Εκπαίδευση Ηλεία

Διεθνής Μαθηματική Ολυμπιάδα: Δυο «κοφτερά μυαλά» της Ηλείας πάνε…Τελικό

Ακούστε το άρθρο

Ένα Χρυσό και ένα Αργυρό μετάλλιο έφεραν από την 34η Εθνική Μαθηματική Ολυμπιάδα «Ο Αρχιμήδης» ο Διονύσης Αδαμόπουλος και ο Δημήτρης Αδαμόπουλος, μαθητές της Γ΄ τάξης του 4ου Γυμνασίου Πύργου και της Β΄ τάξης του 3ου Γυμνασίου Πύργου αντίστοιχα. Οι δυο μαθητές κατάφεραν να πάρουν έτσι το «εισιτήριο» για τον «Προκριματικό Διαγωνισμό» από το οποίο θα επιλεγούν οι δυο Εθνικές Ομάδες (Νέων-Γυμνασίου και Μεγάλων-Λυκείου) που θα συμμετάσχουν στις Βαλκανιάδες και στη Διεθνή Μαθηματική Ολυμπιάδα.

Τα δυο «κοφτερά» μυαλά της Ηλείας, έγιναν άξιοι εκπρόσωποι της Ηλείας κάνοντας υπερήφανες τις οικογένειές τους, αλλά και ολόκληρη της εκπαιδευτική κοινότητα. Η διάκρισή τους, έχει ιδιαίτερη και διττή σημασία, αφενός γιατί αποτελεί αναγνώριση του κόπου και της προσπάθειάς τους και αφετέρου γιατί οι περισσότεροι από τους συμμαθητές τους που διακρίθηκαν, προέρχονται από Πειραματικά Σχολεία και Ιδιωτικά Εκπαιδευτήρια. Απέδειξαν λοιπόν ότι τα σχολεία της επαρχίας δεν έχουν να ζηλεύουν τίποτα τα παραπάνω σχολεία και όταν υπάρχουν κοφτερά μυαλά και φωτισμένοι «δάσκαλοι» τα αποτελέσματα, είναι εντυπωσιακά και συγκινητικά.

Ο διαγωνισμός

Η 34η Εθνική Μαθηματική Ολυμπιάδα «Ο Αρχιμήδης» διενεργήθηκε το περασμένο Σάββατο 4 Μαρτίου στο κτίριο του Νέου Χημείου, στην Αθήνα. Εκεί, συγκεντρώθηκαν μαθητές – από τη Β΄ Γυμνασίου μέχρι την Γ΄ Λυκείου – προερχόμενοι από Δημόσιο και Ιδιωτικά Σχολεία ολόκληρης της Ελλάδας και διαγωνίστηκαν, σε δυο διαφορετικές κατηγορίες, Γυμνασίου και Λυκείου,  διεκδικώντας μια από θέσεις της τελικής φάσης του Μαθηματικού Διαγωνισμού που διοργανώνει η Ελληνική Μαθηματική Εταιρία. Από την Ηλεία, συμμετείχαν 6 μαθητές της Β΄ και Γ΄ Γυμνασίου, που είχαν διακριθεί από τον «Ευκλείδη».

Ένα Χρυσό και ένα Αργυρό Μετάλλιο

Τα αποτελέσματα του διαγωνισμού ανακοινώθηκαν το βράδυ του Σαββάτου και οι δυο μαθητές από τον Πύργο, ενημερώθηκαν ότι είχαν διακριθεί και βρίσκονταν ανάμεσα στους 29 μαθητές Γυμνασίου (σ.σ διακρίθηκαν  και 27 μαθητές Λυκείου, αλλά η Ηλεία δεν είχε εκπρόσωπο) που πήραν το «εισιτήριο» για την επόμενη φάση, τον «Προκριματικό Διαγωνισμό» που θα διενεργηθεί το Σάββατο 8 Απριλίου, στην Αθήνα, προκειμένου να επιλεγούν οι ομάδες που θα συμμετάσχουν στις Βαλκανιάδες και στη Διεθνή Μαθηματική Ολυμπιάδα.

