Μεσσηνία

Οι διακινητές εγκατέλειψαν τους 41 μετανάστες στην Κορώνη

Ακούστε το άρθρο

Κρυμμένοι μέσα στα ψηλά χόρτα για να μην τους δει κανείς περίμεναν δύο μέρες τους διακινητές τους οι 41 πρόσφυγες και παράτυποι μετανάστες, στο Μαράθι της Κορώνης.

Ρεπορτάζ: Νικολέττα Κολυβάρη

Το ταξίδι τους είχε ξεκινήσει από την Ομόνοια στην Αθήνα, το βράδυ του περασμένου Σαββάτου. Οι διακινητές τους έφεραν με λεωφορεία και τους άφησαν ξημερώματα Κυριακής στην παραλία στο Μαράθι, όπου εκεί τους περίμενε ένα ιστιοφόρο. Επιβιβάστηκαν για να φύγουν στην Ιταλία και αφού ανοίχτηκαν στη θάλασσα και πέρασαν κάπου 5 – 6 ώρες εν πλω, τους έπιασε θαλασσοταραχή και οι δύο διακινητές -κατά πληροφορίες μάλλον Ουκρανοί- γύρισαν πίσω στο Μαράθι, με την υπόσχεση ότι θα πάνε να βρουν φαγητό και αφού κοπάσουν οι άνεμοι θα επιστρέψουν για να ξεκινήσουν και πάλι το ταξίδι τους προς την Ιταλία. Ομως οι διακινητές δεν επέστρεψαν και έτσι οι 41 πρόσφυγες και μετανάστες, μεταξύ τους 12 γυναίκες (σ.σ. η μια έγκυος), 15 παιδιά μικρής ηλικίας τα περισσότερα και 14 άνδρες, από το Αφγανιστάν, το Ιράκ, τη Συρία, το Πακιστάν και τη Σομαλία, βρήκαν καταφύγιο σε μια εγκαταλελειμμένη αποθήκη σε κοντινό αγρόκτημα – ενώ κάτοικοι της περιοχής, ίσως και οι ίδιοι οι διακινητές σύμφωνα με άλλες πληροφορίες, ειδοποίησαν τις λιμενικές αρχές το μεσημέρι της Δευτέρας. Οπως διαπιστώθηκε στη συνέχεια, το ιστιοφόρο είχε νοικιάσει από τον Ελληνα ιδιοκτήτη του ένας Ουκρανός με το πρόσχημα ότι θα κάνει κάποιο ταξίδι, ενώ άγνωστο παραμένει πόσα χρήματα πήραν οι διακινητές για τον καθένα από τους μετανάστες και πρόσφυγες που θα φυγάδευαν στην Ιταλία.

Η ΣΥΝΕΧΕΙΑ ΤΗΣ ΟΔΥΣΣΕΙΑΣ

Χθες οι 41 άνθρωποι, αφού φιλοξενήθηκαν για ένα βράδυ στο δημοτικό κτήριο “Πανόραμα” στην Κορώνη με μέριμνα του Δήμου Πύλου – Νέστορος, μεταφέρθηκαν το μεσημέρι με λεωφορείο του δήμου στη Διεύθυνση Αστυνομίας Μεσσηνίας, όπου ξεκίνησε η διαδικασία ελέγχου των εγγράφων τους. Οι περισσότεροι από αυτούς έχουν υπηρεσιακά σημειώματα προσωρινής διαμονής από άλλες Διευθύνσεις Αστυνομίας της χώρας και άλλοι έχουν καταθέσει αίτηση ασύλου, ενώ μόνο οι Σομαλοί φέρονται να είναι παράνομοι στην Ελλάδα και να μην έχουν χαρτιά.

Ωστόσο, το πρόβλημα που χθες είχε προκύψει ήταν και πάλι πού θα φιλοξενηθούν τη νύχτα οι άνθρωποι αυτοί, καθώς δεν ήταν δυνατή η μεταφορά τους σε ανοιχτές δομές φιλοξενίας. Σύμφωνα με πληροφορίες, υπήρχε ανοιχτή γραμμή επικοινωνίας μεταξύ της Διεύθυνσης Αστυνομίας Μεσσηνίας και του δημάρχου Καλαμάτας Παναγιώτη Νίκα για να βρεθεί ένα πιο κατάλληλο κατάλυμα από τα κρατητήρια της Διεύθυνσης. Αξίζει δε να σημειωθεί ότι για μια ακόμα φορά αρωγός στην οδύσσεια των μεταναστών και προσφύγων στάθηκε ο Ερυθρός Σταυρός Καλαμάτας.

eleftheriaonline.gr

Όλη η επικαιρότητα