Ηλεία

Διαρκής και δύσκολη η μάχη κατά των ναρκωτικών

Αυξήθηκε η χρήση κάνναβης στα σχολεία σύμφωνα με τον ΟΚΑΝΑ – Οφείλουμε να ενισχύσουμε το σπουδαίο έργο των φορέων, δήλωσε ο βοηθός περ/ρχη Υγείας, Αντ. Χαροκόπος

Διαρκής και δύσκολη είναι η μάχη της πολιτείας με τα ναρκωτικά, καθώς για την παροχή των αναγκαίων αποτελεσματικών υπηρεσιών απαιτούνται πόροι για τον εξοπλισμό και το προσωπικό.

Σύμφωνα με τα επίσημα στοιχεία από την έκθεση του ΟΚΑΝΑ, τουλάχιστον 4.283 άτομα με προβλήματα από τη χρήση ουσιών εισήλθαν στα εξειδικευμένα προγράμματα θεραπείας της χώρας το 2017, αριθμός οριακά μειωμένος σε σύγκριση με το 2016. Τα οπιοειδή (κυρίως ηρωίνη) εξακολουθούν να αποτελούν τη συχνότερα αναφερόμενη «κύρια» ουσία χρήσης στα άτομα που εισέρχονται στην θεραπεία στην Ελλάδα (61% το 2017), ωστόσο αυξάνονται οι είσοδοι για προβλήματα από τη χρήση κάνναβης (περίπου 1.150 αιτήματα θεραπείας το 2017) και κοκαΐνης ή άλλων διεγερτικών (περίπου 400 αιτήματα το 2017). Το ανησυχητικό εύρημα είναι η αυξητική τάση της κάνναβης στον σχολικό πληθυσμό, κυρίως ηλικίας 16 ετών.

Το 2017 λειτουργούσαν στην Ελλάδα συνολικά 113 δομές θεραπείας και 44 συμβουλευτικά κέντρα. Ένα εξ αυτών λειτουργεί στον Πύργο, το οποίο το περασμένο έτος εξυπηρέτησε 73 άτομα, ενώ στην αναμονή ήταν άλλα 65, δείγμα της ανάγκης ενίσχυσής του για να μπορεί να αντεπεξέλθει.

Ο βοηθός Περιφερειάρχη Υγείας, Αντώνης Χαροκόπος τόνισε ότι απαιτείται ένα επιστημονικά τεκμηριωμένο σχέδιο δράσης, ώστε η αυτοδιοίκηση σε συνεργασία με τους φορείς κατά των εξαρτήσεων, να  διαμορφώσει σύγχρονα κοινωνικά προγράμματα και πολιτικές προσαρμοσμένες στην προάσπιση της δημόσιας υγείας, στη στήριξη και υπεράσπιση των δικαιωμάτων των χρηστών.

«Χρειάζονται καταρτισμένοι επαγγελματίες με συνεχή επιμόρφωση στις αναδυόμενες συνθήκες της ουσιοεξάρτησης, ενώ ο ρόλος της εκπαίδευσης κρίνεται ουσιώδης, με
την καλλιέργεια κοινωνικών δεξιοτήτων που θα λειτουργούν ως προστατευτικοί
παράγοντες. Ακόμα, η αλλαγή νοοτροπίας μας προς μια επιεικέστερη αντιμετώπιση, πιο ανθρωπιστική στάση απέναντι σε αυτά τα άτομα είναι αναγκαία. Την αρχή την κάνουμε αποβάλλοντας τη ρατσιστική συμπεριφορά και το στίγμα της εξάρτησης και έπειτα οδηγούμαστε στην κοινωνική συμμετοχή και υποστήριξη μέσω της ευαισθητοποίησης. Όπως κάθε άνθρωπος, έτσι και τα εξαρτημένα άτομα έχουν το δικαίωμα στην αξιοπρεπή διαβίωση και στην προνοιακή μέριμνα.   Οι φορείς και οι δομές κατά των εξαρτησιογόνων ουσιών παράγουν αξιοσημείωτο έργο με μειωμένα κονδύλια και ελάχιστους πόρους και χρειάζονται ενίσχυση», δήλωσε.

Όλη η επικαιρότητα