Ηλεία Πολιτισμός

Διεθνές Φεστιβάλ Κινηματογράφου για Παιδιά και Νέους: Ρίχνοντας (CINE)φως στα κελιά των κρατουμένων – Με τη συμμετοχή της Ξένης Δημητρίου

Ακούστε το άρθρο

Παρουσία της Εισαγγελέας του Αρείου Πάγου Ξένης Δημητρίου πραγματοποιήθηκε χθες στο θέατρο «Απόλλων» στον Πύργο η πολύ ενδιαφέρουσα εκδήλωση- συζήτηση με θέμα την κινηματογραφική εκπαίδευση στα Καταστήματα Κράτησης, στο πλαίσιο του 21ου Διεθνούς Φεστιβάλ Κινηματογράφου για Παιδιά και Νέους (σ.σ. με την υποστήριξη του Δικηγορικού Συλλόγου Ηλείας).

Κατά την διάρκεια της εκδήλωσης που είχε τίτλο «CINE ΦΩΣ στα κελιά των κρατουμένων», έγινε παρουσίαση του εκπαιδευτικού προγράμματος που υλοποιήθηκε με εξαιρετική επιτυχία στο Κατάστημα Κράτησης Κορυδαλλού (Τμήματα Ανδρών και Γυναικών), με την ευθύνη και καθοδήγηση του Ηλείου σκηνοθέτη και καθηγητή κινηματογραφικών σχολών, Αντώνη Κόκκινου. Αποτέλεσμα του συγκεκριμένου προγράμματος ήταν η παραγωγή δύο ταινιών μικρού μήκους, «Το Χριστινάκι» και «Ο θανατοποινίτης», στις οποίες έπαιξαν αφιλοκερδώς ρόλους κρατουμένων και οι γνωστοί ηθοποιοί Παύλος Κοντογιαννίδης και Γιάννης Στάνκογλου (σ.σ. προβλήθηκαν στη διάρκεια της εκδήλωσης).

«Η Τέχνη και ο Κινηματογράφος βάλσαμο για τους κρατούμενους»…

«Αν ανοίξουμε ένα κουτί και από μέσα βγάλουμε όλες τις Τέχνες, Κινηματογράφο, Θέατρο, Μουσική, Χορό… όλα αυτά είναι πραγματικά βάλσαμο για τις ψυχές των φυλακισμένων. Η Τέχνη γενικά και ο Κινηματογράφος ακόμα περισσότερο βοηθά στην επανένταξη τους, τους κάνει να γνωρίσουν τον εαυτό τους κι αυτό είναι που τους λείπει για να ξανασταθούν όρθιοι και με τα δυο τους πόδια στο κοινωνικό σύνολο. Η πρωτοβουλία του Φεστιβάλ είναι μοναδική και είναι ο λόγος που επισκέφθηκα τον Πύργο! Με έχει αγγίξει όλη αυτή η προσπάθεια των κινηματογραφιστών να μπουν μέσα στη φυλακή. Δεν είναι κάτι απλό… η κοινωνία μένει απ` έξω και χτίζει τείχη! Ακόμα κι εμείς οι δικαστικοί και εισαγγελικοί λειτουργοί δεν μπαίνουμε μέσα εύκολα ή όταν μπαίνουμε αρρωσταίνουμε. Το να μπει λοιπόν ένας φορέας σαν αυτόν του Κινηματογράφου με τον Αντώνη τον Κόκκινο, με τον Σπύρου να βοηθά, και να συναναστραφούν με αυτούς τους ανθρώπους, αυτήν ευάλωτη ομάδα, και να τους δώσουν φως κι ελπίδα, είναι κάτι πολύ σημαντικό»… τόνισε η Εισαγγελέας του Αρείου Πάγου Ξένη Δημητρίου.

Από την πλευρά του ο πρόεδρος του Δικηγορικού Συλλόγου Ηλείας Δημήτρης Δημητρουλόπουλος τόνισε πως ήταν αυτονόητο να στηριχθεί η συγκεκριμένη δράση του Φεστιβάλ. «Ο τίτλος της εκδήλωσης απεικονίζει αυτό που θα πρέπει να είναι ο στόχος όχι μόνο του Φεστιβάλ αλλά και όλων των φορέων μιας οργανωμένης Πολιτείας. Η παρουσία της κας Δημητρίου φανερώνει το ενδιαφέρον το δικό της αλλά και της ηγεσία της Δικαιοσύνης γι` αυτό τον τομέα της κράτησης συνανθρώπων μας και τις συνθήκες που διαβιούν στα καταστήματα κράτησης θα πρέπει να αποτελέσουν κτήμα γνώσης για όλη την υπόλοιπη κοινωνία»… συμπλήρωσε ο κ. Δημητρουλόπουλος.

Στο στρογγυλό τραπέζι που ακολούθησε πήραν μέρος η κα Ξένη Δημητρίου, ο σκηνοθέτης και υπεύθυνος του προγράμματος Αντώνης Κόκκινος (σ.σ. κατάγεται από τον Πύργο), η διευθύντρια Διεύθυνσης Παραστατικών Τεχνών & Κινηματογράφου του ΥΠΠΟΑ Τίνα Πισχιντζή, ο διευθυντής Ανάπτυξης και Παραγωγής του Ελληνικού Κέντρου Κινηματογράφου Πάνος Θωμαΐδης και ο σκηνοθέτης και καλλιτεχνικός διευθυντής του Φεστιβάλ Δημήτρης Σπύρου.

Σημειώνεται ότι το πρόγραμμα υλοποιήθηκε με πρωτοβουλία της Διεύθυνσης Παραστατικών Τεχνών & Κινηματογράφου του Υπουργείου Πολιτισμού & Αθλητισμού, σε συνεργασία με το Κατάστημα Κράτησης Κορυδαλλού και το Ελληνικό Κέντρο Κινηματογράφου. Τα μαθήματα διήρκεσαν από 3 Ιουλίου 2017 έως 31 Ιουλίου 2018. Συνεργάστηκαν επαγγελματίες του κινηματογράφου όλων των βασικών ειδικοτήτων και έγκλειστοι στη Φυλακή.

Όλη η επικαιρότητα