Κόσμος

Διχασμένη η Ευρώπη για τα hotspots εκτός ΕΕ

Ακούστε το άρθρο

Έντονες συζητήσεις προκαλεί το σχέδιο της ΕΕ για δημιουργία κέντρων ταυτοποίησης σε χώρες εκτός ΕΕ – Ανταρσία του υπουργού Εσωτερικών της Γερμανίας που απειλεί ότι θα διαλύσει τον κυβερνητικό συνασπισμό της Μέρκελ

Προβληματισμό προκαλεί το προσχέδιο συμφωνίας της Συνόδου Κορυφής για το μεταναστευτικό, που προβλέπει τη δημιουργία κέντρων ταυτοποίησης προσφύγων σε χώρες εκτός ΕΕ.

Στόχος της δημιουργίας hotspots εκτός ΕΕ είναι ο περιορισμός των μεταναστευτικών ροών μέσω της θαλάσσιας οδού της Μεσογείου. Όπως αναφέρει η γερμανική δημόσια τηλεόραση (ARD) στα κέντρα ταυτοποίησης θα γίνεται διαχωρισμός σε τρίτες χώρες ανάμεσα σε οικονομικούς μετανάστες και πρόσφυγες.

Θετική στο συγκεκριμένο σχέδιο φαίνεται η Γερμανίδα καγκελάριος Άνγκελα Μέρκελ, που εκτιμά ότι τα κέντρα υποδοχής μπορούν να περιορίσουν την παράνομη μετανάστευση και να διευκολύνουν τη νόμιμη μετανάστευση.

Σύμφωνα με προσχέδιο του τελικού ανακοινωθέντος της συνόδου κορυφής της ΕΕ, που έχει στη διάθεσή της η γερμανική δημόσια τηλεόραση (ARD) στόχος είναι κατ΄ αρχήν να γίνεται επί τόπου διαχωρισμός «οικονομικών μεταναστών και προσφύγων». Ο διαχωρισμός θα γίνεται σε τρίτες χώρες. Όμως, το γεγονός αυτό εγείρει σημαντικά ερωτήματα. Για παράδειγμα, όποιος ζητά συλο στη Γερμανία μπορεί να καταθέσει σχετικό αίτημα μόνο σε γερμανικό έδαφος.

Διαφωνούν οι Ευρωπαίοι Πράσινοι

Στους επικριτές του σχεδίου είναι η αρχηγός της ΚΟ των Ευρωπαίων Πρασίνων και ευρωβουλευτής Σκα Κέλερ, που θεωρεί ότι με τον τρόπο αυτό, οι πρόσφυγες χάνουν το δικαίωμα να ζητήσουν άσυλο στην ΕΕ. «Φαίνεται ότι οι χώρες-μέλη της ΕΕ δεν είναι σε θέση να συμφωνήσουν σε κάθε θετικό, σε κάτι που προβλέπει αλληλεγγύη και απλά χτίζουν τείχη», ανέφερε.

Πάντως, υπέρ της συγκεκριμένης λύσεις φαίνεται ότι είναι αρκετές χώρες, όπως η Γαλλία, η Ιταλία και η Δανία.

Η Κομισιόν βρίσκεται σε διάλογο με τον Παγκόσμιο Οργανισμό Μετανάστευσης (ΔΟΜ), που θα πρέπει να μετέχει σε περίπτωση δημιουργίας κέντρων προσφύγων εκτός ΕΕ.

Η Γερμανία απέκλεισε λύση για το μεταναστευτικό στην επόμενη Σύνοδο

Πάντως, το ζήτημα έχει προκαλέσει έντονους τριγμούς στο γερμανικό κυβερνητικό συνασπισμό, μετά και την ανταρσία του υπουργού Εσωτερικών της Γερμανίας, Χορστ Ζεεχόφερ, που απειλεί ότι θα άρει την εμπιστοσύνη της Χριστιανοκοινωνικής Ένωσης από την κυβέρνηση και απειλεί ότι θα επαναπροωθήσει στις αρχές Ιουλίου στα σύνορα όλους τους μετανάστες που έχουν ήδη καταγραφεί σε άλλη χώρα της ΕΕ.

Μετά και τις πιέσεις, η εκπρόσωπος της Μέρκελ, Ουλρίκε Ντέμερ απέκλεισε ότι θα υπάρξει «συνολική λύση στο μεταναστευτικό πρόβλημα κατά τη σύνοδο κορυφής της ΕΕ», που θα διεξαχθεί στις 28 και 29 Ιουνίου.

Η εκπρόσωπος της καγκελαρίου περιόρισε τις προσδοκίες, λέγοντας ότι στη σύνοδο κορυφής θα υπάρξει ανταλλαγή απόψεων με τα ενδιαφερόμενα και εμπλεκόμενα κράτη μέλη.

«Διμερείς και πολυμερείς συμφωνίες» στη μίνι σύνοδο για το μεταναστευτικό

Η Ντέμερ τόνισε ότι στη μίνι σύνοδο που θα γίνει την Κυριακή για το μεταναστευτικό θα πρέπει να βρεθούν «διμερείς και πολυμερείς συμφωνίες».

Η έκβαση της συνόδου είναι κομβική για τις πολιτικές εξελίξεις στη Γερμανία. Εάν η Μέρκελ παύσει τον Ζεεχόφερ, που απειλεί με ανταρσία, θα προκαλούσε τη διάλυση του συνασπισμού.

Εξέγερση και από την Ιταλία

Πάντως, η κρίση έχει οξυνθεί, καθώς χώρες που δέχονται τις μεγαλύτερες πιέσεις, όπως η Ιταλία, που ζητά καλύτερη κατανομή των βαρών, απειλούν με εξέγερση.

Στη μίνι σύνοδο θα μετέχουν η Γερμανία, η Γαλλία, η Ιταλία, η Ελλάδα, η Μάλτα, η Ισπανία, η Αυστρία, η Βουλγαρία, το Βέλγιο και η Ολλανδία,ενώ σύμφωνα με την Κομισιόν, ο κατάλογος είναι ανοιχτός και για άλλες χώρες που θα ήθελαν να συμμετάσχουν.

Όμως οι χώρες της ομάδας του Βίσεγκραντ, στην ανατολική Ευρώπη, υποστηρίζουν μια σκληρή γραμμή στο ζήτημα της μετανάστευσης και έχουν αποκλείσει το ενδεχόμενο να συμμετάσχουν.

Πηγή: ΑΠΕ-ΜΠΕ, REUTERS, DEUTSCHE WELLE

Όλη η επικαιρότητα