Ο Διονύσης Αδαμόπουλος, μαθητής της Γ΄ τάξης του 4ου Γυμνασίου Πύργου, έχοντας προετοιμαστεί καλά και αξιοποιώντας την εμπειρία από την περσινή συμμετοχή του στον διαγωνισμό, κατάφερε να διαχειριστεί σωστά το χρόνο του και να φτάσει στο επιθυμητό αποτέλεσμα. «Είχα λίγο άγχος στην αρχή, μέχρι στιγμή που πήρα στα χέρια μου τα θέματα και δεν τα βρήκα ιδιαίτερα δύσκολα. Άρχισα να απαντάω σ’ ένα – ένα και αξιοποιώντας τον χρόνο που μου έμεινε, έκανα κι έναν καλό έλεγχο για τυχόν λάθη, γιατί σ’ αυτή τη φάση οι μικρές λεπτομέρειες παίζουν ρόλο», λέει ο Διονύσης, μιλώντας στην εφημ. «Πατρίς» για την εμπειρία του. Βγαίνοντας από την αίθουσα εξέτασης, κι όσο σύγκρινε τις απαντήσεις του με αυτές που έδωσαν οι συμμαθητές τους, η αισιοδοξία άρχισε να γίνεται σιγουριά. Κι έτσι, τα πρωί της Κυριακής, ανέβηκε στο «πιο ψηλό σκαλί του βάθρου», στην εκδήλωση βράβευσης των μαθητών, που πραγματοποιήθηκε στο Αμφιθέατρο του Οικονομικού Πανεπιστημίου Αθηνών. «Είμαι πολύ χαρούμενος και ικανοποιημένος, γιατί η προσπάθειά μου απέδωσε καρπούς», λέει ο Διονύσης, που δεν έκρυψε το άγχος του για την επόμενη φάση, αφού ο συναγωνισμός θα είναι πολύ μεγαλύτερος.

Στην ίδια αίθουσα, βρέθηκε για την βράβευσή τους και ο Δημήτρης Αδαμόπουλος, μαθητής της Β΄ τάξης του 3ου Γυμνασίου Πύργου, που απέσπασε το Αργυρό Μετάλλιο. Προετοιμάστηκε μόνος του, μελετώντας τα βιβλία του σχολείου και όχι μόνο καθώς επίσης και τα θέματα προηγούμενων διαγωνισμών. Κατάφερε να απαντήσει σε τρία από τα τέσσερα προβλήματα που τέθηκαν στους υποψήφιους και η αμφιβολία που είχε για την σωστή επίλυση του ενός, τον έκαναν να χάσει την ελπίδα του για πρόκριση. «Το βράδυ μας ενημέρωσαν ότι πέρασα στην επόμενη φάση και παραλίγο να…τρελαθώ από τη χαρά μου», λέει ο Δημήτρης μιλώντας στην εφημ. «Πατρίς», εξηγώντας πως η δυσκολία των θεμάτων «έριξε» τις επιδόσεις μεγάλου αριθμού μαθητών κι έτσι, πήρε το «εισιτήριο» για την επόμενη φάση του διαγωνισμού, δηλώνοντας πολύ χαρούμενος γι’ αυτό.

Υπερήφανοι για τους μαθητές τους

«Μεγάλη τιμή και χαρά για το σχολείο» χαρακτήρισε τη διάκριση του Διονύση, η Διευθύντρια του 4ου Γυμν. Πύργου Μαρία Μπαντούντα. «Είναι η 2η φορά που μας κάνει υπερήφανους στα Μαθηματικά. Ο Διονύσης, είναι μια ¨ήρεμη δύναμη¨ και καταφέρνει να πετυχαίνει τους στόχους του. Ήμουν σίγουρη ότι και φέτος ο Διονύσης θα τα κατάφερνε και θα έφερνε καλά αποτελέσματα», σημείωσε η κα Μπαντούνα, ευχόμενη καλή επιτυχία και στη συνέχεια στον Διονύση και σε όλους τους μαθητές που πια, μετά τις διακρίσεις του συμμαθητή τους, δείχνουν μεγαλύτερο ενδιαφέρον για συμμετοχή σε εκπαιδευτικούς διαγωνισμούς.

Από την πλευρά του, ο Διευθυντής του 3ου Γυμνασίου Πύργου, Γιάννης Μπουλογεώργος, δήλωσε χαρακτηριστικά «Ο Δημήτρης εκπροσώπησε επάξια το σχολείο μας στην Αθήνα και η διάκρισή του, αφενός επιβραβεύει την δική του προσπάθεια και αφετέρου κάνει όλους εμάς στο σχολείο να καμαρώνουμε». Εξήγησε μάλιστα πως, τόσο η περσινή διάκριση του Δημήτρη όσο και κάθε διάκριση που σημειώνεται από κάθε μαθητή μας στο σχολείο, αποτελούν κίνητρο και για τους υπόλοιπους μαθητές να συμμετέχουν σε διαγωνισμούς και προγράμματα.

Καλή επιτυχία

Η επόμενη μεγάλη πρόκληση για τους δυο Ηλείους μαθητές, έρχεται σε πέντε περίπου εβδομάδες, κι εμείς δεν έχουμε παρά να τους ευχηθούμε καλή επιτυχία και να καταφέρουν να κερδίσουν μια θέση στην Εθνική Ομάδα.

Όλη η επικαιρότητα