Viral Επιστήμη

Διάστημα: Η Ελλάδα χιονισμένη όπως φάνηκε από τον Διεθνή Διαστημικό Σταθμό

Η φωτογραφία δείχνει τη Χαλκίδα.
Ακούστε το άρθρο

Ο Ευρωπαϊκός Οργανισμός Διαστήματος (ESA) έδωσε στη δημοσιότητα μια φωτογραφία της χιονισμένης Ελλάδας, η οποία τραβήχτηκε από τον Διεθνή Διαστημικό Σταθμό (ISS) στις αρχές Φεβρουαρίου.

Τη φωτογραφία, που δείχνει τη Χαλκίδα, τον πορθμό του Ευρίπου και μέρος του Ευβοϊκού Κόλπου, τράβηξε ο Γερμανός αστροναύτης Ματίας Μάουρερ, ο οποίος την ανάρτησε στον λογαριασμό του στο Twitter με τη λεζάντα “εναρμονισμένη με τα εθνικά χρώματα της, η χειμωνιάτικη Ελλάδα δείχνει τον εαυτό της στα μπλε και στα λευκά” ().

Το συνοδευτικό κείμενο της ESA αναφέρει ότι “για δεύτερη χρονιά στη σειρά, η Ελλάδα γνώρισε άνευ προηγουμένου ποσότητες χιονιού, σκεπάζοντας τη χώρα στα λευκά” και επισημαίνει ότι “η καταιγίδα Ελπίδα σάρωσε την Ελλάδα και επίσης τμήματα της Τουρκίας, προκαλώντας εκτεταμένα προβλήματα στη Μεσογειακή χώρα που είναι γνωστή περισσότερο για τις παραλίες της με τη λευκή άμμο και τα ασπροβαμμένα σπίτια της παρά για το χιόνι”.

Ακόμη, επισημαίνεται ότι “μολονότι είναι δύσκολο να αρνηθεί κανείς την ομορφιά του λευκού και μπλε τοπίου σε αυτή την εικόνα, είναι επίσης μια δυσάρεστη υπενθύμιση για τις συνέπειες της κλιματικής αλλαγής στον πλανήτη. Ιδίως όταν συγκρίνει κανείς με την φωτογραφίες των δασικών πυρκαγιών στην Ελλάδα το καλοκαίρι του 2021, τις οποίες είχε τραβήξει ο αστροναύτης Τομά Πεσκέ στη διάρκεια της αποστολής του ‘Αλφα”.

Όπως οι δορυφόροι παρακολουθούν τη Γη από ψηλά, το ίδιο κάνουν και οι αστροναύτες, γινόμενοι μάρτυρες μιας γρήγορα μεταβαλλόμενης Γης. Οι φωτογραφίες που τραβούν οι αστροναύτες, έρχονται να συμπληρώσουν τα δορυφορικά δεδομένα, αλλά επίσης εξυπηρετούν έναν άλλο ζωτικό ρόλο: να αναδεικνύουν το πρόβλημα του κλίματος στο ευρύ κοινό. Ο αστροναύτης της ESA Ματίας Μάουερ, πέρα από τη σχετική σημαντική επιστημονική εργασία του πάνω στον ISS στο πλαίσιο της αποστολής Cosmic Kiss (Κοσμικό Φιλί), είναι ιδιαίτερα ενεργός στα social media.

Σύμφωνα με την ESA, μια όμορφη φωτογραφία όπως αυτή της χιονισμένης Ελλάδας “ισοδυναμεί με χίλιες λέξεις για το πώς οι άνθρωποι αλληλεπιδρούμε και επηρεάζουμε το περιβάλλον μας. Μπορούμε να νιώσουμε ταυτόχρονα δέος για την ομορφιά αλλά και για την πραγματικότητα της κατάστασης. Το ερώτημα είναι: τι θα κάνουμε γι’ αυτήν;”.

Πηγή: ΑΠΕ-ΜΠΕ

Όλη η επικαιρότητα