Πολιτισμός

Διεθνής Ημέρα Μουσείων: Ελεύθερη θα είναι σήμερα η είσοδος σε όλα τα μουσεία της χώρας

epikourios_apollon_3_1.jpg
Ακούστε το άρθρο

«Μουσεία και αμφιλεγόμενες ιστορίες: τα μουσεία μιλούν για εκείνα που δεν λέγονται» είναι το θέμα του φετινού εορτασμού της σημερινής Διεθνούς Ημέρας Μουσείων, που κάθε χρόνο γιορτάζεται στις 18 Μαΐου, με απόφαση του Διεθνούς Συμβουλίου Μουσείων (ICOM), με στόχο να αναδείξει τον ρόλο των μουσείων στη σύγχρονη κοινωνία. Στην Ηλεία, από την Εφορεία Αρχαιοτήτων Ηλείας, έχουν προγραμματιστεί τρεις δράσεις, στον Πύργο, στην Αρχαία Ήλιδα και στην Ανδρίτσαινα.

Η 18η Μαΐου είναι αφιερωμένη κάθε χρόνο σε ένα συγκεκριμένο θέμα που αφορά στα μουσεία και στην προστασία της πολιτιστικής κληρονομιάς. Με την επιλογή του θέματος αυτού το ICOM επιθυμεί να αναδείξει τα μουσεία ως φορείς κοινωνικής ειρήνης, πιστεύοντας ότι η παρουσίαση αμφιλεγόμενων ή αμφισβητούμενων ζητημάτων μπορεί να αποτελέσει ένα πρώτο βήμα για την κοινωνική συμφιλίωση και την αρμονική συμβίωση των ανθρώπων.

Σε Πύργο, Αρχαία Ήλιδα, Ανδρίτσαινα

Με την ευκαιρία του εορτασμού, το Ελληνικό Τμήμα του ICOM διοργανώνει κατά τον μήνα Μάιο ποικίλες πολιτιστικές εκδηλώσεις σ’ ολόκληρη την Ελλάδα.

Από την Εφορεία Αρχαιοτήτων Ηλείας, έχουν προγραμματιστεί οι παρακάτω δράσεις στον Πύργο, την Αρχαία Ήλιδα και την Ανδρίτσαινα:

Αρχαιολογικό Μουσείο Πύργου (Παλαιά Αγορά) , 10:00-13:30 – «Ηλείοι και Τριφύλιοι – Από την αντίθεση στην σύνθεση»,  εκπαιδευτικό πρόγραμμα για μαθητές της Ε΄ και ΣΤ΄ Δημοτικού Σχολείου

Αρχαιολογικό Μουσείο Ήλιδας – Αρχαίο Θέατρο Ήλιδας, «Οι μαθητές ξεναγούν» – ξενάγηση από μαθητές της Ε΄ τάξης στο Μουσείο – «Έκθεση έργων των μαθητών του 1ου Δημ. Σχολείου Αμαλιάδας στο περιστύλιο του Μουσείου – Θεατρική μουσική δράση, με αρχαία όργανα που έχουν κατασκευαστεί από παιδιά στο Αρχαίο Θέατρο Ήλιδας (17:00-19:30)

Αρχαιολογικός Χώρος Επικούριου Απόλλωνα, «Έριδες και συμφιλιώσεις Αρκάδων, Μεσσήνιων και Ηλείων με υπόβαθρο την ανέγερση του ναού του Επικουρίου Απόλλων», εκπαιδευτικό πρόγραμμα για μαθητές της Ε΄ και ΣΤ΄ τάξης.

H είσοδος σε όλα τα μουσεία, σήμερα, θα είναι ελεύθερη για το κοινό.

Όλη η επικαιρότητα