Ηλεία Πολιτική

Αυτές είναι οι προτάσεις των δήμων για την ανασυγκρότηση της Ηλείας

Λιγότερο από ένας μήνας έμεινε προκειμένου να εκπνεύσει η προθεσμία που είχε δώσει ο υφυπουργός παρά τω πρωθυπουργώ, αρμόδιος για θέματα φυσικής καταστροφής Χρήστος Τριαντόπουλος στους δημάρχους αλλά και στους υπόλοιπους φορείς της Ηλείας.
Ακούστε το άρθρο

Λιγότερο από ένας μήνας έμεινε προκειμένου να εκπνεύσει η προθεσμία που είχε δώσει ο υφυπουργός παρά τω πρωθυπουργώ, αρμόδιος για θέματα φυσικής καταστροφής Χρήστος Τριαντόπουλος στους δημάρχους αλλά και στους υπόλοιπους φορείς της Ηλείας προ-κειμένου να υποβάλλουν την λίστα προτεραιοτήτων για τα έργα που αναμένεται να γίνουν στο πλαίσιο του σχεδίου ανασυγκρότησης του νομού με επίκεντρο την Αρχαία Ολυμπία.

Η φάση της προτεραιοποίησης είναι το πρώτο από τα τρία βήματα που είχε εξαγγείλει ο Γενικός Διευθυντής της διαΝΕΟσις Διονύσης Νικολάου και κατά την διάρκεια της συνάντησης εργασίας που είχε πραγματοποιηθεί τον περασμένο Απρίλιο και αποτελεί το βασικό «όχημα» προκειμένου να περάσουμε στη συνέχεια στα δυο επόμενα βήματα που είναι αυτό της χρηματοδότησης και αυτό του μηχανισμού εφαρμογής.

Το σκεπτικό της εν λόγω ενέργειας είναι ότι τα αναφερόμενα στο σχέδιο της διαΝΕΟσις έργα και δράσεις σε βάθος δεκαετίας είναι και πολλά και απαραίτητα. Επειδή όμως οι πόροι είναι πάντοτε περιορισμένοι, επιβάλλεται μια ιεράρχηση ανά τριετία και αυτό κάλλιστα μπορεί να επιτευχθεί με πρωτοβουλία των Δήμων και εμπλεκόμενων φορέων.

Η εφ. «Πατρίς» μίλησε με τους δημάρχους της Ηλείας για τα έργα που σκοπεύουν να βάλουν οι ίδιοι σε προτεραιότητα έως τις 30 Ιουνίου αλλά και με τον κ. Νικολάου για την πορεία του σχεδίου και το τι μέλλει γενέσθαι από εδώ και πέρα.

Όσον αφορά τον Δήμο Αρχαίας Ολυμπίας, σύμφωνα με πληροφορίες της εφ. «Πατρίς», μέχρι τις 20 Ιουνίου αναμένεται να συνεδριάσει το Δημοτικό Συμβούλιο, ώστε να ιεραρχηθούν και να προτεραιοποιηθούν οι προτάσεις.

