Ηλεία Κινηματογράφος

Διεθνές Φεστιβάλ Κινηματογράφου Ολυμπίας για Παιδιά και Νέους: Χαιρετισμοί

Χαιρετισμός Καλλιτεχνικού Διευθυντή Φεστιβάλ

Ο κινηματογράφος για παιδιά και νέους διαθέτει μια γλώσσα με την οποία αναπαριστά τον κόσμο γύρω μας κι έχει ως πρώτο του μέλημα να απευθυνθεί σε εκείνους κι εκείνες που βρίσκονται στην παιδική, εφηβική και νεανική ηλικία. Το Διεθνές Φεστιβάλ Κινηματογράφου Ολυμπίας για Παιδιά και Νέους υπηρετεί τον κινηματογράφο για παιδιά και νέους από το 1997 που ιδρύθηκε, προβάλλοντας ποιοτικές ταινίες που συνήθως δεν βρίσκουν το δρόμο τους προς την εμπορική διανομή.

Φέτος, μόνο στα διαγωνιστικά προγράμματα προβάλλονται 86 ταινίες από 59 χώρες του πλανήτη, στις αφηγήσεις των οποίων θίγονται όλες οι πτυχές της ζωής των παιδιών και των νέων. Για να γυριστούν αυτές οι ταινίες έχει απαιτηθεί γνώση, ευαισθησία, ταλέντο και γενναιότητα. Το γεγονός ότι προβάλλουμε αυτές τις ταινίες στο δικό μας Φεστιβάλ είναι ένα μικρό αντίδωρο προς τους δημιουργούς τους.

Ειδικό βάρος έχει για εμάς το 4ο Kids & Docs που λαμβάνει χώρα στην Αμαλιάδα. Εκεί θα προβληθούν 29+1 σπουδαία ντοκιμαντέρ, ενώ αρκετοί εκ των δημιουργών θα βρίσκονται στις αίθουσες για να συζητήσουν με το κοινό, καθώς η πόλη του ντοκιμαντέρ βρίσκει το βηματισμό της.

Σημαντικό είναι και το αφιέρωμα “2019. Προσεγγίσεις της παιδικής ηλικίας και της νεότητας στον σύγχρονο ελληνικό κινηματογράφο”, όπου θα προβληθούν 14 ταινίες μικρού μήκους της πρόσφατης ελληνικής παραγωγής, που δε γυρίστηκαν έχοντας κατά νου το παιδικό κοινό, αλλά αξίζει να τις δούμε με προσοχή γιατί αφορούν κατά μια έννοια το παρόν της ελληνικής κοινωνίας.

Η άλλη όψη αυτού του αφιερώματος είναι το 2o Olympia “Creative Ideas” Pitching Lab, ένα εργαστήριο για επαγγελματίες κινηματογραφιστές, που στόχο έχει την ενίσχυση της παραγωγής ταινιών για παιδιά και νέους στην Ελλάδα, παραγωγή η οποία βρίσκεται σε πολύ χαμηλότερα επίπεδα από αυτά της υπόλοιπης Ευρώπης. Αλλά την εβδομάδα του φεστιβάλ, οι μικροί (και μεγάλοι) θεατές του Πύργου, της Αμαλιάδας και άλλων πόλεων της Περιφέρειας Δυτικής Ελλάδας δεν έχουν μόνο την τύχη να γίνουν μέρος του κοινού εκλεκτών ταινιών της τέχνης του κινηματογράφου. Δεκάδες εργαστήρια, σεμινάρια, masterclasses πλαισιώνουν τη δραστηριότητα  στις  αίθουσες,  το  Camera  Zizanio  συνεχίζει  δυναμικά  να  παρουσιάζει τις δημιουργίες των ίδιων των παιδιών από τη χώρα μας, αλλά κι απ’ ολόκληρο τον κόσμο, εκατοντάδες επισκέπτες δίνουν χρώμα στην πόλη του Πύργου.

