Οικονομία

Διαψεύδεται το σχέδιο για 30% «κούρεμα» καταθέσεων άνω των 8000 Ευρώ

diapseydetai_to_shedio_gia_30_koyrema_katatheseon_ano_ton_8000_eyro.jpg

Διέψευσε αργά το βράδυ της Παρασκευής η πρόεδρος των ελληνικών τραπεζών δημοσίευμα των Financial Times σύμφωνα με το οποίο υπάρχει εκτακτο σχέδιο ανάγκης για «κούρεμα» καταθέσεων κατά τουλάχιστον 30% για καταθέσεις άνω των 8.000 ευρώ.

Στo δημοσίευμά τους πάντως, οι FT αναφέρουν ότι οι φόβοι της οικονομικής κατάρρευσης, οι τράπεζες προετοιμάζουν το σχέδιο για πιθανό «bail – in». Το δημοσίευμα επικαλείται επιχειρηματίες και τραπεζίτες οι οποίοι έχουν άριστη γνώση της ελληνικής κατάστασης.

«Αυτό δεν είναι κάτι που θα συμβεί άμεσα», αναφέρει πηγή, η οποία τονίζει παράλληλα ότι το κούρεμα θα πραγματοποιηθεί στο πλαίσιο μιας αναδιάρθρωσης του τραπεζικού συστήματος που θα συμφωνούνταν με το Διεθνές Νομισματικό Ταμείο, την Ευρωπαϊκή Κεντρική Τράπεζα και τη Ευρωπαϊκή Επιτροπή, όπως αναφέρει το δημοσίευμα.

Στο δημοσίευμα αναφέρεται ακόμα πως οι ελληνικές τράπεζες είναι κλειστές από την Δευτέρα και ότι οι καταθέτες μπορούν να τραβούν από τα ΑΤΜ έως 60 ευρώ την ημέρα, ενώ το σχέδιο, σημειώνουν οι FT, θα προσμοιάζει με αυτό που εφαρμόστηκε στην Κύπρο για καταθέσεις άνω των 100.0000 Ευρώ.

Μάλιστα επικαλείται έλληνες τραπεζίτες, οι οποίοι δήλωσαν πως τα χρήματα που υπάρχουν στα ΑΤΜ φτάνουν μέχρι τα μέσα της επόμενης εβδομάδας.

www.kathimerini.gr

Όλη η επικαιρότητα