Γιώργος Γεωργιόπουλος Δήμαρχος Αρχαίας Ολυμπίας

Διονύσης Νικολάου, γενικός διευθυντής διαΝΕΟσις

Βρισκόμαστε στη φάση όπου οι δήμαρχοι θα πρέπει να υποβάλλουν τις προτάσεις τους για το ποια έργα κατά την κρίση τους έχουν προτεραιότητα. Πρόκειται για μια εσωτερική διαδικασία που πρέπει να την υλοποιήσουν οι δήμοι. Εμείς δεν μπορούμε να πάρουμε πρωτοβουλία, χωρίς να ξέρουμε τι θέλουν οι δήμοι. Ο κάθε δήμαρχος πρέπει να συνε-δριάσει με τους συμβούλους του και να καταθέσει τις προτάσεις στο υπουργείο και μετά να αξιολογη¬θούν. Στη συνέχεια πάμε να φτιά¬ξουμε το μικρό πρόγραμμα της τριετίας, ένα υποσύνολο δηλαδή. Οι πόροι είναι σε προχωρημένο στάδιο. Αποτελεί βασικό στοιχείο η συμμετοχή των δημάρχων. Από την άλλη είδα με χαρά την καινούργια ΟΧΕ. Θεωρώ ότι αποτελεί ένα εργαλείο εφαρμογής, είναι προς την σωστή κατεύθυνση και προβλέπει και την επιλογή έργων και τη χρηματοδότηση κ.α. Μάλιστα, απαντά και σε θέματα διαδημοτικά, όπου εκεί είναι η δυσκολία. Αυτό που έχει όμως σημασία είναι να προχωρήσουμε στα βήματα υλοποίησης, τα οποία είναι η συνεργασία μεταξύ των δημάρχων και η υποβολή των προτάσεων, που αποτελεί και το πρώτο βήμα της υλοποίησης, έτσι ώστε η κυβερνητική επιτροπή που έχει συσταθεί να πιάσει δουλειά και να αρχίσει την αξιολόγηση.

Παναγιώτης Αντωνακόπουλος, Δήμαρχος Πύργου «Υποδομή και δίκτυα αποχέτευσης στα μεγάλα θέματα του δήμου»

Όσον αφορά τη διαδικασία πρέπει να δούμε την ωριμότητα των προτάσεων, κυρίως από μελέτες, εγκρίσεις από εμπλεκόμενες υπηρεσίες (δασαρχείο, Εφ. Αρχαιοτή-των), τι απαλλοτριώσεις έχουν γίνει στις εκτάσεις που απαιτούνται για να γίνουν έργα.

Πρέπει να δούμε και ποιοι δια-σφαλισμένοι πόροι υπάρχουν για να προχωρήσουμε στην υλοποίηση των έργων. Δε φτάνει μόνο η αισιοδοξία ότι θα ενταχθούν σε προγράμματα. Αυτό ακούγεται τριάντα χρόνια στη χώρα, αλλά όλα τα έργα έχουν μείνει πίσω. Επίσης, με ποιο σύστημα στήριξης θα γίνουν όλα αυτά. Με ένα δημόσιο σύστημα που έχει τρομερές ελλείψεις και ένα θεσμικό πλαίσιο κωλυσιεργίας με κακές πρακτικές; Για να προσχωρήσει το σχέδιο χρειάζεται να αλλάξουμε το γενικό πλαίσιο στη χώρα. Πρέπει να αλλάξει το κεντρικό κράτος τον τρόπο κατασκευής των έργων, να μπει κριτήριο αποτελεσματικότητας και διαφάνειας στη διοίκηση και στην αξιολόγηση από τη μια πλευρά και από την άλλη στον ιδιωτικό τομέα συνέπεια και να γίνει πιο σφιχτό το πλαίσιο.

Το πρώτο βασικό μεγάλο έργο που θέλει ο Δήμος Πύργου στην ν περιοχή είναι ο δρόμος Πάτρα- Πύργος- Καλαμάτα. Μετά είναι το λιμάνι στο Κατάκολο που θέλει περαιτέρω έργα. Ήδη εκπονούνται μελέτες στα πλαίσια του «Φιλόδημος». Διότι τα βάθη είναι σωστά αλλά θέλουμε να κάνουμε επεκτάσεις στους μόλους. Επίσης, στα ζητήματα των υποδομών είναι το Πανεπιστήμιο, μια σχολή που να συνδέεται με τη χώρα και με τον τόπο. Πρέπει να πάρουμε φυσικό αέριο στην περιοχή για να έχουμε ισοδύναμη ανάπτυξη. Στον Δήμο Πύργου ένα τεράστιο έργο πρέπει να είναι η αποχετευση. Ένα ακόμα έργο είναι η αγροτική οδοποιία. Αυτά είναι τα μεγάλα θέματα που έχουμε σε προτεραιότητα. Στον πολιτισμό επίσης ζητάμε στήριξη για αυτό που γίνεται στην Αρχαία Φειά, που έχει να κάνει με την ενίσχυση της πολιτιστικής μας ταυτότητας στην περιοχή.

