Ηλεία Κινηματογράφος

Διεθνές Φεστιβάλ Κινηματογράφου Ολυμπίας για Παιδιά και Νέους: Χαιρετισμοί

Χαιρετισμός Υπουργού Πολιτισμού

Το Διεθνές Φεστιβάλ Κινηματογράφου Ολυμπίας για Παιδιά και Νέους βαδίζει ήδη στην τρίτη δεκαετία του αναπτύσσοντας δράσεις οι οποίες καθιστούν σημαντικό τον ρόλο του στην πολιτιστική ζωή της περιφέρειας. Αποτελεί πλέον ένα διεθνές σημείο συνάντησης νέων ανθρώπων και δημιουργών: μαθητές, φοιτητές, δάσκαλοι και κινηματογραφιστές από όλο τον κόσμο συναντιούνται κάθε χρόνο σε έναν τόπο με ισχυρή πολιτιστική κληρονομιά και παγκόσμια ακτινοβολία.

Η ραγδαία εξέλιξη της τεχνολογίας και η ταχύτατη διάχυση της πληροφορίας κάνουν την εικόνα όλο και πιο κυρίαρχη στον σύγχρονο Πολιτισμό, στην επικοινωνία και την ψυχαγωγία. Επηρεάζουν τη μορφή και το περιεχόμενο της γλώσσας ενώ δημιουργούν εικονικά περιβάλλοντα. Φέρνουν κοντά ανθρώπους με διαφορετική κουλτούρα, συνθέτοντας μια μελλοντική όψη του σημερινού κόσμου.

Στα εικοσιένα χρόνια που πέρασαν ο ψυχαγωγικός και επιμορφωτικός χαρακτήρας του Φεστιβάλ διαμορφώθηκε από τις επιλογές του –τις ταινίες που αντλούν τη θεματική τους από την ανεμελιά, τα παιχνίδια, τις δυσκολίες της παιδικής ηλικίας- αλλά και από την πεποίθησή του ότι το παιδί πρέπει να έχει και ενεργητική παρουσία σε μια κινηματογραφική γιορτή που  το έχει στο επίκεντρό της.

Το Φεστιβάλ γίνεται και φέτος δέκτης της ερασιτεχνικής δημιουργίας παιδιών και νέων στην προσπάθειά του να οξύνει το βλέμμα τους και να βαθύνει τη σχέση τους με την Τέχνη του κινηματογράφου. Τα παράλληλο πρόγραμμα Camera Zizanio, βήμα προβολής της ελληνικής και διεθνούς παιδικής δημιουργίας, αποτελεί τον βασικό άξονα των εκδηλώσεών του. Το ίδιο και η πλούσια δράση στα κινηματογραφικά του εργαστήρια και σεμινάρια. Με ιδιαίτερη χαρά χαιρετίζω το 22ο Διεθνές Φεστιβάλ Κινηματογράφου Ολυμπίας για Παιδιά και Νέους, αλλά και τις εκδηλώσεις της 19ης Ευρωπαϊκής  Συνάντησης  Νεανικής  Οπτικοακουστικής  Δημιουργίας  Camera  Zizanio. Οι πάνω από 250 ταινίες παιδιών και νέων και οι 85 ταινίες του διαγωνιστικού προγράμματος, επαγγελματιών σκηνοθετών από 59 χώρες, εγγυώνται μια επιτυχημένη διοργάνωση.

Μέσα σε αυτό το μεγάλο «κάδρο» των εξελίξεων και αντιφάσεων το Φεστιβάλ αναπτύσσεται με προσαρμοστικότητα, πνεύμα εξωστρέφειας και με αρχές που διαπνέονται από ανθρωπιστικές αξίες. Προσελκύει Έλληνες και ξένους δημιουργούς. Καλλιεργεί την αισθητική, την κριτική σκέψη και την δημιουργικότητα των επισκεπτών του. Η απήχησή του στην εκπαιδευτική κοινότητα και η δημοφιλία του ανάμεσα στους μικρούς φίλους του κινηματογράφου –γιατί όχι αυριανούς δημιουργούς;- αλλά και η διεθνής αναγνώρισή του μάς επιτρέπουν να είμαστε αισιόδοξοι για το μέλλον.