Με δεδομένη την έκταση των δραστηριοτήτων του Φεστιβάλ, ένα πράγμα μόνο μας λείπει: ένας χώρος που να μπορεί να στεγάσει ικανοποιητικά την πληθώρα τους και να αποτελέσει εφαλτήριο για την παραπέρα ανάπτυξή του. Αυτός ο χώρος είναι το παλιό σταφιδεργοστάσιο του ΑΣΟ. Με τους πόρους εξασφαλισμένους από το Πρόγραμμα Δημοσίων Επενδύσεων και την Περιφέρεια Δυτικής Ελλάδας να δείχνει τη θετική ενεργητική της διάθεση, το μόνο που έχουμε να φοβηθούμε για το μέλλον είναι ο κακός μας εαυτός. Αλλά απέναντι σ’ αυτόν το φόβο, υπάρχουν τα 21 προηγούμενα φεστιβάλ κι ό,τι άλλο έχουμε κάνει γύρω από τον κινηματογράφο για παιδιά και νέους και την κινηματογραφική εκπαίδευση απ’ τις αρχές της δεκαετίας του ‘90…

Δημήτρης Σπύρου

Καλλιτεχνικός Διευθυντής Φεστιβάλ


Χαιρετισμός Δημάρχου Πύργου Τάκη Αντωνακόπουλου

Με το βλέμμα μας στραμμένο σε ένα από τα πιο δυναμικά στοιχεία που θα αλλάξουν το προφίλ και θα ενισχύσουν την εξωστρέφεια στον δήμο του Πύργου, αυτό του πολιτισμού, έχοντας ως στόχο να ενισχύσουμε και να αναπτύξουμε δράσεις και πρωτοβουλίες που θα δώσουν ένα ισχυρό στίγμα που θα αποτελεί κινητήριο δύναμη για την ανάπτυξη, αγκαλιάζουμε τον σημαντικό θεσμό του Φεστιβάλ Κινηματογράφου Ολυμπίας για παιδιά και νέους, που με την διαχρονικότητα και τον καλλιτεχνικό και κυρίως τον εκπαιδευτικό του ρόλο, ανοίγει νέους ορίζοντες δημιουργίας και έκφρασης στον πιο απαιτητικό και ταυτόχρονο ελπιδοφόρο «κριτή» της δικής μας προσπάθειας: τα παιδιά και τους νέους.

Ένα φεστιβάλ που καλλιεργεί την τέχνη, ενισχύει την δημιουργικότητα και αναπτύσσει την επικοινωνία χωρίς σύνορα και διακρίσεις, δίνοντας το πιο σημαντικό μάθημα μέσα από την πράξη και την διάδραση, αυτό της παραγωγής πολιτισμού βασισμένου σε αξίες, ζωντάνια, φαντασία και γνώση.

Η πόλη του Πύργου 22 χρόνια τώρα αποτελεί την έδρα του Φεστιβάλ και τις ημέρες της διεξαγωγής του μετατρέπεται σε ένα μεγάλο κινηματογραφικό πλατό, ένα εργαστήριο τέχνης, ένα αμφιθέατρο εκπαίδευσης για τα παιδιά της πόλης και από όλο τον κόσμο, που με ζωντάνια  και  ταλέντο  συμμετέχουν  στην  μεγαλύτερη  νεανική  και  παιδική  κινηματογραφική γιορτή της χώρας.

Για μία ακόμη χρονιά, τα παιδιά θα γυρίσουν τις δικές τους ταινίες, υιοθετώντας ρόλους μπροστά και πίσω από την κάμερα. Στο πέρασμα του χρόνου, το Φεστιβάλ κατάφερε να καθιερωθεί διεθνώς ως ένα από τα σημαντικότερα φεστιβάλ παιδικού και εφηβικού κινηματογράφου, συνδυάζοντας τον ψυχαγωγικό με τον εκπαιδευτικό χαρακτήρα. Και αυτό δεν μπορεί παρά να γεννά και διατηρεί απόλυτη την δική μας ευθύνη να υποστηρίξουμε, ο καθένας με τις δυνάμεις του, το δικαίωμα και την πηγαία ανάγκη των παιδιών να έχουν ανοιχτούς του ορίζοντες ώστε το βλέμμα τους να μπορεί να φτάσει στο άπειρο του κόσμο, να ονειρεύονται έναν κόσμο καλύτερο από αυτόν που θα τους παραδώσουμε και να αποκτούν τα εφόδια για να το κάνουν πράξη.