Γιάννης Λυμπέρης, Δήμαρχος Ήλιδας

«Η αναπτυξιακή μας γραμμή είναι το τρίπτυχο Πηνεία Φράγμα-Ήλιδα- Αμαλιάδα θάλασσα»

Χαιρετήσαμε όλοι οι δήμαρχοι την πρωτοβουλία που είχε η δια-ΝΕΟσις, χαράζοντας ένα στρατηγικό σχέδιο για την ανάπτυξη του νομού Ηλείας. Κουβεντιάζουμε πολλά χρόνια, δεκαετίες, για αυτή την ανάπτυξη. Οπισθοδρόμηση βλέπουμε. Μια ανάπτυξη η οποία μας κατατάσσει στις τελευταίες θέ- Γιώργος Γεωργιόπουλος Δήμαρχος Αρχαίας Ολυμπίας σεις των νομών της χώρας. Μιας περιφέρειας που επίσης βρίσκε-ται στις τελευταίες θέσεις των ευ¬ρωπαϊκών περιφερειών. Άρα λοιπόν, με αυτό αφετηρία δεν θα πρέπει να κρατάμε μεγάλα καλά-θια.

Ο προϋπολογισμός του 1,5 δις ευρώ που βγήκε μέσα στα πλαίσια κατανομής των προγραμμάτων που έχουμε για τη χώρα δεν είναι υπερβολικός, όμως εμείς πρέπει και σωστά λέγεται να έχουμε μια κατανομή αυτών των πόρων, ανεξαρτήτως του πως θα πάει ο στρατηγικός σχεδιασμός, ανεξαρτήτως του τι επιτυχία θα έχουμε, πρέπει να υπάρχει ένας σχεδιασμός. Εμείς στον Δήμο Ήλιδας έχουμε χαράξει την αναπτυξιακή γραμμή. Είναι το τρίπτυχο Πηνεία Φράγμα-Ήλιδα- Αμαλιάδα θάλασσα. Αυτό είναι το τρίπτυχο ανάπτυξής μας. Εκεί έχουν γίνει όλα τα βιώματά μας με διάφορα έργα.

Η ολοκλήρωση κάποιων από αυτών των έργων σε σχέση με τις υποδομές είναι ένα σημείο που έχουμε δώσει προτεραιότητα. Παραδείγματος χάρη, από ένα που επικαιροποιείται τώρα ως μελέτη είναι ο παραλιακός δρόμος. Είναι κάτι το οποίο υπάρχει, φαίνεται στους πολίτες του Δήμου Ήλιδας αλλά και του νομού και των επισκεπτών, που είναι ο δρόμος Κουρούτα- Παλούκι. Αυτός είναι ο παραλιακός δρόμος που λέμε εμείς, στα πλαίσια ενός σχεδιασμού που έλεγε

ότι αυτός ο δρόμος πρέπει να ενώσει τα δύο λιμάνια Κατάκολο- Κυλλήνη, διότι είναι ο κατεξοχήν δρόμος υποδομής που θα διευκολύνει την τουριστική κίνηση. Σήμερα, ο τουρισμός δεν είναι ο κλασσικός τουρισμός αεροπλάνο, πήγα- ήρθα, κλείστηκα κάπου. Πρέπει να βγάλεις τον τουρίστα έξω με το ποδήλατό του, με τζόκιν, με βάδισμα. Όλη η ακτή και των δύο κόλπων θα μπορούν να βάλουν τους τουρίστες σε μια διαδικασία που θα επισκέπτονται όποια ακτή θέλουν. Άρα εγώ αναφέρω ως παράδειγμα αυτόν τον παραλιακό δρόμο.

