WEB tv Ηλεία

«Διάσωση και απεγκλωβισμός τραυματία σε ανατροπή τρακτέρ…» – Εντυπωσιακά στιγμιότυπα από την άσκηση της Π.Υ. Αμαλιάδας

Οι ασκήσεις των Πυροσβεστικών Υπηρεσιών της Ηλείας στόχο έχουν να εκπαιδεύσουν τους πυροσβέστες προκειμένου να μπορούν να ανταποκρίνονται σε δύσκολα περιστατικά σε όσο το δυνατόν μικρότερο χρόνο και με ασφάλεια για τους τραυματίες.
Ακούστε το άρθρο

Η προετοιμασία και η πρόληψη αποτελούν δυο βασικά «συστατικά» που βοηθούν να αποφεύγεται οποιαδήποτε μορφή κινδύνου. Οι μνήμες του παρελθόντος είναι για πολλούς βαθιά χαραγμένες και δεν ξεχνιούνται. Τα προηγούμενα χρόνια η Ηλεία έγινε μάρτυρας «μαύρων» στιγμών, στιγμών που σε καμία περίπτωση δε θα ήθελε να συμβούν ξανά.

Οι ασκήσεις των Πυροσβεστικών Υπηρεσιών της Ηλείας στόχο έχουν να εκπαιδεύσουν τους πυροσβέστες προκειμένου να μπορούν να ανταποκρίνονται σε δύσκολα περιστατικά σε όσο το δυνατόν μικρότερο χρόνο και με ασφάλεια για τους τραυματίες.

Τέτοια περίπτωση άσκησης ήταν και αυτή που πραγματοποίησε χθες το πρωί κλιμάκιο της Πυροσβεστικής Υπηρεσίας Αμαλιάδας, δίπλα από το οδικό δίκτυο Αμαλιάδας-Πηνείας, στο ύψος της διασταύρωσης με την Οινόη. Το σενάριο αναπτύχθηκε σε οργωμένη γεωργική έκταση και αφορούσε την ανατροπή γεωργικού ανελκυστήρα και τον απεγκλωβισμό ενός βαριά τραυματισμένου ανθρώπου εντός του χωραφιού του.

Η επιχείρηση στέφθηκε με επιτυχία, με την άσκηση να πραγματοποιούν στελέχη της υπηρεσίας της Αμαλιάδας με επικεφαλή το διοικητή Κώστα Χριπάτσιο, σε συνεργασία με κλιμάκιο του παραρτήματος του Ερυθρού Σταυρού στην Αμαλιάδα.

Το σενάριο

Η απώλεια ελέγχου του αγροτικού μηχανήματος και η ανατροπή του εγκλώβισαν τον οδηγό του, με διερχόμενους πολίτες να ενημερώνουν την Πυροσβεστική Υπηρεσία και δυο επανδρωμένα οχήματα να σπεύδουν στο σημείο μαζί με μέλη του Ερυθρού Σταυρού.

Ξεκίνησε η διαδικασία του απεγκλωβισμού που επετεύχθη με μεγάλη προσοχή και το βαριά τραυματισμένο άτομο αφού σταθεροποιήθηκε, μεταφέρθηκε στο Νοσοκομείο.

«Στόχος η σταθεροποίηση του γεωργικού ελκυστήρα»

Για την επιτυχία της άσκησης μίλησε ο Διοικητής της Πυροσβεστικής Υπηρεσίας Αμαλιάδας, Αντιπύραρχος Κωνσταντίνος Χριπάτσιος, ο οποίος αρχικά εστίασε στις λεπτομέρειες του σεναρίου και εν συνεχεία επεσήμανε πως τέτοια συμβάντα συμβαίνουν κυρίως σε αγροτικές περιοχές και με τρακτέρ δεντροκομικά που δεν έχουν καμπίνα, με τις περισσότερες των περιπτώσεων να είναι θανατηφόρα.

Στόχος της άσκησης, όπως ανέφερε, είναι να διδάξουν τον τρόπο σταθεροποίησης του γεωργικού ελκυστήρα ώστε να γίνει σωστά ο απεγκλωβισμός. Ευχαρίστησε τον Ελληνικό Ερυθρό Σταυρό για τη συνεργασία, καθώς και για την εκπαίδευση μια ημέρα νωρίτερα στην ακινητοποίηση του ατόμου και στον τρόπο με τον οποίο θα γίνει η ανάσυρση.

Παράλληλα, σημείωσε πως ο απεγκλωβισμός έγινε σύμφωνα με το σενάριο και χωρίς απρόοπτα και ευχήθηκε το φετινό καλοκαίρι να κυλήσει ομαλά. Εστίασε στις απαγορεύσεις που ισχύουν κατά τη διάρκεια της αντιπυρικής περιόδου, ενώ στο θέμα των απεγκλωβισμών συμπλήρωσε πως δεν είναι όλες οι περιπτώσεις ίδιες μιας και το περιβάλλον κάθε φορά μπορεί να αλλάζει. Κλείνοντας, ανέφερε πως πρώτο μέλημα είναι πάντα η σταθεροποίηση του ελκυστήρα για την ασφάλεια των διασωστών και εν συνεχεία η διάσωση του τραυματία.

Όλη η επικαιρότητα