Εύχομαι στο Φεστιβάλ καλή επιτυχία και στους νεαρούς σκηνοθέτες η εμπειρία της συμμετοχής τους να γίνει η αφετηρία για τις μελλοντικές επιτυχίες τους.

Λίνα Μενδώνη-Υπουργός Πολιτισμού και Αθλητισμού

Χαιρετισμός Προέδρου Βουλής

Το Διεθνές Φεστιβάλ Κινηματογράφου Ολυμπίας για Παιδιά και Νέους,  στα  είκοσι  δύο  χρόνια  λειτουργίας  του,  έχει  καθιερωθεί  ως  θεσμός στα εγχώρια πολιτιστικά δρώμενα και αναγνωρίζεται πλέον μεταξύ  των  κορυφαίων  φεστιβάλ  του  είδους  του  στην  Ευρώπη  και  διεθνώς. Η Ολυμπία και η ευρύτερη περιοχή της, ταυτισμένη από τα πανάρχαια χρόνια  με  την  ανάδειξη  της  νεανικής  ρώμης,  της  αρετής  και  της  ευγενούς  άμιλλας,  αλλά  και  με  το  υπέρτατο  αγαθό  της  ειρήνης,  μετατρέπεται στις μέρες μας, κατά τη διάρκεια του Φεστιβάλ, σε ένα εργαστήρι καλλιτεχνικής συνύπαρξης, δημιουργίας και ιδεών, όπου προβάλλονται και διαγωνίζονται δεκάδες ταινίες από όλα τα μήκη και τα πλάτη της γης, με θέματα που αφορούν την παιδική και νεανική ηλικία. Έτσι, το ελληνικό κοινό έρχεται σε επαφή με τον διεθνή ποιοτικό νεανικό κινηματογράφο, ενώ ταυτόχρονα, μέσω της κινηματογραφικής αγοράς που αναπτύσσεται, οι ελληνικές παραγωγές ταξιδεύουν στο εξωτερικό. Η Βουλή των Ελλήνων στηρίζει τις δράσεις του σημαντικού αυτού πολιτιστικού γεγονότος, αναγνωρίζοντας τόσο την εκπαιδευτική του διάσταση όσο και τη συμβολή του στην αλληλοκατανόηση ανθρώπων με διαφορετική κουλτούρα.

Στο πλαίσιο αυτό, απονέμει κάθε χρόνο το βραβείο  “Ανθρώπινες  αξίες”  σε  μια  ταινία  των  διαγωνιστικών  προγραμμάτων του Φεστιβάλ, που διακρίνεται για την πρωτοτυπία του θέματός της, την καλλιτεχνική της αρτιότητα και την ανθρωπιστική οπτική της. Οι  αξίες  άλλωστε  που  δίνουν  περιεχόμενο  και  ποιότητα  στην  ανθρώπινη  ζωή,  όπως  η  ελευθερία,  η  αξιοπρέπεια,  η  ειρήνη,  η  ασφάλεια, η αλληλεγγύη, η δικαιοσύνη, πρέπει να μας καθοδηγούν στο χρέος μας απέναντι στις νέες γενιές.

Με τις σκέψεις αυτές χαιρετίζω τη φετινή 22η διοργάνωση και είμαι σίγουρος για την επιτυχία της για ακόμα μία χρονιά.