Αποδεχόμενος την γενική ομολογία ότι η εικόνα αποτελεί την νέα γλώσσα επικοινωνίας, ο Δήμος Πύργου παραμένει συνοδοιπόρος τους και θα προσπαθήσει να «ντύσει» αυτή την εικόνα με φως και χρώμα, με αισιοδοξία και θετική ενέργεια.

Τάκης Αντωνακόπουλος – Δήμαρχος Πύργου


Χαιρετισμός Δημάρχου Ήλιδας Γιάννη Λυμπέρη

Δεν υπάρχει τίποτα πιο συναρπαστικό από την τέχνη που εμπνέεται και απευθύνεται στα παιδιά. Και τίποτα πιο σημαντικό από το να καταφέρουμε να μιλήσουμε και να προβληματιστούμε για τον κόσμο που χτίζουμε γι’ αυτά. Αυτός είναι ο λόγος που είμαστε περήφανοι και χαρούμενοι για το Φεστιβάλ Ολυμπίας. Έναν θεσμό που καταφέρνει κάθε χρόνο να ψυχαγωγεί, να διδάσκει, να σπάζει τα σύνορα και να μας ενώνει με εργαλείο τη μοναδική γλώσσα του κινηματογράφου. Κι όταν ο κινηματογράφος μπαίνει στα σχολεία και τα σχολεία μπαίνουν στον κινηματογράφο, μπορούμε να είμαστε αισιόδοξοι. Για μια νέα γενιά με ανήσυχο κι ευαίσθητο πνεύμα, με καλύτερη οπτικοακουστική κουλτούρα, που μαθαίνει να χρησιμοποιεί την τεχνολογία για την τέχνη, που μαθαίνει να δημιουργεί και να κρίνει.

Είμαστε ακόμα περήφανοι, γιατί το Φεστιβάλ είναι ένας θεσμός που τολμά κι επιμένει να γίνεται εδώ, στην περιφέρεια, που διαχέεται στη διψασμένη κοινωνία μας και φέρνει αποτελέσματα. Φέτος έχουμε την ξεχωριστή χαρά να φιλοξενούμε την έκθεση για τη ζωή και το έργο του Μανόλη Αναγνωστάκη, ενός δημιουργού με σπάνιο ποιητικό και πολιτικό ήθος και γενναιότητα, καθώς κι ένα πλήθος  δραστηριοτήτων  που  απευθύνεται  κυρίως  στα  παιδιά  και  τους  νέους της Αμαλιάδας και του δήμου Ήλιδας μέσα από εργαστήρια κινηματογραφικής δημιουργίας. Κυρίως όμως όλοι, μικροί και μεγάλοι, έχουμε τη μοναδική ευκαιρία να παρακολουθήσουμε τις καταπληκτικές ταινίες του Kids & Docs, του τμήματος  ντοκιμαντέρ  του  Φεστιβάλ  Ολυμπίας,  που  προβάλλονται  αποκλειστικά στην Αμαλιάδα και που πραγματεύονται ζητήματα που επηρεάζουν τη ζωή των παιδιών σε διάφορα σημεία του πλανήτη.

Ο Δήμος Ήλιδας στηρίζει ενεργά το Φεστιβάλ και ειδικά το Kids & Docs, το αυτόνομο τμήμα του με το οποίο η Αμαλιάδα παίρνει τη θέση της στον διεθνή χάρτη των κινηματογραφικών φεστιβάλ. Εύχομαι καλή επιτυχία στο 22ο Φεστιβάλ και το περιμένουμε, για μια ακόμη χρονιά, να φέρει στις μικρές μας πόλεις την άνοιξη μες στο χειμώνα.

