Life

Διατροφικές συμβουλές για την Τσικνοπέμπτη

Κατά μεσής της κρίσης και ενώ τα πολιτικά γεγονότα κλιμακώνονται ραγδαία τις τελευταίες ημέρες, εμείς ως γνήσιοι Έλληνες, τιμάμε τα έθιμά μας και πάλι βρίσκουμε τον τρόπο να μαζευτούμε, να φάμε και να πιούμε. Είναι στο DNA μας και δεν ενοχλούμε κανέναν..

Από την ημέρα του Αγίου Βαλεντίνου στην Τσικνοπέμπτη και σε μία εβδομάδα το Σαββατοκύριακο των Αποκριών και η Καθαρά Δευτέρα, η περίοδος αυτή είναι συνυφασμένη με διατροφικές κραιπάλες και άφθονη κατανάλωση αλκοόλ, με κίνδυνο να καταλήξουμε να έχουμε, στην καλύτερη περίπτωση, κάποιες προσωρινές γαστρεντερικές ενοχλήσεις ή/ και, στην χειρότερη περίπτωση, κάποια κιλά παραπάνω.

Όπως και αν αποφασίσετε να περάσετε τις ημέρες αυτές φέτος, ακολουθήστε τις παρακάτω συμβουλές και βγείτε αλώβητοι από τις διατροφικές παγίδες των ημερών.

Τρώμε αργά

Είναι εύκολο να παρασυρθούμε με την παρέα και να φάμε και να πιούμε παραπάνω από αυτό που πραγματικά χρειαζόμαστε. Ο εγκέφαλος χρειάζεται τουλάχιστον 20-30 λεπτά για να λάβει το μήνυμα ότι το σώμα δεν χρειάζεται άλλο φαγητό και να δημιουργηθεί έτσι το αίσθημα πληρότητας.

Τρώγοντας αργά και κάνοντας παύσεις για συζήτηση, αφενός απολαμβάνουμε περισσότερο την παρέα και αφετέρου δίνουμε χρόνο στον εαυτό μας να χορτάσει, διευκολύνοντας και την πέψη.

Ξεκινάμε με σαλάτα

Τα λαχανικά είναι πλούσια σε φυτικές ίνες. Μία από τις πιο σημαντικές ιδιότητες των φυτικών ινών είναι ότι αυξάνουν το αίσθημα του κορεσμού, με αποτέλεσμα να μπορούμε να έχουμε καλύτερο έλεγχο του σωματικού μας βάρους. Επιπλέον, τα λαχανικά δεν περιέχουν λιπαρά και έχουν λίγες θερμίδες.

Σχεδιασμός γευμάτων

Δεν βγαίνουμε έξω νηστικοί. Δεν παραλείπουμε γεύματα και προσπαθούμε να προσχεδιάσουμε τι θα καταναλώσουμε. Επιλέγουμε το μεσημέρι να φάμε πιο ελαφριά, π.χ. μία σαλάτα. Ελαχιστοποιούμε έτσι τις πιθανότητες να πεινάσουμε κατά τη διάρκεια της ημέρας και να υπερκαταναλώσουμε κακής ποιότητας θερμίδες σε ένα και μόνο γεύμα.

Εύκολες θερμίδες

Αποφεύγουμε τους πολλούς τηγανητούς μεζέδες και προσέχουμε το ψωμί με τα ντιπ/ λάδι που έρχεται πριν τις παραγγελίες. Με αυτόν τον τρόπο γλιτώνουμε λιπαρά και περιττές θερμίδες που εύκολα μπορούν να μετατρέψουν το γεύμα μας σε θερμιδική βόμβα.

Στο ίδιο πλαίσιο και η υπερκατανάλωση αλκοόλ δύναται να μας κοστίσει. Καλό είναι στο ενδιάμεσο να κάνουμε και κάποια διαλείμματα για να πιούμε νερό ή κάποιο αναψυκτικό light. Δίνουμε έτσι την ευκαιρία στον εαυτό μας να ξεδιψάσει και να ενυδατωθεί.

Γελάστε και χορέψτε

Μπορεί η ατμόσφαιρα να έχει βαρύνει λόγω των πρόσφατων γεγονότων, αλλά τώρα είναι η στιγμή που μπορείτε να γελάσετε ελεύθερα! Είστε δεν είστε χορευτικός τύπος, εκμεταλλευτείτε το ‘ανάλαφρο’ των ημερών και εξασκείστε τις χορευτικές ικανότητες.

Όχι μόνο θα σας βοηθήσει να κάψετε θερμίδες από τυχόν διατροφικές υπερβολές αλλά και θα σας εκτοξεύσει τη διάθεση. Οι ενδορφίνες, ορμόνες που παράγονται τόσο κατά τον χορό όσο και στο γέλιο, αποδεδειγμένα έχουν αντικαταθλιπτική δράση.

Δεν θα μπορούσα να φανταστώ κάτι περισσότερο τονωτικό από αυτό στην περίοδο που διανύουμε. Καλή διασκέδαση!

Όλη η επικαιρότητα