Κωνσταντίνος Τασούλας-Πρόεδρος της Βουλής

Χαιρετισμός Προέδρου Ελληνικού Οργανισμού Τουρισμού

Είναι ιδιαίτερη η χαρά μου να χαιρετίζω την έναρξη του 22ου Διεθνούς Φεστιβάλ Κινηματογράφου Ολυμπίας για Παιδιά και Νέους.Δ εν σας κρύβω την επιθυμία μου να ήμουν επίσης εκεί παρούσα μαζί σας. Από πλευράς μου, ως Πρόεδρος του Ελληνικού Οργανισμού Τουρισμού, θα ήθελα να σας δηλώσω την αμέριστη στήριξή μου σε αυτό τον τόσο σημαντικό θεσμό που έχετε καταφέρει να τον καθιερώσετε μέσα από τη συνέπεια, την αφοσίωση και τη σκληρή δουλειά που καταθέτετε κάθε χρόνο για τη διεξαγωγή του Φεστιβάλ . Η ευγνωμοσύνη όλων μας, για όλους εσάς που αποτελείτε αυτό το τόσο δυναμικό, ενεργό και δημιουργικό κομμάτι είναι απεριόριστη. Έχετε δημιουργήσει έναν καταξιωμένο θεσμό, ένα σημαντικό φεστιβάλ, κατά τη διάρκεια του οποίου πόλεις της Ελλάδας, γίνονται μια φιλόξενη «μήτρα» για να αναδείξουν μερικά από τα πιο δημιουργικά κύτταρα του παιδικού και νεανικού κινηματογράφου από ολόκληρο τον κόσμο. Όλες αυτές οι προσπάθειες αποτελούν μια σημαντική εστία της τέχνης του κινηματογράφου και αφήνουν ένα ξεχωριστό αποτύπωμα για την προβολή της χώρας μας.

Είμαστε ιδιαίτερα χαρούμενοι που το φεστιβάλ σας αυτό, έχει καθιερωθεί διεθνώς ως ένα από τα σημαντικότερα φεστιβάλ παιδικού και εφηβικού  κινηματογράφου,  συνδυάζοντας  τον  ψυχαγωγικό  με  τον  εκπαιδευτικό χαρακτήρα και σας στηρίζουμε πάντα με όλες τις δυνάμεις μας, τις προσπάθειες σας αυτές .Εύχομαι λοιπόν κάθε επιτυχία

Άντζελα Γκερέκου-Πρόεδρος Ελληνικού Οργανισμού Τουρισμού

Χαιρετισμός Διευθύνοντα Συμβούλου ΕΡΤ Α.Ε.

Και αυτή τη χρονιά, η ΕΡΤ στηρίζει το Διεθνές Φεστιβάλ Κινηματογράφου Ολυμπίας για Παιδιά και Νέους. Μια διοργάνωση που αφορά τη νέα γενιά, και η αποστολή της είναι η ενίσχυση της κινηματογραφικής παιδείας της. Ευχόμαστε το 22ο Φεστιβάλ να έχει την ίδια επιτυχία όπως και οι προηγούμενες διοργανώσεις και να χαρίσει στους μαθητές και τις μαθήτριες την ευκαιρία να μπουν στο μαγικό κόσμο του κινηματογράφου. Καλή επιτυχία.

Γιώργος Γαμπρίτσος-Διευθύνων Σύμβουλος ΕΡΤ Α.Ε.

Χαιρετισμός Προέδρου Ελληνικού Κέντρου Κινηματογράφου

Αισθάνομαι ιδιαίτερη χαρά που μου δίνεται η ευκαιρία εκ μέρους του Διοικητικού Συμβουλίου του Ελληνικού Κέντρου Κινηματογράφου να απευθύνω χαιρετισμό στο 22ο Διεθνές Φεστιβάλ Κινηματογράφου Ολυμπίας για Παιδιά και Νέους. Το Διεθνές Φεστιβάλ Κινηματογράφου Ολυμπίας, όχι μόνο συνεχίζει τη δραστηριότητά του μετά από τόσο χαλεπούς καιρούς, αλλά αναπτύσσει διαρκώς νέες δράσεις. Παρουσιάζει το απαύγασμα της διεθνούς  κινηματογραφικής  παραγωγής  και  με  καινοτόμες  μεθόδους, εξοικειώνει τα παιδιά και τους νέους με το παραγόμενο νόημα των ταινιών.

