Ηλεία

Διακόσιες «πράσινες» στάσεις αποκτά μέσω ΕΣΠΑ ο Πύργος

staseis_leoforeia.jpg
Ακούστε το άρθρο

Διακόσιες σύγχρονες φωτιζόμενες στάσεις με φωτοβολταϊκά συστήματα, πρόκειται να αποκτήσει ο Δήμος Πύργου καθώς η πρόταση που είχε καταθέσει στο πλαίσιο του Επιχειρησιακού Προγράμματος «Περιβάλλον- Αειφόρος Ανάπτυξη» του EΠΠΕΡΑ που χρηματοδοτείται μέσω ΕΣΠΑ έχει ήδη ενταχθεί και το αμέσως επόμενο διάστημα αναμένεται η δημοπράτηση του έργου προϋπολογισμού 301.305 ευρώ.

Σύμφωνα με την τεχνική έκθεση, αναμένεται να εγκατασταθούν διακόσια αυτόνομα συστήματα φωτισμού στάσεων αστικών λεωφορείων, τα οποία θα τροφοδοτούνται αποκλειστικά από φωτοβολταική συστοιχία εγκατεστημένη στην οροφή της στάσης. «Η Τεχνική Υπηρεσία του Δήμου Πύργου, κατάφερε ακόμα μια μελέτη να ενταχθεί στο ΕΣΠΑ και εντός των ημερών αναμένεται να λάβουμε και την εντολή δημοπράτησης», επεσήμανε ο αντιδήμαρχος, Βασίλης Παναγόπουλος προσθέτοντας ότι οι πρότυπες αυτές στάσεις θα τοποθετηθούν στον Πύργο και τα δημοτικά διαμερίσματα, βελτιώνοντας την καθημερινότητα των δημοτών.

«Ο Δήμος Πύργου έχει θέσει ως στόχο να εκσυγχρονίσει τη λειτουργία των μέσων μαζικής μεταφοράς στην ευρύτερη περιοχή που κινούνται. Για το λόγο αυτό έχει πρόθεση να δημιουργήσει πρότυπες στάσεις, που θα είναι αναγνωρίσιμες από απόσταση και θα έχουν τα απαραίτητα διακριτικά των Μέσων Μαζικής Μεταφοράς που θα τις χρησιμοποιούν. Οι ενεργειακές ανάγκες της κάθε στάσης θα καλύπτονται από κατάλληλο φωτοβολταϊκό σύστημα που θα τροφοδοτεί με ενέργεια μπαταρίες, οι οποίες θα παρέχουν συνεχές ρεύμα που θα απαιτείται από την κάθε στάση. Το σύνολο των στάσεων, που θα αναπτυχθούν, ανέρχονται σε 200» συμπλήρωσε ο αντιδήμαρχος Πύργου.

Η λειτουργία του συστήματος

Όπως σημείωσε ο κ. Παναγόπουλος η λειτουργία του συστήματος αυτού θα είναι πολύ απλή και συγκεκριμένα κατά την διάρκεια της ημέρας η φωτοβολταϊκή συστοιχία θα μετατρέπει την ηλιακή ακτινοβολία σε ηλεκτρική ενέργεια η οποία μέσω του ελεγκτή φόρτισης συσσωρευτή θα φορτίζει τον συσσωρευτή. Κατά την διάρκεια της νύκτας ο συσσωρευτής μέσω της μονάδας ελέγχου φωτιστικού σώματος θα τροφοδοτεί το φωτιστικό σώμα με ηλεκτρική ενέργεια.

Σκοπός έργου

Σκοπός του έργου είναι η προμήθεια και εγκατάσταση του απαραίτητου εξοπλισμού ο οποίος θα συμβάλλει στην ανάπτυξη του δικτύου στάσεων αστικής συγκοινωνίας του Δήμου Πύργου. Οι στάσεις αυτές θα είναι εφοδιασμένες με αυτόνομα φωτιστικά σώματα τεχνολογίας LED, φωτοβολταϊκά panels, μπαταρίες, φορτιστές και όλο τον απαραίτητο εξοπλισμό Α.Π.Ε. καθώς και τον μεταλλικό ιστό (πλαίσιο) της στάσης.

ΠΗΓΗ ΓΙΑΚΟΥΜΕΛΟΥ

giakoumelou@gmail.com

Όλη η επικαιρότητα