Γιάννης Λυμπέρης – Δήμαρχος  Ήλιδας


Χαιρετισμός Περιφερειάρχη Δυτικής Ελλάδας Νεκτάριου Φαρμάκη

Το 22ο βήμα του κάνει φέτος το Διεθνές Φεστιβάλ Κινηματογράφου Ολυμπίας για Παιδιά και Νέους. Μεγαλώνει, πατάει γερά στα πόδια του κι έχει πλέον χιλιάδες… ζιζάνια με την κάμερα στο χέρι, αλλά και θεατές-θαυμαστές από όλο τον κόσμο. Ο κορυφαίος αυτός πολιτιστικός θεσμός, με την οργανωτική του αρτιότητα,  αποτελεί  ένα  από  τα  σπουδαιότερα  καλλιτεχνικά  γεγονότα  της  Δυτικής Ελλάδας, με απήχηση πολύ πέρα από τα σύνορα της χώρας μας. Με την 19η Ευρωπαϊκή Συνάντηση Νεανικής Οπτικοακουστικής Δημιουργίας – Camera Zizanio δημιουργεί μια γέφυρα φιλίας και συνεργασίας μεταξύ κινηματογραφιστών διαφορετικών χωρών, πολιτισμών και αντιλήψεων, προβάλλοντας σταθερά τις διαχρονικές αξίες του ολυμπιακού πνεύματος.

Η μαγεία του κινηματογράφου αποτελεί απόδειξη τόσο της δύναμής του, όσο και της ικανότητάς του να περνά μηνύματα, να προωθεί αξίες, να προβάλλει και να εξετάζει αμφιλεγόμενα ζητήματα. Με το διττό –πολιτιστικό και εκπαιδευτικό– ρόλο του όχι απλώς μυεί αλλά κάνει πρωταγωνιστές Παιδιά και Νέους στο σινεμά, γιατί αποτελεί το δικό τους Φεστιβάλ. Καταφέρνει να «συνομιλεί» μαζί τους, για όλα τα ζητήματα που τους απασχολούν, με τόλμη, πρωτοτυπία και φαντασία. Είναι χρέος όλων μας να φροντίσουμε ώστε με τα κατάλληλα εφόδια και εργαλεία, η γνώση και η σχέση που θα αναπτύξουν με τον κινηματογράφο να είναι τέτοια, ώστε να δημιουργήσει τη συνθήκη της διαπαιδαγώγησης του αυριανού θεατή και –γιατί όχι– του αυριανού δημιουργού. Άλλωστε το ίδιο το Φεστιβάλ αποτελεί ένα κορυφαίο παράδειγμα για το τι μπορούμε να καταφέρουμε, όταν έχουμε όραμα και στόχους, που τους υπηρετούμε με συνέπεια, υπευθυνότητα και αφοσίωση.

Η Περιφέρεια Δυτικής Ελλάδας συμπορεύεται και συνεργάζεται με όλους τους φορείς που εργάζονται μεθοδικά και δημιουργικά για την πολιτιστική εξέλιξη του τόπου μας, με εκείνους που –σε πείσμα των καιρών– ανοίγουν νέους ορίζοντες στη δημιουργική έκφραση, ώστε να συμβάλλουν τα μέγιστα στην πνευματική και ψυχική ανάπτυξη των νέων και στην καλλιέργεια της κριτικής τους σκέψης. Το Φεστιβάλ σύντομα θα έχει το δικό του «σπίτι» με τη δημιουργία Ευρωπαϊκού  Κέντρου  Νεανικής  Οπτικοακουστικής  Δημιουργίας  στο  πρώην εργοστάσιο ΑΣΟ Πύργου. Εξάλλου, με τη λειτουργία του Γραφείου Διευκόλυνσης Οπτικοακουστικών Παραγωγών -Film Office και τη συμμετοχή στο ευρωπαϊκό έργο CIAK, κάνουμε ελκυστική την περιοχή μας για  γυρίσματα,  με  στόχο  να  καταστήσουμε  τη  Δυτική  Ελλάδα  σε  filmdestination (κινηματογραφικό προορισμό).

