Αρθρογραφία

Διακομματική ρουσφετολογία…

Οι παλιές πολιτικές πρακτικές εντός κοινοβουλίου, συνεχίζονται ακόμα, με … «βροχή» τροπολογιών για κάλυψη αιτημάτων εκλογικών περιφερειών και το γνωστό βόλεμα «ημετέρων» που αναμφιβόλως αποτελεί διαχρονική πολιτική συνήθεια!

Τι και αν βρισκόμαστε σε κρίση για την οποία ευθύνονται σε μεγάλο βαθμό οι ίδιοι; Τι και αν η τρόικα μας «τραβάει το αυτί» εκμεταλλευόμενη την «ευκαιρία» που της δίνουν τέτοιου είδους πρακτικές; Τι και αν η κοινή παραδοχή για τα λάθη και τις αστοχίες θέλει να μας οδηγήσει σε διαφορετικές αντιλήψεις και νοοτροπίες;

Πολλοί εκ των βουλευτών μας, ουδόλως κατανοούν ότι με τη στάση τους και τα «παράλογα» αιτήματά τους γίνονται οι ίδιοι, η αιτία, για να απαξιώνεται ακόμη περισσότερο το πολιτικό μας σύστημα στις συνειδήσεις των πολιτών…

Το προσφάτως συζητούμενο, νομοσχέδιο του υπουργείου Διοικητικής Μεταρρύθμισης ήταν το αποκορύφωμα των αιτούμενων εξαιρέσεων, μετακινήσεων, τοποθετήσεων, αποσπάσεων και ενισχύσεων, με δεκάδες υπογραφές βουλευτών, από όλα σχεδόν τα κόμματα, που κατέθεταν τριάντα (!) και πλέον τροπολογίες.

Και τι δεν ζήτησαν κάποιοι εθνοπατέρες: Ο Σπύρος Ταλιαδούρος (ΝΔ) απαίτησε να αρθούν ποινικές διώξεις κατά της διοίκησης υπό κατάργηση Οργανισμού! ενώ οι Βογιατζής, Κωνσταντινίδης, Κόνσολας και Γεωργαντάς (όλοι της ΝΔ) πρότειναν να επιτρέπεται η κατ’ εξαίρεση απόσπαση συγκεκριμένων υπαλλήλων σε γραφεία βουλευτών οι οποίοι εκλέγονται σε παραμεθόριες περιοχές.

Ο βουλευτής Αιτωλοακαρνανίας Π. Κουρουμπλής (ΣΥΡΙΖΑ) έκανε τοποθέτηση για να μην καταργηθεί η… Ακαδημία Ελευθερίας Μεσολογγίου και παραλλήλως τη διατήρηση του περιβόητου οργανισμού για την Κωπαΐδα ζήτησαν από το ίδιο κόμμα οι Ευ. Αποστόλου και Δ. Τσουκαλάς!

Την ενίσχυση του Ταμείου Επικουρικής Ασφάλισης υπαλλήλων της Πυροσβεστικής θέτουν σε μία από τις τροπολογίες οι Δ. Κυριαζής, Ηλ. Βλαχογιάννης και Θ. Νταβλούρος (όλοι της ΝΔ) ενώ ο Π. Κουκουλόπουλος (ΠΑΣΟΚ) υπεραμύνθηκε του Εθνικού Ινστιτούτου Εργασίας και Ανθρώπινου Δυναμικού.

Η Ασημίνα Σκόνδρα τέλος με ακόμη δώδεκα βουλευτές (ΝΔ) ζήτησε τη μαζική μετακίνηση των εργαζομένων του Ταμείου Εθνικής Οδοποιίας στο Υπουργείο Υποδομών και σε μια διακομματική παρέμβαση άλλων πέντε κοινοβουλευτικών διαφορετικών παρατάξεων αιτήθηκε η επίλυση της μεταφοράς προσωπικού κοινωφελών επιχειρήσεων ΟΤΑ που έχουν ήδη συγχωνευτεί.

Είναι φανερό ότι οι παραπάνω τροπολογίες, κάθε άλλο γίνονται στη βάση μιας συγκροτημένης πολιτικής και ενιαίας στρατηγικής. Αντιθέτως, κατακερματισμένες ως ξεχωριστές περιπτώσεις, είναι δείγμα προσωπικής πολιτικής συμπεριφοράς του εκάστοτε βουλευτή για να ικανοποιήσει ζητήματα της εκλογικής περιφέρειας ή του περιβάλλοντός του.

Έτσι όμως δεν προχωράμε μπροστά, αλλά οπισθοδρομούμε. Σε χρονικά περιθώρια μάλιστα που δεν επιτρέπουν τώρα πια τέτοιες κινήσεις. Το καταλαβαίνουμε όλοι, ας το καταλάβουν κάποια στιγμή και οι εκπρόσωποί μας στη βουλή…

 

Χρίστος Πλευριάς 

xr_plevrias@yahoo.gr

Όλη η επικαιρότητα