Τι αξία έχει όμως, για τους νέους να ξεκλειδώσουν το νόημα των ταινιών; Σκέφτομαι τα λόγια του Γάλλου θεωρητικού του κινηματογράφου Christian Metz «Είναι δύσκολο να εξηγήσεις πώς ο κινηματογράφος λειτουργεί γιατί είναι εύκολο να τον καταλάβεις. Απεναντίας είναι εύκολο να εξηγήσεις τη σημειωτική του κινηματογράφου γιατί είναι δύσκολο να την καταλάβεις! Κάπου ανάμεσά τους εξαπλώνεται η ιδιοφυΐα  του κινηματογράφου». Και το Φεστιβάλ Ολυμπίας αυτό το θείο δώρο προσφέρει στους νέους της Περιφέρειας της Ελλάδος: την επαφή  αλλά  και  την  κατανόηση  της  κινηματογραφικής  γλώσσας,  καθώς οι ίδιοι παράγουν και δημιουργούν ταινίες.

Έχοντας οι νέοι αποκωδικοποιήσει αυτή την γλώσσα έχουν εκπαιδευτεί να κατανοήσουν ολόκληρο τον κόσμο και να γίνουν οι ίδιοι σοφότεροι. Ευχαριστούμε το Διεθνές Φεστιβάλ Κινηματογράφου Ολυμπίας για το δημιουργικό του ρόλο και το πολύτιμο έργο του.

Πάνος Λουκάκος-Πρόεδρος του Ελληνικού Κέντρου Κινηματογράφου

Χαιρετισμός Γενικής Διευθύντριας του Ελληνικού Κέντρου Κινηματογράφου

O κινηματογράφος ως τέχνη έχει την δύναμη να αλλάζει την κοινωνία και τους πολίτες και κάθε άτομο θα πρέπει να έχει πρόσβαση σε αυτόν. Τα παιδιά και οι νέοι, προκειμένου να έρθουν σε επαφή με την 7η τέχνη χρειάζεται να έχουν τους πρεσβευτές τους: αυτούς που παράγουν και αυτούς που διαθέτουν κινηματογραφικές ταινίες απευθυνόμενες στους νέους. Επομένως, πρεσβευτές τους είναι από τη μια οι δημιουργοί και από την άλλη τα ειδικά κινηματογραφικά φεστιβάλ για παιδιά και νέους, όπως το Διεθνές Φεστιβάλ Κινηματογράφου της Ολυμπίας το οποίο για 22 χρόνια φιλοξενεί ταινίες και δημιουργούς από όλο τον κόσμο.

Το Ελληνικό Κέντρο Κινηματογράφου χαιρετίζει την ετήσια αυτή δημιουργική συνάντηση και ως δημόσιος φορέας ο οποίος υποστηρίζει το καλλιτεχνικό έργο των σύγχρονων Ελλήνων κινηματογραφιστών, μέσα από επιλεκτικές διαδικασίες χρηματοδότησης, αναγνωρίζει το βάρος της ευθύνης που του αναλογεί για τη δημιουργία και υποστήριξη μιας κινηματογραφίας υψηλής αισθητικής, η οποία αντιμετωπίζει τα παιδιά και τους νέους ως ενήλικες. Σε αυτό το πλαίσιο, μέσα από το εξειδικευμένο χρηματοδοτικό πρόγραμμα παραγωγής κινηματογραφικών έργων για παιδιά και εφήβους προσκαλεί τους δημιουργούς να αφηγηθούν ιστορίες από την ίδια την πραγματικότητα των παιδιών και να μας διδάξουν τις αξίες, την ιστορία, την διαφορετικότητα των λαών κ.λ.π. με ελκυστικό τρόπο.