Ύστερα, εκείνο πια που τώρα είναι κατεύθυνση στην Ελλάδα, είναι η ψηφιακή διακυβέρνηση και η οργάνωσή μας σε αυτά τα επίπεδα, που δειλά-δειλά έχει ξεκινήσει και των υπηρεσιών, αλλά και όλων των εκδηλώσεων και δράσεων που έχουμε να κάνουμε. Όλες οι πολιτιστικές δράσεις πρέπει να περάσουν σε ένα πρόγραμμα το οποίο θα έχει βάλει σε τάξη όλα αυτά που εμείς οι άνθρωποι δεν μπορούμε να βάλουμε. Με μια εξαρχής και δια παντός συνεννόηση. Προφανώς, με τις πολιτικές εξελίξεις που υπάρχουν με το καινούργιο κυβερνητικό σχήμα αλλά και με τις δικές μας εκλογές που ακολουθούν, αυτά θα πρέπει να αρχίσουν να μορφοποιούνται πια και να μπαίνουμε επί του πεδίου για να γίνουν πράξη.

Γιάννης Λέντζας, Δήμαρχος Ανδραβίδας-Κυλλήνης

«Οι βασικές μας προτάσεις κινούνται στους τομείς των υπο-δομών και του τουρισμού»

«Έχουμε συγκεκριμένες προτάσεις και πάνω σε αυτές έχουμε συζητήσει με τη διαΝΕΟσις. Μάλιστα πρόκειται να πραγματοποιήσουμε και μια συνάντηση όλοι μαζί για να δούμε το κοστολόγιο και από εκεί και πέρα να δούμε τι μπορούμε πως μπορούμε να προχωρήσουμε βήμα – βήμα. Οι βασικές μας προτάσεις κινούν-ται στους τομείς των υποδομών, του τουρισμού και της αγροτικής οδοποιίας, ενώ ανάμεσα στις πε-ριοχές που περιλαμβάνουν οι προτάσεις μας είναι το λιμάνι της Κυλλήνης, το Κοτύχι.

Ανδρέας Μαρίνος, Δήμαρχος Πηνειού

«Οι προτάσεις μας στοχεύουν στην πολυεπίπεδη ανάπτυξη του Δήμου»

Η μελέτη για την ανασυγκρότηση της Ηλείας που εκπονήθηκε από την διαΝΕΟσις χαράσσει ένα στρατηγικό σχέδιο για την ανάπτυξη του νομού μας. Είναι κίνητρο και για εμάς τους αυτοδιοικητικούς να διεκδικήσουμε υποδομές που απουσιάζουν, να αναλάβουμε πρωτοβουλίες με δράσεις που στηρίζουν την οικονομία και αποδίδουν υπεραξίες στον τόπο μας.

Ο Δήμος Πηνειού πέρα από το απαράμιλλο φυσικό του κάλος με τις υπάρχουσες τουριστικές υπο-δομές, διαθέτει Θρησκευτικά μνημεία με ιδιαίτερη αξία που θα συνδεθούν οδικώς, όπως η Παναγία Καθολική στη Γαστούνη και η Ιερά Μονή Παναγίας Ελε-ούσης στη Λυγιά, ενώ η Ιστορία έχει κληροδοτήσει την έδρα του Δήμου μας την Γαστούνη, με το όνομα Γεώργιος Σισίνης που είναι συνδεδεμένο με την Επανάσταση του 1821. Δημιουργούμε τη βάση για νέα τουριστικά προϊόντα, και με κατάλληλο σχεδιασμό θα παρέχουμε περισσότερες ευκαιρίες στον επισκέπτη για νέες εμπειρίες, όπως θρησκευτικό τουρισμό, αγροτουρισμό, αθλητικό τουρισμό, φυσιολατρικό και όχι μόνο.

Παράλληλα ο Δήμος Πηνειού συμμετέχει στο Εταιρικό Σύμφωνο Συνεργασίας βασική επι-δίωξη του οποίου είναι να καταρτιστεί ένα εξειδικευμένο Σχέδιο Δράσης, που θα αξιοποιήσει πόρους από το νέο ΕΣΠΑ για τη βιώσιμη και μακροπρόθεσμη αξιοποίηση του παραλιακού μετώπου της βόρειας Ηλείας και της Δυτικής Αχαΐας. Στον Δήμο μας ολοκληρώθηκαν ή είναι σε εξέλιξη μεγάλα έργα όπως η ενεργειακή αναβάθμιση του οδοφωτισμού, το διυλιστήριο στη Γαστούνη, η λειτουργία του Βιολογικού, η αγροτική οδοποιία αλλά και εκδηλώσεις ενίσχυσης -ανάδειξης της πολιτιστικής μας ταυτότητας όπως πρόσφατα τα Ανθεστήρια. Οι προτάσεις μας στοχεύουν στην πολυεπίπεδη ανάπτυξη του Δήμου Πηνειού.

