Διεθνές Φεστιβάλ κινηματογράφου Ολυμπίας: Ευρωπαϊκό Βραβείο Νεανικού Κοινού 2022

Share

Την μοναδική ευκαιρία να συμμετέχουν μαζί με εκατοντάδες συνομήλικους τους από την Ευρώπη  ως μέλη της πανευρωπαϊκής κριτικής επιτροπής του Ευρωπαϊκού Βραβείου Νεανικού Κοινού, είχαν 19 νέοι και νέες 12-14 ετών από την Ηλεία, το  Σάββατο 12 και την Κυριακή 13 Νοεμβρίου. Τα παιδιά έζησαν την ξεχωριστή εμπειρία, συμμετείχαν ενεργά στον θεσμό, παρακολούθησαν Ευρωπαϊκές ταινίες που απευθύνονται στην ηλικία τους, προσέγγισαν με ευαισθησία και χιούμορ τα ζητήματα που τα απασχολούν και ψήφισαν την αγαπημένη τους.

Ένα ζωντανό, διαδραστικό διήμερο στο οποίο συμμετείχε η χώρα μας και ο νομός μαζί με 41 ακόμη χώρες, στο πλαίσιο ενός θεσμού που μέσα από την συνεργασία του Διεθνούς Φεστιβάλ Κινηματογράφου Ολυμπίας για Παιδιά και Νέους, της Ευρωπαϊκής και της Ελληνικής Ακαδημίας Κινηματογράφου, τα παιδιά έγιναν κοινωνοί της Τέχνης του Κινηματογράφου από μια διαφορετική οπτική, αυτή του κριτή.

Υπό την καθοδήγηση της σκηνοθέτριας Διονυσίας Κοπανά, στο κινηματογράφο «Ορφέας» στον Πύργο, τα μέλη της Πανευρωπαϊκής Κριτικής Επιτροπής από την Ηλεία, προσέγγισαν τις ταινίες Animal (Cyril Dion) από την Γαλλία , Comedy Queen (Sanna Lenken) από τη Σουηδία και Dreams are Like Wild Tigers (Lars Montag) από την Γερμανία με εντελώς διαφορετικό τρόπο, συζήτησαν με έμπειρα και βραβευμένα μέλη της Ελληνικής Ακαδημίας Κινηματογράφου, αντάλλαξαν απόψεις και επικοινώνησαν με συνομήλικά τους άτομα στην Ευρώπη –μια εμπειρία που τα περισσότερα παιδιά έζησαν για πρώτη φορά-ψηφίζοντας τον νικητή αμέσως μετά τις προβολές.

Ξεχωριστό ήταν το βράδυ της Κυριακής η τελετή απονομής στην οποία συμμετείχαν μέσω live streaming και η βράβευση της νικήτριας ταινίας που έγινε στην Ερφούρτη της Γερμανίας. Τα μέλη της επιτροπής της Ηλείας έδωσαν 46 βαθμούς στην ταινία Dreams are Like Wild Tigers, 39 στην ταινία Comedy Queen και 29 στην ταινία Animal. Μετά των καταμέτρηση της συνολικής βαθμολογίας από όλες τις χώρες που συμμετείχαν, το βραβείο πήρε το οικολογικού ενδιαφέροντος Animal.

Οι 3 υποψηφιότητες αναδείχθηκαν όπως κάθε χρόνο μετά από μια διαδικασία δύο φάσεων. Αρχικά μια διεθνής επιτροπή μαζί με 4 νεαρούς κριτές επέλεξε οκτώ ταινίες. Στη συνέχεια, μια επιτροπή από νέα άτομα 13 ως 14 ετών, που συμμετείχαν παλαιότερα στα Βραβεία Νεανικού Κοινού, παρακολούθησαν τις οκτώ ταινίες και επέλεξαν τις τρεις ως υποψήφιες, με την χώρα μας να συμμετέχει για δεύτερη φορά στον θεσμό.

Εκτός από την Ελλάδα, συμμετείχαν νέοι και νέες από την Αλβανία, την Αυστραλία, στην Αυστρία, το Βέλγιο, την Βόρεια Μακεδονία, την Βοσνία-Ερζεγοβίνη, στην Βουλγαρία, στην Γαλλία, την Γερμανία, στην Γεωργία, την Γροιλανδία, στην Δανία, την Ελβετία, την Εσθονία, την Ιρλανδία, την Ισλανδία, την Ισπανία, το Ισραήλ, την Ιταλία, το Κόσοβο, την Κροατία, την Κύπρο, την Λετονία, την Λιθουανία, ο Λουξεμβούργο, την Μάλτα, το Μαυροβούνιο, το Ηνωμένο Βασίλειο, την Νορβηγία, την Ολλανδία, την Ουγγαρία, την Ουκρανία, την Πολωνία, την Πορτογαλία, την Ρουμανία, την Ρωσία, την Σερβία, την Σλοβακία, την Σλοβενία, την Τουρκία και την Τσέχικη Δημοκρατία.