Ηλεία

Διεθνής Ολυμπιακή Ακαδημία: Σήμερα τα εγκαίνια παρουσία της ΠτΔ

Ο πρόεδρος της Διεθνούς Ολυμπιακής Ακαδημίας, Ισίδωρος Κούβελος μιλάει στην εφ. «Πατρίς»
Ακούστε το άρθρο

Αφετηρία τα σημερινά εγκαίνια των εγκαταστάσεων στην Αρχαία Ολυμπία, η ριζική ανακαίνιση των οποίων ολοκληρώθηκε πριν λίγες ημέρες, που θα γίνουν παρουσία της ΠτΔ κ. Κατερίνας Σακελλαροπούλου και του προέδρου της ΔΟΕ Τόμας Μπαχ.

Τα έργα που πραγματοποιήθηκαν με την πλήρη οικονομική στήριξη της ΔΟΕ, αφορούν στην εκ βάθρων ανακαίνιση των δωματίων, του χώρου των εστιατορίων, των συνεδριακών αιθουσών, της βιβλιοθήκης και των αθλητικών εγκαταστάσεων.

Μεταξύ των σημαντικών έργων είναι και η δημιουργία μονάδας φιλτραρίσματος και αφαλάτωσης του πόσιμου νερού, η ανακαίνιση του συστήματος αποχέτευσης, η δημιουργία συστήματος βιολογικού καθαρισμού και η πλήρης αναβάθμιση του εξωτερικού φωτισμού.

Πρόκειται για ένα φιλόδοξο έργο του προέδρου της Διεθνούς Ολυμπιακής Ακαδημίας, Ισίδωρου Κούβελου, που έγινε πραγματικότητα δίχως να αλλοιωθεί ο ιστορικός και εμβληματικός χαρακτήρας της Ακαδημίας.

«Η Διεθνής Ολυμπιακή Επιτροπή και ο Πρόεδρος Thomas Bach, λάτρης της ΔΟΑ και του έργου της, εισάκουσε τις επανειλημμένες εκκλήσεις μου για οικονομική συνδρομή βελτίωσης των εγκαταστάσεων και τον Δεκέμβριο του 2019, αποφάσισε να τις ανακαινίσει εκ βάθρων, δημιουργώντας ένα νέο πλέον περιβάλλον, κατάλληλο να φιλοξενήσει κάθε είδους εκπαιδευτική δράση. Παράλληλα όμως, η ΔΟΕ, αφού αναγνώρισε την μοναδικότητα της ΔΟΕ ως παγκόσμιου κέντρου Ολυμπιακής Παιδείας, αποφάσισε να προχωρήσει σε ένα κοινό πρόγραμμα δράσης, κάτι που θα αναβαθμίσει αποφασιστικά τον ρόλο της Ακαδημίας στο Ολυμπιακό Κίνημα» λέει στην εφ. «Πατρίς» ο κ. Κούβελος.

Η μεγάλη αυτή ανακαίνιση της ΔΟΑ, δεν προκάλεσε καμία αλλαγή στον περιβάλλοντα χώρο ή την εξωτερική διαρρύθμιση των κτηριακών εγκαταστάσεων, γιατί κάτι τέτοιο θα άλλαζε τον παραδοσιακό χαρακτήρα του διεθνούς αυτού θεσμού. Όμως στο εσωτερικό όλων των εγκαταστάσεων διαμονής, εστίασης και διοίκησης, επήλθαν σημαντικές εσωτερικές αλλαγές που ανταποκρίνονται στις σύγχρονες ανάγκες για την φιλοξενία επισκεπτών υψηλού επιπέδου και κάθε ηλικίας. Οι χώροι παρασκευής γευμάτων και εστίασης διαμορφώθηκαν έτσι ώστε να καλύπτουν περισσότερες επιλογές ακολουθώντας τις απαιτήσεις των καιρών μας. Οι αθλητικοί χώροι ανακατασκευάστηκαν ώστε να εξυπηρετούν περισσότερα αθλήματα, πέραν των υπαρχόντων, όπως BeachVolley, Τοξοβολία, και Handball. Επίσης δημιουργήθηκαν  οι προϋποθέσεις φιλοξενίας ενός μεγάλου αθλητικού event, όπως άλματα εις ύψος, εις μήκος και επί κοντώ.

Το συνολικό κόστος της ανακαίνισης των εγκαταστάσεων καλύφθηκε αποκλειστικά από τη ΔΟΕ, καθώς η οικονομική αυτή κάλυψη αποτελεί ουσιαστικά επένδυση/προσφορά προς το Ολυμπιακό Κίνημα. Η πρώτη φάση της μεγάλης αυτής επένδυσης ανέρχεται σε περισσότερα από €12εκ. και η ΔΟΕ επέλεξε την εργοληπτική εταιρία και την εταιρία ελέγχου προόδου του έργου (monitoring). Στόχος του συνολικού σχεδιασμού είναι, στο τέλος μιας δοκιμαστικής τετραετούς δράσης, να καταστεί η ΔΟΑ αυτοχρηματοδοτούμενη και ανεξάρτητη, ώστε να μπορέσει να εκπληρώσει την αποστολή της απρόσκοπτα.

Όλη η επικαιρότητα