Ηλεία

Διάπλατος ο δρόμος για τους κλωβούς απελευθέρωσης φασιανών – Εγκρίθηκε η μελέτη από την Αποκεντρωμένη

Ακούστε το άρθρο

Άνοιξε διάπλατα ο δρόμος για την οργανωμένη και ομαδική απελευθέρωση κυνηγετικών φασιανών στη νότια Ηλεία, καθώς πριν από λίγες ημέρες εγκρίθηκε από τη Διεύθυνση Συντονισμού & Επιθεώρησης Δασών της Αποκεντρωμένης Διοίκησης η μελέτη που είχε κατατεθεί με πρωτοβουλία πέντε κυνηγετικών συλλόγων της Ηλείας (Πύργου, Ολυμπίας, Κρεστένων, Ζαχάρως, Ανδρίτσαινας).

Σύμφωνα με την απόφαση, εγκρίνεται η απελευθέρωση 1050 κυνηγετικών φασιανών (Phasianus Coichicus), ηλικίας άνω των τριών μηνών. Ο αριθμός των διαμορφώνεται -σύμφωνα με τους διατιθέμενους κλωβούς- σε 700 φασιανούς προς απελευθέρωση στο Δασαρχείο Ολυμπίας και 250 στο Δασαρχείο Πύργου. Στην παραλιακή ζώνη από τον Πύργο έως και το Σαμικό θα εγκατασταθούν τουλάχιστον τρεις κλωβοί. Η απελευθέρωση θα γίνει σταδιακά σε δύο ή τρεις φάσεις, με τον αριθμό πτηνών που κάθε φορά επιτρέπει ο κλωβός, με κριτήριο την καλύτερη προσαρμογή.

Ήδη οι κυνηγετικοί σύλλογοι είναι σε επαφή με την Γ’ Κυνηγετική Ομοσπονδία Πελοποννήσου (Γ’ ΚΟΠ) για να προχωρήσει η συνεργασία και να εγκατασταθούν άμεσα οι κλωβοί και να υλοποιηθεί το πρωτοπόρο εγχείρημα πριν από την έναρξη της κυνηγετικής περιόδου.

«Είναι μια συλλογική προσπάθεια που θα φέρει αποτελέσματα σε βάθος χρόνου, διότι βλέπουμε ότι μέχρι τώρα οι μεμονωμένες απελευθερώσεις δεν είχαν τα αναμενόμενα αποτελέσματα. Με την ομαδική πρωτοβουλία, όχι μόνο θα έχουμε θετικά αποτελέσματα στον εμπλουτισμό του θηράματος, αλλά θα μπορούν και οι κυνηγοί να εκπαιδεύουν τους κυνηγετικούς σκύλους», δήλωσε στην εφ. «Πατρίς» ο πρόεδρος του Κυνηγετικού Συλλόγου Ζαχάρως, Χρ.Πλιάγκος, προσθέτοντας ότι είναι μια προσπάθεια που είχε ξεκινήσει από την περίοδο της προεδρία του αείμνηστου προέδρου της Γ΄ΚΟΠ, Κώστα Μαρκόπουλου.

Ο πρόεδρος του Κυνηγετικού Συλλόγου Πύργου, Άλκης Κωνσταντόπουλος, δήλωσε πως πλέον δεν υπάρχει κανένα εμπόδιο για την υλοποίηση του εγχειρήματος. «Είμαστε ικανοποιημένοι από την έγκριση της μελέτης. Θεωρούμε ότι με τη συλλογική προσπάθεια θα έχουμε πολύ καλύτερα αποτελέσματα στον εμπλουτισμό των θηραμάτων», επισήμανε ο κ. Κωνσταντόπουλος.

Ο πρόεδρος του Κυνηγετικού Συλλόγου Αρχαίας Ολυμπίας, Γιάννης Αρέστης ανέφερε στην εφ. «Πατρίς» πως η ομαδική απελευθέρωση στα κατάλληλα σημεία, με τη συνεργασία των δασαρχείων, θα συμβάλει στον εμπλουτισμό των θηραμάτων και θα ωφελήσει την κυνηγετική κοινότητα.

Ο πρόεδρος του Κυνηγετικού Συλλόγου Κρεστένων, Παναγιώτης Βασιλόπουλος, είπε στην εφ. «Πατρίς» ότι η ομαδική απελευθέρωση στους σωστούς χώρους όπου θα είναι οι κλωβοί, θα επιφέρει αποτελεσματικό εμπλουτισμό των θηραμάτων, ενώ δεν αποκλείεται να δημιουργηθούν και επιπλέον θέσεις εργασίας.

Ο πρόεδρος του Κυνηγετικού Συλλόγου Ανδρίτσαινας, Σπύρος Αναστασόπουλος, υπογράμμισε τη σπουδαιότητα του εγχειρήματος, επισημαίνοντας ότι η ομαδική προσπάθεια πάντα αποδίδει και ότι εχθρός είναι μόνο η αδράνεια.

Όλη η επικαιρότητα