Ηλεία

Διεκδικούν την ανάπτυξη στον Κάμπο

Ακούστε το άρθρο

Άμεση δημοπράτηση υπογειοποίησης δικτύου ΤΟΕΒ Γαστούνης

Το Πανηλειακό Συμβούλιο Αιρετών διεκδικεί την άμεση δημοπράτηση του έργου υπογειοποίησης δικτύων φυσικής ροής ΤΟΕΒ Γαστούνης και την ένταξη σε πρόγραμμα χρηματοδότησης για υλοποίηση του έργου υπογειοποίηση καναλέτων ΤΟΕΒ Αμαλιάδας, Ά Πύργου, Πελοπίου, Επιταλίου  με συνολικό προϋπολογισμό 50.000.000 ευρώ και αρδευόμενης 42.000 στρεμμάτων.

Για τα σημαντικά αυτά θέματα παραχωρήθηκε συνέντευξη Τύπου με πρωτοβουλία του Πανηλειακού Συμβουλίου Αιρετών.

Παρόντες στη συνέντευξη ο δήμαρχος Πύργου Τάκης Αντωνακόπουλος, ο δήμαρχος Πηνειού Ανδρέας Μαρίνος , ο τ. δήμαρχος Ήλιδας Χρήστος Χριστοδουλόπουλος και ο πρ.δήμαρχος Δημ. Κράλλης καθώς και ο αναπληρωτής δήμαρχος Πηνειού Πάνος Θεοδωρακόπουλος. .

Μαρίνος: Πρόβλημα από το μέλλον

Την συνέντευξη ξεκίνησε ο δήμαρχος Πηνειού  Ανδρέας Μαρίνος ως οικοδεσπότης άλλωστε: «Παίρνουμε πρωτοβουλία για την άμεση δημοπράτηση του έργου υπογειοποίησης δικτύων φυσικής ροής καναλέτων του ΤΟΕΒ Γαστούνης προϋπολογισμού 17.420.000 ευρώ  από το υπουργείο Αγροτικής Ανάπτυξης με δυνατότητα άρδευσης 18.000 στρεμμάτων. Το Πανηλειακό Συμβούλιο Αιρετών ως φορέας συλλογικής δράσης δεσμεύεται αποκλειστικά από τις αρχές της ιδρυτικής του διακήρυξης όπως αυτές διατυπώθηκαν στην ιδρυτική συνέλευση στις 11 Νοεμβρίου του 2019. Πρωτοβουλία του δημάρχου Πύργου που αγκαλιάστηκε από πολλούς ». Και ο δήμαρχος Πηνειού συνέχισε: «Το Πανηλειακό Συμβούλιο Αιρετών αντιλαμβάνεται  ότι η διαχείριση των υδάτινων πόρων αποτελεί  οξύτατο πρόβλημα που έρχεται από το μέλλον»

Αντωνακόπουλος: Να γίνουμε ανταγωνιστικοί

Ο δήμαρχος Πύργου Τάκης Αντωνακόπουλος δήλωσε μεταξύ άλλων: «Έχουμε μείνει πίσω στο αρδευτικό δίκτυο παρότι κάποτε το δίκτυο του νομού ήταν πρωτοπόρο στη χώρα. Το δίκτυο έχει γεράσει, έχει ζημιές, χρειάζεται μια αφομίωση νέας τεχνογνωσίας για να μπορέσουμε να είμαστε ανταγωνιστικοί στην παραγωγή ανταγωνιστικών προιόντων. Ξεκινάμε από τον δήμο Πηνειού, την Γαστούνη που είναι η καρδιά του Κάμπου για να διεκδικήσουμε από κοινού την χρηματοδότηση της υφιστάμενης ώριμης μελέτης»

Ο τ. δήμαρχος  Ήλιδας Χρήστος Χριστοδουλόπουλος δήλωσε: «Μετά το δρόμο σειρά είχε ένα άλλο μεγάλο αναπτυξιακό έργο που είναι η υπογειοποίηση των αρδευτικών δικτύων στον Κάμπο της Ηλείας. Ένα έργο που μαζί με τον τουρισμό και τον πρωτογενή τομέα θα δώσει την πολυπόθητη ανάπτυξη στην περιοχή. Το Πανηλειακό Συμβούλιο Αιρετών ενωμένο  διεκδικεί την άμεση δημοπράτηση  του έργου »