Εύχομαι και φέτος οι νέοι μας φίλοι να ανακαλύψουν το ξεχωριστό, αξιοθαύμαστο σύμπαν της μεγάλης οθόνης. Θα ήθελα από καρδιάς να συγχαρώ όλους τους συντελεστές αυτής της προσπάθειας, τη «ΚΟΙΝΣΕΠ Φεστιβάλ Ολυμπίας», τους εθελοντές, τους διαγωνιζόμενους, τους εμψυχωτές των εργαστηρίων, Έλληνες και ξένους. Είμαστε βέβαιοι ότι το Διεθνές Φεστιβάλ Κινηματογράφου Ολυμπίας για Παιδιά και Νέους θα συνεχίσει το έργο του με πλήρη επιτυχία.

Καλή θέαση!

Νεκτάριος Αθ. Φαρμάκης-Περιφερειάρχης Δυτικής Ελλάδας


Χαιρετισμός Βασίλη Γιαννόπουλου-Αντιπεριφερειάρχη Ηλείας-Προέδρου Φεστιβάλ

Παρακολουθώντας κάνεις από κοντά όλα αυτά τα χρόνια την προσφορά του Διεθνούς Φεστιβάλ Κινηματογράφου Ολυμπίας για Παιδιά και Νέους στην εκπαίδευση και τον πολιτισμό, διαπιστώνει ότι η μεγάλη παρακαταθήκη του δεν είναι άλλη από την αθρόα συμμετοχή παιδιών και νέων από την Ελλάδα και ολόκληρο τον κόσμο. Το αποτύπωμά του στο σήμερα και το αύριο συντίθεται από την δημιουργικότητα των παιδιών και νέων και την εξωστρέφεια που αποτελούν διαρκή πηγή αναγέννησης.

Η Περιφέρεια, η Ηλεία, η Αχαΐα και η Αιτωλοακαρνανία αποτελούν  τα τελευταία 22 χρόνια την «μήτρα» στην οποία αναπτύσσεται η κριτική σκέψη, η έμπνευση και η έκφραση του αυθεντικού ερεθίσματος που προκαλεί στα παιδιά και τους νέους η εικόνα, σαν κυρίαρχο στοιχείο της 7ης τέχνης. Ταυτόχρονα, αναδεικνύονται η αποδοχή της διαφορετικότητας, η αγάπη για τον άνθρωπο και το περιβάλλον, η επαφή και η κατανόηση της κάθε διαφορετικής κουλτούρας που «ταξιδεύει» στην Περιφέρεια Δυτικής Ελλάδας μέσα από ταινίες, εικόνες, την νέα τεχνολογία που επανατοποθετεί τον Κινηματογράφο ως εκπαιδευτικό μέσο, ενισχύοντας παράλληλα τον ιδιαίτερο ρόλο του για την διάχυση της παιδείας και του πολιτισμού.

Η νέα Περιφερειακή Αρχή, συνοδοιπόρος στο όραμα της Ομάδας «ΚΟΙΝΣΕΠ ΦΕΣΤΙΒΑΛ ΟΛΥΜΠΙΑΣ», όλων όσων συμμετέχουν με ταινίες, αυτών που αναλαμβάνουν να υποστηρίξουν την εκπαιδευτική του διάσταση, των θεατών κάθε ηλικίας που γεμίζουν τις αίθουσες προβολών, είναι παρούσα και ατενίζει το μέλλον του θεσμού, στοχεύοντας άμεσα να βλέπει να υλοποιείται το επόμενο μεγάλο βήμα, η στέγαση και η ανάπτυξή του στο πρώην εργοστάσιο ΑΣΟ Πύργου.

Με μεγάλη μου χαρά, από την θέση του Προέδρου της Οργανωτικής Επιτροπής χαιρετίζω την έναρξη του 22ου Φεστιβάλ Κινηματογράφου Ολυμπίας και της 19ης Ευρωπαϊκής Συνάντησης Νεανικής Οπτικοακουστικής Δημιουργίας – Camera Zizanio που δημιουργούν την μεγαλύτερη νεανική και παιδική γιορτή του ποιοτικού κινηματογράφου που διαχρονικά έχει εξελιχθεί σε  δίαυλο έκφρασης των παιδιών και των νέων από ολόκληρο τον κόσμο.

Βασίλης Γιαννόπουλος-Αντιπεριφερειάρχης Ηλείας-Πρόεδρος του Φεστιβάλ

Όλη η επικαιρότητα