Ηλεία

Διεύθυνση Δευτεροβάθμιας Εκπαίδευσης Ηλείας: Τρεις δράσεις για την τοπική κοινωνία

Ακούστε το άρθρο

Τρεις σημαντικές εκπαιδευτικές εκδηλώσεις, με πρωταγωνιστές τους μαθητές – άμεσα ή έμμεσα – διοργανώνει η Διεύθυνση Δευτεροβάθμιας Εκπαίδευσης στο χρονικό διάστημα από 5 έως 12 Μαΐου. Οι δυο από αυτές τις εκδηλώσεις που συνδιοργανώνονται με το Πανεπιστήμιο Πατρών, τείνουν να γίνου θεσμός για τα τοπικά εκπαιδευτικά δρώμενα, αφού κάθε χρόνο η συμμετοχή των μαθητών είναι ολοένα και μεγαλύτερη.

Μια εβδομάδα μετά τα επιτυχημένα Φεστιβάλ Ψηφιακής Δημιουργίας στον Πύργο και Μαθητικής Δημιουργίας στα Κρέστενα, αλλά και την άψογη διοργάνωση των Πανελλήνιων Αγώνων Βόλεϊ Ελλάδας – Κύπρου (Final Four) σε Ολυμπία και Κρέστενα, η Διεύθυνση Δευτεροβάθμιας Εκπαίδευσης, συνεχίζει με τρεις σημαντικές εκδηλώσεις, οι οποίες – όπως εξήγησε και ο Διευθυντής Δευτεροβάθμιας Εκπαίδευσης Ηλείας Βασίλης Δημητρέλλος, είναι ανοιχτές στο κοινό, απευθύνοντας ανοιχτή πρόσκληση συμμετοχής όχι μόνο στον εκπαιδευτικό κόσμο αλλά και στο σύνολο της τοπικής κοινωνίας.

Στην συνέντευξη τύπου που παραχωρήθηκε για την παρουσίαση των παρακάτω δράσεων, συμμετείχαν επίσης οι Διευθυντές του 2ου ΕΠΑΛ Πύργου Αθανάσιος Βέρρας, του 4ου Γυμνασίου Πύργου Μαρία Μπαντούνα, του Γυμνασίου Καράτουλα Ανδρομάχη Λέλλα και του 6ου Δημ. Σχολείου Πύργου Νίκος Κουσάβελος, οι καθηγητές του 2ου ΕΠΑΛ Κωνσταντίνος Φωτόπουλος – γιατρός, του 4ου Γυμνασίου Ελένη Νίκα – βιολόγος και του Γυμν. Καράτουλα Ιουλία Χάρμπαλη – Αγγλικής Γλώσσας και Γιώργος Κουρκούτας  – φιλόλογος, καθώς και μαθητές των παραπάνω σχολείων.

Ημερίδα για την Επαγγελματική Εκπαίδευση

Αύριο Παρασκευή 5 Μαΐου, στις 11:00 το πρωί, στο Συνεδριακό Κέντρο της Περιφερειακής Ενότητας Ηλείας, θα πραγματοποιηθεί ενημερωτική ημερίδα για την Επαγγελματική Εκπαίδευση, το θεσμό της Μαθητείας και τις αλλαγές λειτουργίας των ΕΠΑΛ. Θα παραστούν και θα μιλήσουν – μεταξύ άλλων – ο Υφυπουργός Παιδείας Δημήτρης Μπαξεβανάκης και ο Γενικός Γραμματέας του Υπουργείου Παιδείας, αρμόδιος σε θέματα Επαγγελματικής Εκπαίδευσης Γιώργος Μουστάκας. Στον χώρο – όπως είναι ήδη γνωστό – θα λειτουργήσει και η Έκθεση Εργαστηριακών Έργων των μαθητών του 1ου ΕΠΑΛ Πύργου και του ΣΕΚ Πύργου.