Το Διεθνές Φεστιβάλ Κινηματογράφου Ολυμπίας, πέρα από την προβολή κινηματογραφικού περιεχομένου για παιδιά και νέους, δραστηριοποιείται έντονα στην λειτουργία εκπαιδευτικών δράσεων, στην προσέλκυση και φιλοξενία επαγγελματιών της ευρωπαϊκής οπτικοακουστικής βιομηχανίας που δραστηριοποιούνται στον τομέα, όσο και στην ενίσχυση της ανάπτυξης και παραγωγής σχετικού περιεχομένου.

Το Ελληνικό Κέντρο Κινηματογράφου αναγνωρίζει τον πολυδιάστατο ρόλο του Φεστιβάλ, στέκεται έμπρακτα αρωγός και συνοδοιπόρος του και εύχεται κάθε επιτυχία στην φετινή διοργάνωση.

Ηλέκτρα Βενάκη Γενική Διευθύντρια του Ελληνικού Κέντρου Κινηματογράφου

Χαιρετισμός Προέδρου και Διευθύνοντα Συμβούλου ΕΚΟΜΕ ΑΕ

Το  Εθνικό  Κέντρο  Οπτικοακουστικών  Μέσων  και  Επικοινωνίας-  ΕΚΟΜΕ,  υποστηρίζει με ιδιαίτερη χαρά το 22ο Διεθνές Φεστιβάλ Κινηματογράφου Ολυμπίας για Παιδιά και Νέους, επιθυμώντας να ενισχύσει  το  έργο  ενός  εκ  των  σημαντικότερων  Φεστιβάλ  στο  είδος  του  παγκοσμίως, που διακρίνεται για το πλούσιο διαγωνιστικό του πρόγραμμα και για τις υψηλής ποιότητας παράλληλες δράσεις του, έχοντας στο επίκεντρό του τα παιδιά και τους νέους με την ιδιότητα τόσο του φιλοξενούμενου/θεατή  όσο  και  του  δημιουργού.  Για  το  ΕΚΟΜΕ,  το Φεστιβάλ Ολυμπίας δεν αποτελεί μόνο σημείο συνάντησης για την προαγωγή του παιδικού και του νεανικού κινηματογράφου, αλλά και ένα διαρκές εργαστήριο παραγωγής ιδεών και καινοτόμων δράσεων στην οπτικοακουστική εκπαίδευση. Η συνεργασία του ΕΚΟΜΕ με το Φεστιβάλ Ολυμπίας εστιάζει ιδιαίτερα στο πεδίο των εκπαιδευτικών προγραμμάτων οπτικοακουστικής παιδείας, δίδοντας έμφαση στο εξειδικευμένο είδος του «Κινηματογράφου για Παιδιά και Νέους», καθώς από αυτό υποστηρίζεται η επιμόρφωση και  κατάρτιση  των  νέων  στα  Μέσα  και  την  Πληροφορία  (Media  Information Literacy- MIL) έχοντας ως δημιουργικό τρόπο έκφρασης την κινηματογραφική γραφή.

Η συνεργασία με το Φεστιβάλ Ολυμπίας προστίθεται στο σύνολο των συνεργειών και δράσεων που αναπτύσσουμε στον τομέα της οπτικοακουστικής παιδείας και του εγγραμματισμού στα μέσα και την πληροφορία με σημαντικούς φορείς στην Ελλάδα και στο εξωτερικό (UNESCO-GAPMIL,  Ευρωπαϊκό  Συμβούλιο,  Ευρωπαϊκή  Επιτροπή,  NuBoyana  /  FilmForge,  Ευρωπαϊκό  Παρατηρητήριο  Οπτικοακουστικών  Μέσων,  Υπουργείο Παιδείας, British Film Insitute), με στόχο την περαιτέρω ενίσχυση της εθνικής προσπάθειας για την ανάπτυξη του MIL στην Ελλάδα, προς όφελος μαθητών, φοιτητών, καθηγητών, γονέων και δημιουργών.

Καλή επιτυχία Φεστιβάλ Ολυμπίας!

Πάνος Κουάνης-Πρόεδρος και Διευθύνων Σύμβουλος ΕΚΟΜΕ ΑΕ

Όλη η επικαιρότητα