – Τι λένε Αντωνακόπουλος – Λυμπέρης

Με σημαντικές απουσίες τεσσάρων δημάρχων η τελευταία συνεδρίαση του ΦΟΔΣΑ.
Ακούστε το άρθρο

Με αρκετές απουσίες και με βασικό αντικείμενο συζήτησης τη νέα τιμολογιακή πολιτική στη διαχείριση των απορριμμάτων από τη Μονάδα Επεξεργασίας στην Τριανταφυλλιά διεξήχθη η συνεδρίαση του ΦΟΔΣΑ Ηλείας την περασμένη Τετάρτη, όπου από το σύνολο των 17 μελών του το παρών έδωσαν μονάχα 9.

Ηχηρές ήταν οι απουσίες των δημάρχων Πύργου Τάκη Αντωνακόπουλου, Πηνειού Ανδρέα Μαρίνου, Ανδραβίδας-Κυλλήνης Γιάννη Λέντζα και Ζαχάρως Κώστα Αλεξανδρόπουλου, με το θέμα ωστόσο να εγκρίνεται κατά πλειοψηφία.

Από τη Σύμβαση Σύμπραξης του έργου, η τιμή που εφαρμόζεται για τους πρώτους 60.000 εισερχόμενους τόνους αποβλήτων ανά έτος είναι 63,52€/τόνο, ενώ η τιμή για τους 60.001 έως 80.000 εισερχόμενους τόνους αποβλήτων ανά έτος είναι 38,13 €/τόνο. Για τον υπολογισμό τους κόστους διάθεσης στο ΧΥΤΥ, λαμβάνεται τιμή 15,39€/τόνο για τις εργασίες ταφής των υπολειμμάτων και προστίθεται το ειδικό τέλος ταφής τους, που για το 2023 είναι 25 €/τόνο. Επίσης, υπολογίζεται αντισταθμιστικό όφελος 1% επί του προϋπολογισμού εσόδων του Φορέα, που συνυπολογίζεται στο ετήσιο κόστος διαχείρισης και καταβάλλεται από όλους τους Δήμους της Περιφέρειας μέσω της ετήσιας εισφοράς.

Αξίζει να σημειωθεί πως νέα συνεδρίαση του Φορέα θα πραγματοποιηθεί σήμερα, όπου και πάλι αναμένεται να γίνει με απουσίες.

«Αγκάθι» η τιμολογιακή πολιτική

Για την απουσία του από τη συνεδρίαση και τους λόγους που τον οδήγησαν σε αυτή την απόφαση μίλησε ο δήμαρχος Πύργου Τάκης Αντωνακόπουλος αποκλειστικά στην «Π», τονίζοντας πως από την πρώτη στιγμή διαφωνούσε με την τιμολόγηση της διαχείρισης στερεών απορριμμάτων στο ΦΟΔΣΑ, την οποία και χαρακτήρισε ως την πιο ακριβή πανελλαδικά και το απέδειξε με μαθηματικό τρόπο και στο Διευθύνοντα Σύμβουλο της εταιρίας «Μεσόγειος».

Τη διαφωνία του με την τιμολόγηση της διαχείρισης στερεών απορριμμάτων στο ΦοΔΣΑ εξέφρασε ο δήμαρχος Πύργου Τάκης Αντωνακόπουλος, που έκανε λόγο και για επαναφορά του ιδιοκτησιακού

Υποστήριξε πως ενώ είχε γίνει δεκτή η διαπραγμάτευση και από το Διευθύνοντα Σύμβουλο, ουδείς θεσμικός φορέας του ΦΟΔΣΑ δεν έκανε ότι χρειαζόταν και τόνισε πως ο Φορέας συμπεριφέρεται ουσιαστικά ως εισπρακτική υπηρεσία του όλου συστήματος μέσω του ΣΔΙΤ. Παράλληλα, εξέφρασε τη διαφωνία του με την επιπλέον αύξηση τιμών, με το ότι δεν έχουν τηρηθεί οι συμβατικές υποχρεώσεις περί επεξεργασίας των πράσινων υπολειμμάτων, με το ότι δεν έχει ξεκινήσει το ΚΔΑΥ που στοχεύει στην ολοκλήρωση της ανακύκλωσης. «Δεν μπορεί να πληρώνει ο πολίτης συνέχεια. Όσοι θέλουμε να ενδιαφερθούμε για αυτόν, ας σταματήσουμε να ρίχνουμε κροκοδείλια δάκρυα κατόπιν αποφάσεων, κατόπιν εορτής και να παίρνουμε την ώρα που πρέπει, να είμαστε παρόντες με αποφάσεις και διαφωνίες, με πιέσεις, γιατί μόνο έτσι θα μπορέσουμε να δικαιώσουμε τους στόχους που είναι να έχουμε καλή ποιότητα και λογικές τιμές», πρόσθεσε φανερά αγανακτισμένος.