Εγκέφαλος και Ερευνητής

Το Σάββατο 6 Μαΐου, από τις 10:00 το πρωί, στο αμφιθέατρο του 1ου Γυμνασίου Πύργου, θα πραγματοποιηθεί η Ημερίδα με θέμα «Εγκέφαλος: Ο σκηνοθέτης της ζωής μας», που διοργανώνεται με τη συνεργασία της Ελληνικής Εταιρείας για τις Νευροεπιστήμες, τη Βραδιά Ερευνητή και το Πανεπιστήμιο Πατρών, στο πλαίσιο της Διεθνούς Εβδομάδας Ενημέρωσης για τον Εγκέφαλο.

Στην ημερίδα συμμετέχουν και θα παρουσιάσουν τις εργασίες τους οι μαθητές των 2ου ΕΠΑΛ Πύργου, 4ου Γυμνασίου Πύργου, 9ου Γυμνασίου Πατρών, Γυμνασίων Καράτουλα και Γουμέρου, ΕΕΕΕΚ Πύργου και 6ου Δημοτικού Σχολείου Πύργου. Την ευθύνη συντονισμού θα έχει η Αναπληρώτρια Καθηγήτρια του Τμήματος Βιολογίας του Πανεπιστημίου Πατρών, Μαριγούλα Μαργαρίτη. Η ίδια, μιλώντας για την ημερίδα που πραγματοποιείται για 3η συνεχή χρονιά φέτος, δεν έκρυψε τη χαρά της για το ενδιαφέρον που υπάρχει από την πλευρά των μαθητών και εκπαιδευτικών της Ηλείας για το θέμα της λειτουργίας του Εγκεφάλου και για τις τακτικές τους εκπαιδευτικές επισκέψεις στο Πανεπιστήμιο Πατρών για να παρακολουθήσουν το εκπαιδευτικό πρόγραμμα του Τμήματος Βιολογίας. Αυτές οι επισκέψεις, αποτέλεσαν την αφορμή για την ενασχόλησή τους με διάφορα θέματα που αφορούν τη λειτουργία του εγκεφάλου, και τα οποία θα παρουσιάσουν κατά τη διάρκεια της ημερίδας. «Ο εγκέφαλος είναι αυτός που μας δίνει, όσο το θέλουμε, την ποιοτική επιβίωση. Είναι ο ¨σκηνοθέτης¨ και ο ¨ενορχηστρωτής¨ της ζωής μας, ο οποίος μας δίνει την ικανότητα να θυμόμαστε το παρελθόν, να ζούμε το τώρα και να σχεδιάζουμε το μέλλον. Αν λοιπόν θέλουμε να σκηνοθετήσουμε μια καλή ζωή, θα πρέπει να τον σεβόμαστε», είπε η κα Μαργαρίτη, η οποία θα κάνει και την κεντρική ομιλία κατά τη διάρκεια της Ημερίδας.

Μια – σχεδόν – εβδομάδα μετά, το απόγευμα της Παρασκευής 12 Μαΐου, θα πραγματοποιηθεί – μπροστά στο Λάτσειο Δημοτικό Μέγαρο Πύργου, η 2η Βραδιά Ερευνητή  (σ.σ πάλι σε συνεργασία με το Πανεπιστήμιο Πατρών, που υλοποιεί αυτή τη δράση τα τελευταία 11 χρόνια). «Στόχος της δράσης αυτής, είναι η επιστήμη και η έρευνα να απευθυνθεί στο ευρύ κοινό, και κυρίως στους νέους, ώστε να αντιληφθούν τι θα πει έρευνα και επιστήμη, να τους προσελκύσουμε και να αγαπήσουν το επάγγελμα του ερευνητή και στο μέλλον να γίνουν και αυτοί ερευνητές», εξήγησε η κα Μαργαρίτη. Στην Βραδιά Ερευνητή θα συμμετάσχουν όλα τα παραπάνω σχολεία, όπως επίσης το 3ο Γυμνάσιο και το 4ο Λύκειο Πύργου καθώς και ΕΚΦΕ Ηλείας, το οποίο θα παρουσιάσει ένα εντυπωσιακό πρόγραμμα.

Η βραδιά θα κλείσει γευστικά, με παρασκευή και προσφορά λουκουμάδων σε όλους, από τους σπουδαστές του Ιδιωτικού ΙΕΚ Σμαρνάκη, στον Πύργο.

Όλη η επικαιρότητα