Ηλεία

Διαμόρφωση εναλλακτικής οδού διαφυγής στην Αρχ. Ολυμπία, σε περίπτωση κινδύνου πυρκαγιάς

Αυτοψία νότια της ΔΟΑ, από τον Αντιπεριφερειάρχη Π.Ε Ηλείας Β. Γιαννόπουλο, τον Δήμαρχο Αρχ. Ολυμπίας Γ.Γεωργιόπουλο και την Διευθύντρια ΕΦΑ Ηλείας Ερ. Κόλια.
Ακούστε το άρθρο

Η εξασφάλιση μιας ακόμα εναλλακτικής διαδρομής διαφυγής από τον Αρχαιολογικό χώρο της Ολυμπίας, σε περίπτωση κινδύνου πυρκαγιάς, ήταν ο λόγος της αυτοψίας που πραγματοποιήθηκε από τον Αντιπεριφερειάρχη Π.Ε Ηλείας Βασίλη Γιαννόπουλο, τον Δήμαρχο Αρχαίας Ολυμπίας Γιώργο Γεωργιόπουλο και την Προϊσταμένη της Εφορείας Αρχαιοτήτων Ηλείας Δρ Ερωφίλη -Ίριδα Κόλια, σε περιοχή πλησίον του Αρχαίου Σταδίου.

Η πρωτοβουλία αυτή, έρχεται σε συνέχεια της σύσκεψης που πραγματοποιήθηκε προς δυο εβδομάδων στην Ολυμπία, παρουσία των Υπουργών Κλιματικής Κρίσης & Πολ. Προστασίας Χρήστου Στυλιανίδη και Πολιτισμού Λίνας Μενδώνη, του Υφυπουργού και του Γεν. Γραμματέα Πολ. Προστασίας Ευάγγελου Τουρνά και Βασίλη Παπαγεωργίου αντίστοιχα, μετά την επιτυχημένη άσκηση οργανωμένης προληπτικής απομάκρυνσης επισκεπτών από την Αρχαία Ολυμπία.

Στο «bypass» νότια της ΔΟΑ

Οι κ.κ Γιαννόπουλος και Γεωργιόπουλος και η κα Κόλια, συνοδευόμενοι από τους Αντιδημάρχους Αρχαίας Ολυμπίας Παναγιώτη Φλέσσα και Βασίλη Αρβανίτη, την Διευθύντρια Τεχνικών Έργων Π.Ε Ηλείας Νάνσυ Παναγιωτοπούλου, τον Ειδικό Σύμβουλο του Δημάρχου σε τεχνικά θέματα Χρήστο Γιαννόπουλο και τον Αρχαιολόγο Χρήστο Λιάγκουρα, επισκέφθηκαν τμήμα δημοτικού/αγροτικού δρόμου, νότια του Ιερού της Δήμητρας Χαμύνης, η ανακάλυψη του οποίου διέκοψε την κυκλοφορία των οχημάτων στο τμήμα της παλαιάς Ε.Ο Αρχαίας Ολυμπίας – Τριπόλεως, στο ύψος των εγκαταστάσεων της Διεθνούς Ολυμπιακής Ακαδημίας.

Ο δρόμος αυτός, γνωστός στην περιοχή και ως «bypass», λόγω του γεγονότος ότι βρίσκεται πολύ κοντά στον Αρχαιολογικό χώρο, επιτρέπει την γρήγορη πρόσβαση στην Περιμετρική Οδό της Ολυμπίας και έχει μικρό μήκος (σ.σ περίπου 1,2 χλμ), θα μπορούσε να αποτελέσει τον ιδανικό εναλλακτικό δρόμο διαφυγής, για την ασφαλή και γρήγορη απομάκρυνση επισκεπτών αλλά και κατοίκων, σε περίπτωση που δεν μπορεί να χρησιμοποιηθεί ο περιμετρικός δρόμος της Ακαδημίας.

Κατά την διάρκεια της αυτοψίας τονίστηκε ότι, το εν λόγω τμήμα της αγροτικής οδού, που ήδη χρησιμοποιείται από τον τοπικό πληθυσμό, με ήπιες παρεμβάσεις διάνοιξης – διαμόρφωσης, θα μπορούσε να αποκτήσει τις προδιαγραφές για την διέλευση και λεωφορείων, σε περίπτωση έκτακτης ανάγκης. Για να συμβεί αυτό, θα πρέπει να υπάρξει η συναίνεση ιδιοκτητών όμορων αγροτεμαχίων, για την παραχώρηση εδαφικής λωρίδας, ώστε να διασφαλιστεί το απαιτούμενο πλάτος της οδού.

Ο δήμος Αρχαίας Ολυμπίας ανέλαβε την υποχρέωση των διερευνητικών επαφών με τους ιδιοκτήτες, προκειμένου το συντομότερο δυνατό να ληφθεί η σύμφωνη γνώμη τους και μετά την απαραίτητη έγκριση και από τον Υπουργείο Πολιτισμού, καθώς το εν λόγω τμήμα ανήκει σε Ζώνη Προστασίας Α΄ (σ.σ βρίσκεται στο άμεσο περιβάλλον το Αρχαιολογικού χώρου) να ξεκινήσουν άμεσα οι εργασίες διαμόρφωσης του υφιστάμενου δρόμου από την Περιφέρεια Δυτικής Ελλάδας.

Όλη η επικαιρότητα