Επαναφορά του ιδιοκτησιακού

Σε ότι αφορά τη διαχείριση, ο κ. Αντωνακόπουλος υπογράμμισε πως δεν είναι δυνατόν ο δήμος του που πληρώνει το 1/3 αυτής της επένδυσης να έχει το λιγότερο λόγο επειδή ευκαιριακά διαμόρφωσαν συσχετισμούς. Πρόσθεσε δε πως προτίθεται να προχωρήσει σε προσφυγές και πως τα αστεία πλέον έχουν τελειώσει, ενώ υποστήριξε πως σκοπεύει να επαναφέρει και πάλι το ιδιοκτησιακό θέμα στο προσκήνιο, κατηγορώντας παράλληλα πως προηγούμενες δημοτικές αρχές είχαν «προσφέρει» ουσιαστικά τη διαχείριση αλλού. «Το δήθεν πρέπει να τελειώνει. Το έχουμε αποκαλύψει σε μεγάλο βαθμό, όπως και μέσα στο δήμο του Πύργου. Ο πύργος πάει 15.000 τόνους κάθε χρόνο και κάνουν κουμάντο τρεις που έχουν παρέα εδώ και κάποια χρόνια. Δεν είναι κρυφό. Το μήνυμα είναι τέλος στην ανοχή. Κάποιοι από το παρελθόν ξεπούλησαν τον Πύργο,  έδωσαν όλη τη διαχείριση χωρίς να διεκδικήσουν τα δικαιώματα της πόλης πριν δεκαετίες και επανέρχονται τώρα να μας σώσουν», δήλωσε.

Άμεση ανάληψη των ευθυνών των δήμων

Από την πλευρά του, ο πρόεδρος του ΦΟΔΣΑ και δήμαρχος Ήλιδας Γιάννης Λυμπέρης σημείωσε σε κεντρικό δελτίο της ΟΡΤ πως η τιμολογιακή πολιτική είναι ήδη συμφωνημένη και υπογεγραμμένη από τον καιρό που προκηρύχθηκε και κατασκευάστηκε το εργοστάσιο απορριμμάτων και πως είναι δεδομένη η τιμή ανά τόνο απορριμμάτων, συν ΦΠΑ και προσαρμογές ανά έτος ανάλογα με τις τιμές που ισχύουν στα συμβόλαια του ΦΟΔΣΑ και της κοινοπραξίας που λειτουργεί το εργοστάσιο.

Την ανάληψη των ευθυνών από πλευράς δήμων για την αποπληρωμή των χρωστούμενων, ζήτησε ο πρόεδρος του ΦοΔΣΑ και δήμαρχος Ήλιδας Γιάννης Λυμπέρης

Ενημέρωσε ακόμα πως αυτό θα ισχύσει για τα επόμενα 26 χρόνια, ενώ αντιλαμβανόμενος τη δυσχέρεια που υπάρχει λόγω των κρίσεων ζήτησε από τους δήμους που δεν έχουν πληρώσει να αναλάβουν τις ευθύνες τους. Σε ότι αφορά τις αυξήσεις των τιμών, ανέφερε πως αυτές κυμαίνονται ανάλογα με τον καταναλωτικό ρυθμό ανά χρονιά και πρόσθεσε ότι στόχος είναι να υπάρξει συζήτηση με εκπρόσωπο της κοινοπραξίας τη μεθεπόμενη εβδομάδα για να συζητηθεί αν μπορεί να επιστρέψει τη διαφορά αν όχι σε χρήμα, τότε σε είδος όπως κάδοι ανακύκλωσης που θα βοηθήσουν την αύξηση της διαλογής και θα αφαιρούνται οι τόνοι ανακυκλώσιμων από το τελικό ποσό.

Παράλληλα, μίλησε και για τις οφειλές πριν τη λειτουργία του εργοστασίου με τη λεγόμενη ενδιάμεση λύση, λέγοντας πως θα γίνονται παρακρατήσεις από τα δημοτικά τέλη ή τις ΚΑΠ, ενώ και η ίδια διαδικασία θα ακολουθηθεί και στην πολιτική του ΣΔΙΤ. Βέβαια, ο ίδιος χαρακτήρισε πως η συγκεκριμένη ενέργεια είναι επώδυνη μέσα σε προεκλογική χρόνια, εκτιμώντας πως υπάρχει δυνατότητα να πάρουν δάνειο οι δήμοι για να πληρώσουν τα χρωστούμενα και ακολούθως να αποπληρώσουν αυτά τα δάνεια σε βάθος δεκαετίας και δεκαπενταετίας.

Τέλος, σε ότι αφορά τα λεγόμενα του δημάρχου Πύργου, ο κ. Λυμπέρης τόνισε πως σε συζήτηση μεταξύ τους του έκανε σαφές πως δεν υπάρχουν αυξήσεις αλλά μια ισοσκέλιση συγκριτικά με τις τιμές που υπάρχουν κάθε χρόνο.

Όλη η επικαιρότητα