Χωρίς κατηγορία

Διάστημα. Το τελευταίο σύνορο για ένα… fidget spinner

Ακούστε το άρθρο

Ας υποθέσουμε ότι από περιέργεια ένας αστροναύτης παίρνει μαζί του στο Διάστημα ένα fidget spinner και αποφασίζει να το δοκιμάσει. Μήπως σε συνθήκες έλλειψης βαρύτητας το δημοφιλές παιχνιδάκι θα περιστρεφόταν για πάντα;

Η σύντομη απάντηση είναι: Πιθανότατα όχι.

Εάν το περιστρέψει κάποιος σε χώρο που προορίζεται για ανθρώπους, όπως ο Διεθνής Διαστημικός Σταθμός (ISS), τότε η λειτουργία του θα είναι παρόμοια με αυτή εδώ στη Γη.

«Ένα spinner στον ISS θα εξακολουθούσε να υπόκειται στην τριβή και την αντίσταση του αέρα, οι οποίες θα το ανάγκαζαν να σταματήσει» εξήγησε στο Mashable o εκπρόσωπος της NASA Νταν Χούγιοτ.

Η τριβή (έστω και μικρή) εκδηλώνεται βασικά στο μηχανισμό του ρουλεμάν που βρίσκεται στον άξονα του παιχνιδιού.

Τα πράγμα γίνονται λίγο πιο ενδιαφέροντα στο κενό του Διαστήματος.

Εάν ο αστροναύτης το γυρίσει με τον κλασικό τρόπο, κρατώντας το spinner από τον κεντρικό του άξονα, τότε είναι πιθανό να περιστραφεί για περισσότερο χρόνο, λόγω της έλλειψης αντίστασης από τον αέρα.

Εάν όμως ο αστροναύτης καταφέρει να περιστρέψει ολόκληρο το μηχανισμό, μαζί με τον άξονα, τότε το πιθανότερο είναι ότι θα γυρίζει για πολύ, πάρα πολύ περισσότερο χρόνο.

«Αν είναι στο κενό και δεν χτυπήσει σε τίποτα, τότε θα πρέπει να περιστρέφεται για πολύ-πολύ καιρό. Αν και, ακόμα και τότε, υπάρχουν πράγματα που θα το κάνουν να επιβραδύνει έπειτα από πολύ μεγάλο χρονικό διάστημα» εξήγησε ο φυσικός Ρόμπερτ ΜακΝίς.

Όλη η επικαιρότητα