Διονύσης Μπαλιούκος, Δήμαρχος Ανδρίτσαινας- Κρεστένων

«Οδικά έργα, αρχαιολογικοί χώροι και περιβάλλον στις προτάσεις μας»

Η πρόταση του Δήμου μας σε σχέση με την εργασία της «δια- ΝΕΟσις» είναι υπό διαμόρφωση από τις υπηρεσίες μας και τους παραγωγικούς φορείς της περιοχής μας. Θα περιλαμβάνει προτάσεις – απαιτήσεις μας από την Πολιτεία μας που διευκολύνονται και τεκμηριώνονται από την εργασία της «διαΝΕΟσις». Οδικά έργα: -Η ολοκλήρωση της ΟΛΥΜΠΙΑΣ ΟΔΟΥ, από ΠΥΡΓΟ – ΚΑΛΟ ΝΕΡΟ – ΤΣΑΚΩΝΑ. -Σύνδεση Επικούριου Απόλλωνα με την Ανδρίτσαινα – Αρχαία Ολυμπία – Μεγαλόπολη. -Η οδική σύνδεση της περιοχής ΚΑΪΑΦΑ με την Αρχαία Ολυμπία. Αρχαιολογικοί χώροι: -Συνέχιση με ικανό προϋπολογισμό των έργων αναστήλωσης του Ναού Επικούριου Απόλλωνα. -Η ενίσχυση των αρχαιολογικών ερευνών και των απαραίτητων συνοδών στην περιοχή της Αρχαίας Σαμίας στο ΚΑΤΩ ΣΑΜΙΚΟ όπου πιθανολογείται ότι έρχεται στο φως ο Ναός του Ποσειδώνα.

Περιβάλλον: -Απορρύπανση του Αλφειού ποταμού με την κατασκευή – εκσυγχρονισμό συστημάτων επεξεργασίας λυμάτων των παραποτάμιων οικισμών που απορρέουν στον ποταμό. -Απορρύπανση των υδάτων που διοχετεύονται στον Κυπαρισσιακό Κόλπο μέσω του αντλιοστασίου της π. Λίμνης Αγουλινίτσας και είναι επιβαρυμένα με φυτοφάρμακα, λιπάσματα κλπ. -Ολοκλήρωση των εγκαταστάσεων Διαχείρισης Απορριμμάτων (ΚΔΑΥ) και την συμπλήρωσή τους με εγκαταστάσεις διαχείρισης αγροτικών, κτηνοτροφικών και βιομηχανικών αποβλήτων. Ποιότητα ζωής κατοίκων: -Αισθητική αναβάθμιση περιοχών ιδιαίτερης ομορφιάς (Αλφειός, παραποτάμιοι, παραλία, καταρράκτες, δάση κλπ) -Δημιουργία ποδηλατοδρόμων, μονοπατιών, θέσεων θέασης, παρατηρητήρια κοκ. -Έργα ύδρευσης οικισμών που απειλούνται από λειψυδρία λόγω κλιματικής αλλαγής και την πτώση του υδροφόρου ορίζοντα, φράγματα για την ενίσχυση του υπόγειου υδροφόρου ορίζοντα. Εκτιμούμαι ότι σε λίγες ημέρες η πρότασή μας θα έχει ολοκληρωθεί.