Ημερίδα στις 15 Μαρτίου

Ο πρ. δήμαρχος Ήλιδας Δημ. Κράλλης αναφέρθηκε στην ημερίδα που θα γίνει στις 15 Μαρτίου και συγκεκριμένα:   Με πρωτοβουλία του Πανηλειακού Συμβουλίου στις 15 Μαρτίου θα  πραγματοποιηθεί αναπτυξιακή –αγροτική Ημερίδα στο Κουρβισιάνειο στις 11 το πρωί. Στην ημερίδα  θα αναπτυχτούν ενημερωτικά τα εξής : Παρουσίαση μελετών  Υπογειοποίησης  Δικτύων Φυσικής Ροής – Καναλέτων ΤΟΕΒ ΓΑΣΤΟΥΝΗΣ, Προϋπολογισμού Έργου 17.420.000 ευρώ- Αρδευόμενη Έκταση 18.000 στρεμ. ΤΟΕΒ ΑΜΑΛΙΑΔΑΣ, Προϋπολογισμού Έργου 20.373.000      ευρώ – Αρδευόμενη Έκταση 16.500 στρεμ. ΤΟΕΒ Α΄ΠΥΡΓΟΥ, Προϋπολογισμού έργου 14.686.000 ευρώ. Αρδευόμενη έκταση 13.650 στρεμ.  ΤΟΕΒ ΠΕΛΟΠΙΟΥ  Προϋπολογισμού έργου 10.031.000 ευρώ Αρδευόμενη έκταση 9.210 στρεμ.  ΤΟΕΒ ΕΠΙΤΑΛΙΟΥ ,Προϋπολογισμού έργου 5.102.000 ευρώ, Αρδευόμενη έκταση 3.640 στρεμ.  Η παρουσίαση των μελετών θα γίνει από τον ανάδοχο της μελέτης των έργων « ΜΕΛΕΤΙΤΙΚΟ ΓΡΑΦΕΙΟ HYRDOMENT ΣΥΜΒΟΥΛΟΙ ΜΗΧΑΝΙΚΟΙ Α.Ε.».  Στην ημερίδα έχει προσκληθεί η ηγεσία του Υπουργείου Αγροτικής Ανάπτυξης Τροφίμων καθώς και το σύνολο των θεσμικών εκπροσώπων της ΠΔΕ και του Νομού Ηλείας».

Το ιστορικό του έργου

Στη χθεσινή συνέντευξη παρουσιάστηκε και το ιστορικό του έργου από τον δήμαρχο Πηνειού: «Στις 17-5-2010 , η Υπουργός Αγροτικής Ανάπτυξης και Τροφίμων Κατερίνα Μπάτζελη, με διαγνωστική διαδικασία ενέκρινε την ανάθεση μελέτης, για την συνολική υπογειοποίηση των δικτύων φυσικής ροής – καναλέτων στο Νομό Ηλείας.

Η μελέτη περιλαμβάνει τα ΤΟΕΒ ΓΑΣΤΟΥΝΗΣ – ΑΜΑΛΙΑΔΑΣ- Α΄ΠΥΡΓΟΥ- ΠΕΛΟΠΙΟΥ – ΕΠΙΤΑΛΙΟΥ , η δυνατότητα άρδευσης από το έργο ανέρχεται στις 60.000 στρεμ . Η μελέτη εκπονήθηκε από το μελετητικό γραφείο HYRDOMENT ΣΥΜΒΟΥΛΟΙ ΜΗΧΑΝΙΚΟΙ Α.Ε.

Το κόστος της μελέτης ανήλθε στο 1.500.000 ευρώ. Η μελέτη ολοκληρώθηκε και εγκρίθηκε στις 30/11/2012. Το έργο Υπογειοποίησης Δικτύων Φυσικής Ροής – Καναλέτων ΤΟΕΒ ΓΑΣΤΟΥΝΗΣ , με προϋπολογισμό  17.420.000 ευρώ και δυνατότητα άρδευσης τα 18.000 στρεμ εντάχθηκε σε προγράμμα  χρηματοδότησης για υλοποίηση από τον Υπουργό Αγροτικής Ανάπτυξης και Τροφίμων ΣΤΑΥΡΟ ΑΡΑΧΩΒΙΤΗ στις 2/7/2019. Το έργο είναι συγχρηματοδοτούμενο από το ΕΥΡΩΠΑΪΚΟ ΓΕΩΡΓΙΚΟ ΤΑΜΕΙΟ ΑΓΡΟΤΙΚΗΣ ΑΝΑΠΤΥΞΗΣ Ε.Γ.Τ.Α.Α.  Ο χρόνος ολοκλήρωσης του έργου είναι το τέλος του 2023. Το έργο σήμερα βρίσκεται σε καθεστώς αδράνειας, ως προς την δημοπράτηση  του . Για αυτό διεκδικούμε από το Υπουργείο Αγροτικής Ανάπτυξης  και Τροφίμων , την ενεργοποίηση των διαδικασιών δημοπράτησης του.

Ειδικότερα εδώ πρέπει να σημειώσω το έντονο και διαρκές ενδιαφέρον του προέδρου του ΤΟΕΒ κ. Δημητρίου Κουλούρη για την επιτυχή έκβαση του εγχειρήματος αυτού.

Προϋπόθεση για την δημοπράτηση του έργου, αποτελεί η έκδοση Υπουργικής απόφασης για κήρυξη των απαλλοτριώσεων (ΚΟΣΤΟΣ ΑΠΑΛΛΟΤΡΙΩΣΕΩΝ 24.000 ευρώ), για να ανοίξει ανεμπόδιστα η ΔΗΜΟΠΡΑΤΗΣΗ ΤΟΥ ΕΡΓΟΥ».

Όλη η επικαιρότητα