Κωνσταντίνος Αλεξανδρόπουλος, δήμαρχος Ζαχάρως

«Στον σωστό δρόμο η μελέτη της διαΝΕΟσις, αλλά χρειάζονται περισσότερα για την ανάπτυξη της Ηλείας»

Ο δήμαρχος Ζαχάρως Κωνσταντίνος Αλεξανδρόπουλος ήταν ο μοναδικός αυτοδιοικητικός που ανέφερε στον πρώην πρωθυπουργό (και βασικό διεκδικητή της νίκης στις επερχόμενες βουλευτικές εκλογές της 25ης Ιουνίου) Κυριάκο Μητσοτάκη, κατά την πρόσφατη επίσκεψή του στην Ηλεία, πριν τις εκλογές της 21ης Μαΐου, τις μεγάλες ανάγκες που υπάρχουν τόσο στον δήμο του, όσο και σε όλη την Ηλεία, για νέες υποδομές που θα φέρουν την πολυπόθητη ανάπτυξη.

Χαρακτηριστικά ο κ. Αλεξανδρόπουλος είχε τονίσει στον Κυριάκο Μητσοτάκη, σε μία συνομιλία που την άκουσαν αρκετοί από τους παρευρισκόμενους και συμφώνησαν με τον δήμαρχο Ζαχάρως, «καλά τα είπατε για τα πανεπιστημιακά τμήματα στον Πύργο, τη νέα εθνική οδό και την ανάγκη ενίσχυσης του τομέα υγείας στον νομό, πρέπει όμως να κάνετε κάτι και για την οικονομική και τουριστική ανάπτυξη στον νομό και τον δήμο Ζαχάρως. Η απάντηση του πρωθυπουργού ήταν άμεση «έχεις δίκιο δήμαρχε θα διορθώσουμε κάποια ατοπή¬ματα του παρελθόντος και ο δήμος Ζαχάρως θα απογειωθεί». Ακολούθως για την μελέτη της διαΝΕΟσις ο κύριος Αλεξανδρόπουλος τονίζει χαρακτηριστικά:

«Στη μελέτη της διαΝΕΟσις γίνεται κυρίως μία εκτεταμένη άθροιση των διαφόρων προτάσεων που έχουν κατατεθεί τα τελευταία 30 χρόνια. Δεν κάνει συγκεκριμένες προτάσεις προς υλοποίηση. Για να αξιοποιηθεί η Αρχ. Ολυμπία και να γίνει ατμομηχανή της ανάπτυξης, η πρότασή μας είναι, να δημιουργηθεί ένας δρόμος πρόσβασης προς τη θάλασσα του Ιονίου, για να δοθεί δυνατότητα αξιοποίησης των παραλιακών εκτάσεων προς όφελος της Αρχ. Ολυμπίας.Όλα αυτά θα βοηθήσουν για την ανάδειξη της παγκοσμίως κορυφαίας πολιτι-στικής και αθλητικής αξία της. Αυτά τα έργα πρέπει να γίνουν προς όφελος και όλης της Ηλείας. Με αυτόν τον τρόπο θα ανασάνει, με την ανάπτυξη της τουριστικής βιομηχανίας, οικονομικά και δημογραφικά ο Νομός μας».

ΟΙ ΠΡΟΤΑΣΕΙΣ

Και συμπληρώνοντας τη δήλωσή του ο δήμαρχος Ζαχάρως Κωνσταντίνος Αλεξανδρόπουλος τόνισε: «Κατ’ αρχήν σε μεγάλο βαθμό μας βρίσκουν σύμφωνους οι προ-τάσεις που είχαν συμπεριληφθεί στο ΣΧΕΔΙΟ ΝΟΜΟΥ του Υπουργείου Περιβάλλοντος και Ενέργειας. Διατάξεις για την απλοποίηση της περιβαλλοντικής αδειοδότησης, των περιβαλλοντικών επιθεωρήσεων και την προστασία του περιβάλλοντος, επείγουσες δασικές, χωροταξικές και πολεοδομικές διατάξεις, θέσπιση πλαισίου για την ανάπτυξη των Υπεράκτιων Αιολικών Πάρκων, αντιμετώπιση της ενεργειακής κρίσης και ζητήματα κυκλικής οικονομίας».

Όλη η επικαιρότητα